(video) Noul Volvo EX90 este conceput pentru a fi elegant, sigur și eficient

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În fiecare mașină Volvo, forma, funcționalitatea și inovația tehnică sunt în perfectă armonie. Acest lucru este valabil mai ales pentru viitorul Volvo EX90 complet electric.

Abordarea de design scandinavă este simplă. Acest nou SUV emblematic este conceput pentru a îndeplini un scop: să fie o mașină de familie complet electrică, elegantă, eficientă, cu un standard de siguranță mai înalt decât orice mașină Volvo făcută înaintea sa.

Dar, așa cum au demonstrat de mai multe ori designerii suedezi și generațiile de alți designeri scandinavi, caracterul practic și siguranța nu trebuie să vină în prețul esteticii.

Unul dintre cele mai proeminente exemple este modul în care a fost integrat în maşină LiDAR-ul, care vine standard pe noul EX90. Dispozitivul este un sistem de teledetecție care utilizează un laser pulsat pentru a măsura cu precizie distanțe și poate detecta, de exemplu, pietonii la o distanță de până la 250 de metri.

Pe măsură ce se depun eforturi pentru a introduce conducerea autonomă nesupravegheată, LiDAR-ul este una dintre pietrele de temelie pentru siguranță, spune Volvo.

„A fost o provocare de design să integrăm acest LiDAR într-un mod care să arate bine și să fie optim pentru aplicațiile sale de siguranță. Sunt ochii mașinii și, deși ai putea să-i ai în jurul zonei grilei – ceea ce ar echivala cu a avea ochii pe genunchi – este mult mai logic să-i ai cât mai sus pe cap, astfel încât să poți vedea cât mai mult posibil. De aceea, împreună cu inginerii noștri, am decis să-l integrăm în linia acoperișului pentru a-i maximiza eficiența.”

T. Jon Mayer, designer-şef exterior

Totodată, când se modelează şi formează exteriorul unei mașini electrice, aceasta oferă o oportunitate de a folosi designul pentru a crește eficiența acesteia. O mașină electrică bună are o suprafață alunecoasă, netedă și aerodinamică, căci rezistența aerodinamică este inamicul eficienței. Astfel, noul Volvo EX90 a fost desenat cu ambiția de a-și optimiza autonomia, concentrarea principală a designerilor fiind pe reducerea rezistenței aerodinamice şi în faţa vântului.

Fața elegantă și rotunjită, combinată cu elemente precum geamurile și mânerele ușilor, asigură că aerul curge neîntrerupt spre spate. Acestea sunt lucruri care afectează așa-numitul coeficient de rezistență, folosit pentru a ilustra eficiența aerodinamică a mașinii. Datorită acestor soluţii, Volvo EX90 atinge un coeficient de rezistență de 0.29 Cd. Pentru cei neinițiați, acest coeficient este considerat un număr foarte competitiv pentru un SUV mare, cu 7 locuri.

În termeni de design, Volvo spune că sursa de inspirație au fost formele iahturilor şi rădăcinile scandinave ale mărcii. Zilele lungi și luminoase ale verilor scandinave, oglindite de ierni întunecate și sumbre, pe măsură ce anotimpurile se schimbă, i-au inspirat pe suedezi să mai includă un acoperiș panoramic, dar şi o serie de elemente din sticlă în cabină, lăsând să intre cât mai multă lumină posibil.

„Am depus mult efort în iluminarea din interiorul lui EX90, încercând să creăm un interior cald și o expresie oarecum mai rece pentru exterior. Acest lucru este legat de modul în care ar putea fi percepuți oamenii din Scandinavia. Există o încredere calmă și subestimată care poate fi considerată rece la început – dar odată ce cunoști oamenii, descoperi că sunt foarte calzi. Aceeași încredere este exact ceea ce încercăm să transmitem în expresia mașinilor noastre”

T. Jon Mayer

Amintim că până la premiera noului EX90 a mai rămas o săptămână. Va avea loc pe 9 noiembrie. Iată cele mai noi imagini render prin care este redat aproximativ designul exterior al maşinii.

Cmentariile sunt închise