(video) Premieră mondială: Noua generaţie Audi RS 6 Avant – toate detaliile

A patra generaţie a modelului Audi RS 6 Avant a fost lansată în această noapte şi în anul în care divizia Audi Sport marchează 25 de ani de la introducerea liniei de maşini sportive. Noul RS 6 Avant în caroserie C8 adoptă tehnologiile hibride pentru a dezvolta tocmai 600 de CP dintr-un TFSI cu opt cilindri.

În premieră absolută, break-ul german va fi lansat şi pe piaţa Statelor Unite ale Americii.

Ce are sub capotă?

  • Motor V8 TFSI twin-turbo cu 600 de CP şi 800 Nm de cuplu (între 2.050-4.500 rpm), cu ajutorul căruia poate face 0-100 de km/h în 3.6 secunde şi prinde o viteză maximă de 250 km/h. Un Dynamic Package opţional va muta limitatorul la 280 de km/h, iar un Dynamic Package Plus la 305 km/h. Împreună cu aceste pachete vine şi un diferenţial central operabil mecanic prin care cuplul poate fi aruncat pe roţile din faţă în proporţie de până la 70% sau până la 85% pe cele din spate, după cum este necesar.
  • Motorul face parte dintr-un sistem mild hybrid (MHEV) care mai conţine un sistem electric de 48 V, un demaror-generator şi o baterie litiu-ion separată. Toate pot asigura nu doar o economie de până la 0.8 litri de benzină la 100 de km, ci şi recuperare de energie, dar şi rulare cu propulsorul complet deconectat până la 40 de secunde.
https://www.youtube.com/watch?v=79xPwSddM30
  • O altă noutate este un sistem de deconectare a cilindrilor când nu este nevoie. La sarcini și viteze mici și intermediare se dezactivează cilindrii 2, 3, 5 și 8 în treptele superioare ale cutiei de viteze, prin oprirea injecției, aprinderii și închiderea supapelor de admisie și de evacuare.
  • Sunetul produs de sistemul de evacuare a gazelor de eşapament poate fi reglat prin sistemul Audi drive select.
  • Cutia de viteze este una tiptronic cu opt trepte şi cu funcţie de Launch Control şi transmite puterea spre roţi prin intermediul unui sistem de tracţiune integrală permanentă quattro. Cuplul este distribuit standard prin diferenţialul anterior menţionat în proporţie de 40:60. Dacă una din roţi începe să alunece, în mod automat mai mult cuplu este trimis către puntea cu cea mai bună tracţiune.
  • Noul RS 6 Avant mai are un sistem de control selectiv al cuplului pentru roţi (frânează uşor roțile cu sarcină redusă pe interiorul unei curbe înainte ca acestea să se învârtă), iar cu un diferenţial sport activ quattro cuplul poate balansa între roţile din spate în viraje şi la viteze mari, îmbunătățind astfel tracțiunea, stabilitatea și dinamica.

Ce îi conţine şasiul?

  • Noul RS 6 Avant are o suspensie cu un design five-link pe ambele punţi. Legăturile și subcadrele sunt realizate în mare parte din aluminiu. Ecartamentul pe puntea din faţă măsoară 1.668 mm, iar pe cea din spate 1.651 mm.
  • Garda la sol a modelului este mai mică în mod standard cu 20 de mm decât a unui A6 Avant obişnuit. Suspensia pneumatică sport cu care este dotat (standard) îl poate coborî cu încă 10 mm când se rulează cu viteze de peste 120 de km/h. De asemenea, este disponibil un mod în care garda la sol se măreşte cu 20 de mm pentru a putea trece mai uşor de borduri, de exemplu.
  • Opţional se va putea comanda o suspensie RS sport cu amortizoare adaptive Dynamic Ride Control, reglabile electronic în trei nivele şi cu arcuri din oţel.
  • Standard se mai oferă un sistem de roţi directoare spate şi o servodirecţie progresivă cu un raport direct. Aceasta din urmă dezvoltă forțe de întoarcere semnificativ mai mari prin creşterea unghiului de direcție pentru un feedback mai precis. Prin asistenţa electrică nou dezvoltată şoferul va fi mereu conectat cu șoseaua.
  • Conducătorul maşinii îi poate schimba caracterul folosind Audi drive select. Șase profile sunt disponibile: comfort, auto, dynamic, efficiency și cele individual configurabile RS1 și RS2, acestea din urmă putând fi de asemenea activate direct folosind butonul “RS MODE” de pe volan. Prin modul RS2 se poate influenţa rapid şi direct ESC-ul (care conţine un mod sport sau poate fi deconectat complet) prin apăsarea unui singur buton.
  • Break-ul german vine standard cu nişte roţi care măsoară 275/35 şi cu jante din aluminiu de 21 de inci. Într-o specificaţie opţională numită Vorsprung există jante de 22 de inci în anvelope 285/30.
  • Mecanismele de frânare standard sunt compuse din discuri de oţel, ventilate intern şi perforate (420/370 mm) şi etrieri vopsiţi în culoare neagră. Opţionale sunt unele carbo-ceramice nou dezvoltate, care sunt cu 34 de kg mai uşoare decât cele din oţel şi conţin discuri de 440 de mm pe puntea din faţă (370 mm pe spate). Etrierii pot fi aici de culoare gri, roşie sau albastră.

Prin ce diferă la exterior şi interior?

  • De un Audi A6 Avant obişnuit diferă în primul rând prin lăţimea mai mare cu 80 de mm, datorită arcurilor extinse cu 40 de mm pentru a adăposti jantele de 21/22 de inci.
  • Caroseria poate fi vopsită în una din cele 13 culori, inclusiv în două culori RS specifice (Nardo grey sau Sebring black), care pot avea atât efect perlat, cât şi mat (cinci dintre ele). Paleta poate fi extinsă datorită programului Audi exclusive.
  • Noul RS 6 Avant este primul model din linia Audi Sport care introduce un nou limbaj de design. De pe un A6 Avant obişnuit au rămas doar portierele faţă, acoperişul şi hayonul. Nouă este capota, farurile care au fost preluate de la modelul A7 şi pot fi de tip RS Matrix LED laser cu decor negru pe interior, grila de radiator Singleframe finisată într-un negru lucios, noi sunt barele de protecţie cu prize de aer mărite, o crăpătură specifică între grilă şi capotă, spoilerul de deasupra lunetei, difuzorul şi terminaţiile ovale cromate ale eşapamentului RS (opţional negre cu eşapament RS sport).
  • Pentru decorul interior se oferă standard inserţii din aluminiu fumuriu şlefuit. Volanul este acoperit cu piele perforată, este turtit în partea inferioară şi are padele din aluminiu în spatele său. Scaunele RS sport sunt tapiţate cu piele perforată Valcona, aranjată sub forma unor romburi şi cu logouri RS brodate. Tapiţeria perforată a adus în premieră şi un sistem de ventilare.
  • Şoferul va avea acces la un RS Monitor care îi va arăta diverse informaţii tehno-dinamice în timpul rulării, iar panoul de bord digital cuprinde câteva afişaje speciale RS, inclusiv unul care arată momentul oportun de schimb al treptei când o viteză maximă de rotaţie a motorului este atinsă.
  • Printre alte dotări se numără praguri iluminate, inserţii din fibră de carbon, proiectoare cu embleme Audi Sport la deschiderea tuturor uşilor, hayon acţionat electric, o banchetă spate care se poate rabata în proporţii de 40:20:40 pentru a crea o lungime de încărcare de 1.99 metri (volumul portbagajului poate varia între 565 şi 1.680 de litri, iar datorită lăţimii mai mari a caroseriei, lăţimea de încărcare între roţile din spate este cu 14 mm mai mare decât anterior – 1.05 metri).
  • Opţional se oferă un cârlig de remorcare, deschidere a hayonului printr-un gest al piciorului, o cameră suplimentară pentru trailer assist, etc.

Noul Audi RS 6 Avant va fi disponibil la comandă din noiembrie, în timp ce livrările vor demara din ianuarie 2020. Preţul de start urmează a fi anunţat.

Clienţii vor mai primi la dispoziţie două pachete RS design pentru interior, pachete optice Aluminium matt, Black & Carbon pentru exterior şi peste 30 de sisteme de protecţie şi asistenţi. Inelele Audi şi emblemele RS pot fi de asemenea vopsite în culoare neagră sau albă.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise