(video) Premieră: Noul Pagani Huayra Roadster BC. Ce îl face să coste mai mult decât un Bugatti Chiron
Exclusivitatea! Asta în primul rând îl face mai valoros chiar decât un Bugatti Chiron.
Noul Pagani Huayra Roadster BC va exista în doar 40 de exemplare şi nu este doar o versiune modificată a modelului Huayra Roadster, ci un nou, unul dintre cele mai complicate proiecte ale companiei italiene, lansate sub sloganul – “depăşeşte orice aşteptare”.
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPaganiAutomobili%2Fvideos%2F468060443746102%2F&show_text=0&width=621
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcsrracinggame%2Fvideos%2F1289707744531713%2F&show_text=0&width=621
Spre deosebire de modelul obişnuit Huayra Roadster care va exista în 100 de exemplare, noua versiune extremă are un nou şasiu monococ din fibră de carbon, utilizat pentru a mai reduce din greutatea maşinii. Componenta este fabricată dintr-un compozit de ultimă generație pe bază de fibră de carbon, aliaj din titan şi carbon, dar şi un material numit TriAx (un amestec de plastic ABS cu poliamide şi nailon). În același timp, subcadrele față și spate sunt fabricate din oțel inoxidabil.
Se menţionează că noua bază are o rigiditate la răsucire crescută cu 12%, iar la îndoire cu 20%. Compania mai subliniază costul crescut al materiei prime folosite – mai scumpă cu 450%. Rezultatul este o reducere de greutate cu 30 de kg, până la o tonă şi 250 de kg.
Suspensia pe două braţe transversale din aluminiu forjat, cu arcuri elicoidale, a fost de asemenea revizuită. Ni se spune despre modificări la capitolul elastokinematică și instalarea a noi amortizoare adaptive reglabile electronic pentru combaterea ruliului inclusiv.
Inima noului Huayra Roadster BC este un V12 de 6.0 litri, dezvoltat de Mercedes-AMG. Motorul este echipat cu două turbo compresoare noi făcute la comandă de germani, are un colector de admisie hidroformat (realizat prin pomparea sub formă de ulei fierbinte sub presiune înaltă), învelișuri duble ale supapelor de acceleraţie, patru coolere intermediare și o unitate de control electronic de la Bosch, printre altele.
Puterea generată este de 802 de cai (la 5.900 rpm), iar cuplul maxim ajunge la 1.050 Nm (de la 2.000 rpm), +16 CP şi +50 Nm comparativ cu cifrele arătate de Huayra Roadster sau +50 CP şi +50 Nm comparativ cu Huayra BC.
Caracteristicile dinamice nu au fost anunţate, însă în stilul modelelor Huayra, acceleraţia 0-100 km/h o pot realiza sub 3.0 secunde, iar viteza maximă cu care pot rula depăşeşte de regulă 370 de km/h. Pagani mai menţionează că motorul corespunde tuturor reglementărilor de mediu, inclusiv celor mai dure care sunt stabilite în statul american California.
Puterea este transmisă spre puntea din spate prin intermediul unei transmisii secvenţiale Xtrac cu şapte trepte. Cutia este conectată la motor printr-un volant care constă dintr-un ambreiaj cu trei discuri și un diferențial controlat electronic. Transmisia în sine este cu 35 la sută mai ușoară decât una robotizată preselectivă obişnuită.
Caroseria aerodinamică a decapotabilei, cu ale sale elemente mobile, pot genera o forţă de apăsare de 500 de kg la o viteză de 280 de km/h, iar în acelaşi timp amortizoarele adaptive au grijă ca să păstreze o gardă la sol optimă pentru deplasarea pe drumuri. Pentru prima dată pe o maşină de a sa, Pagani utilizează principiul unui “difuzor suflant” (folosit şi în Formula 1), unde două conducte suplimentare conectate la convertizoarele catalitice împing aerul afară sub maşină şi creează o forţă de apăsare suplimentară.
Noul Pagani Huayra Roadster BC mai echipat cu anvelope Pirelli P Zero Trofeo R produse la comandă. Acestea măsoară 265/30 pe puntea din faţă şi 335/25 pe cea posterioară. Mai sunt capabile să reziste la o forţă de până la 2.2 g. Jantele măsoară 20 şi 21 de inci şi sunt realizate din aluminiu forjat folosit în industria aeronautică.
Standard se oferă şi mecanisme de frânare carbo-ceramice ventilate de la Brembo. Pe puntea din faţă se găsesc discuri de 398 mm cu etrieri monolitici cu câte şase pistoane, iar pe cea din spate discuri de 380 mm cu etrieri monolitici cu câte patru pistoane.
Interiorul noului hipercar este realizat în stilul ultimelor modele ale mărcii, inspirat de motorsport şi automobilele gran turismo. Fibra de carbon se combină acolo de minune cu inserţii din lemn natural şi piele cu relief. Lista de echipamente include printre alte soluţii de personalizare şi dotări nişte centuri de siguranţă cu prindere în patru puncte sau un sistem audio cu nouă canale.
Modelul limitat are un preţ de start de 3.085.000 de euro fără TVA. Pentru comparaţie, un Bugatti Chiron costă de la 2.5 milioane.
Mai multe detalii şi specificaţii:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise