(video) Centura de siguranţă în trei puncte – 60 de ani de vieţi salvate datorită lui Nils Bohlin
Acest an marchează aniversarea a 60 de ani de când șoferii Volvo și-au pus pentru prima dată inovativa centură de siguranță în trei puncte inventată de către Nils Bohlin în 1959.
Astăzi, centura de siguranță este considerată cea mai importantă inovație de siguranță și se estimează că a salvat peste un milion de vieți. Totuși, chiar și având aceste informații, mult prea mulți șoferi neglijează utilizarea acestui simplu echipament.
Imagini de la aniversarea a 50 de ani
Omul care a adus centură de siguranță în mașină este inginerul suedez Nils Bohlin. Acesta activa în 1959 la Volvo, invenția sa aducându-i premii importante atât în timpul vieții, cât și după moartea sa (total 12), care a survenit în 2002 în urma unui atac de cord.
Cel mai important trofeu de acest tip i-a fost acordat în 1985, atunci când organizația germană care înregistrează invențiile europene de renume a inclus centura de siguranță cu prindere în trei puncte în topul celor mai importante opt invenții ale secolului. Inginerul suedez a devenit, în acel moment, egalul unor personalități ca Benz, Edison sau Diesel.
Ceva mai târziu, în 1999, Nils Bohlin a fost inclus în Automotive Hall of Fame, lista de onoare cu personalitățile care au marcat industria auto de-a lungul anilor.
Nils Bohlin și-a început cariera în 1942, la SAAB, atunci când abia împlinise 22 de ani. A fost inginer de aviație, devenind, în 1955, responsabilul dezvoltării sistemelor de catapultare pentru scaunele avioanelor. În acest context, Bohlin a devenit extrem de interesat de modul în care corpul omenesc rezistă la forțele care acționează asupra sa în momente extreme. Aprofundarea acestui subiect i-a permis în 1958 inginerului suedez să treacă într-o poziție înaltă, de responsabil al biroului de siguranță al celor de la Volvo.
În momentul în care Volvo a început studiul siguranței ocupanților, inginerii suedezi au dezvoltat un sistem simplu de centuri de siguranță, cu prindere în doar două puncte, reprezentate de o bandă diagonală asemănătoare cu partea superioară a centurilor actuale. O întâmplare tragică, în care una dintre rudele președintelui Volvo de atunci a murit în accident de mașină purtând respectiva centură, i-a dat lui Bohlin posibilitatea de a dezvoltă un sistem nou și eficace în ceea ce privește siguranță ocupanților unei mașini.
Aplicația pentru înregistrarea invenției lui Bohlin a fost depusă la Oficiul German de Invenții în 1958, iar geometria centurii inventate de inginerul suedez era simplă: un V cu vârful în jos poziționat oblic. Centura lui Bohlin era identică cu cea întâlnită astăzi pe orice mașină de serie, marea găselniță a nordicului fiind faptul că centura proteja cu adevărat ocupanții, fiind dezvoltată prin analiză fizică și fiziologică a unor subiecți. Chiar și acum, după şase decenii, Volvo recunoaște că avantajul lui Bohlin a fost o formă geometrică perfectă, și nu o invenție tehnologică de ultimă oră.
Deși designul a fost patentat, compania a decis ca patentul să rămână deschis, disponibil pentru utilizarea gratuită de către toți constructorii de vehicule. Această decizie mai degrabă neconvențională a fost adoptată în interesul siguranței publice, pentru a se asigura că toată lumea, indiferent că se află la volanul unui Volvo sau al altui vehicul, beneficiază de siguranță în trafic. Această decizie s-a dovedit a fi foarte benefică pentru întreaga lume.
Evident, constructorul suedez a fost primul care a inclus noua centură cu prindere în trei puncte în dotarea de serie a unui model auto: Volvo PV544 şi Volvo Amazon/120 (1959). Același constructor a fost cel care, în 1963, a anunțat că toate modelele sale sunt prevăzute din fabrică cu centuri de siguranță de acest tip pentru scaunele din față.
Foarte interesant este faptul că, inițial, clienții au privit cu scepticism noua invenție, bazându-se pe istoria negativă a centurii anterioare, cu prindere în două puncte. Totuși, în urma unor teste publicate la nivel mondial, publicul s-a convins de utilitatea centurii cu prindere în trei puncte, anul 1965 fiind cel în care centura de siguranță a primit binemeritata atenție din partea tuturor.
În paralel cu dezvoltarea sistemelor pentru scaunele din față, Volvo se gândea deja la un sistem de siguranță alternativ pentru ocupanții scaunelor posterioare. Până atunci, în 1965, convingerea populară era că pasagerii locurilor din spate sunt mult mai bine protejați decât cei din față în cazul unei coliziuni.
Testele publicate de Volvo, care arătau că un pasager al locurilor din spate se transformă într-o ghiulea de 3.000-5.000 de kilograme care îi poate ucide implicit pe cei din față în cazul unui accident, au schimbat viziunea populară.
Obligativitatea purtării centurilor posterioare s-a transformat astfel într-o lege aplicabilă astăzi în foarte multe țări europene, dar şi în Republica Moldova.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise