Anulare! Mașinile implicate în încălcări vor putea efectua ITP-ul şi înmatricularea, în ciuda amenzilor luate cu ele
(update 02.03.2023) În urma unui amendament propus de un deputat, modificarea articolelor 46 şi 53 din Legea nr.131/2007 privind siguranța traficului rutier (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2015, nr.11-21, art.6) se exclude! Iată cum se explică decizia:
„Ambele puncte din proiect nu pot forma obiectul de reglementare a actului normativ la care se intervine şi, în opinia noastră, normele propuse încalcă prevederile constituționale privind dreptul la libera circulaţie şi dreptul la proprietate privată şi sunt contrare cu practicile Curţii Europene a Drepturilor Omului. Astfel, potrivit punctelor 3 şi 4 din Art. III din proiect, autorii propun ca persoana care nu a executat o sancțiune contravenţională să nu fie admisă la inspecţia tehnică periodică a mijlocului de transport şi nici să poată să înmatriculeze sau să înstrăineze mijlocul de transport cu care ar fi comis contravenţia până la executarea sancţiunii contravenţionale (modificările respective sunt propuse la Legea nr. 131/2007 privind siguranţa traficului rutier).
Respectivele interdicţii conform proiectului se impun în faza de executare a sancţiunii contravenţionale rămase definitive ceea ce reprezintă obiectul executării silite şi respectiv formează obiectul de reglementare a Codului de executare al Republicii Moldova nr.44312004, iar în conformitate cu prevederile art.10 din acesta: “Executarea silită reprezintă un ansamblu de măsuri, prevăzute de prezentul cod, prin care creditorul realizează, prin intermediul executorului judecătoresc, cu concursul organelor de stat abilitate, drepturile sale, recunoscute printr-un document executoriu, dacă debitorul nu-şi îndeplinește benevol obligaţiile.”, iar conform art.21 “Executorul judecătoresc este unica persoană autorizată să efectueze executarea silită a documentelor executorii”.
Interpretând normele citate, nu sunt admise aplicarea unor măsuri de asigurare a executării sau de executare silită în afară de cele prevăzute de Codul de executare şi doar executorul judecătoresc le poate dispune (Instanţa judecătorească sau agentul constatator are un rol activ în procesul contravenţional doar până la stabilirea sancţiunii definitive nu şi în faza de executare a acestuia). Codul de executare prevede suficiente măsuri asigurătorii şi de executare silită cu caracter patrimonial menite să execute silit un document executoriu (inclusiv amenda contravenţională) cum ar fi sechestrarea bunurilor debitorului şi comercializarea acestora în scopul stingerii datoriei, urmărirea salariului şi altor plăţi, etc.
Totodată, instituirea unor asemenea “măsuri” fără specificarea unei perioade maxime de timp înăuntrul căreia acestea pot fi aplicate constituie o potenţială omisiune legislativă contrară Constituţiei şi este excesivă în raport cu scopul urmărit. Prin hotărârea Curtii Constituţionale din 10 mai 2017 privind controlul constituţionalităţii unor prevederi ale art.22 alin.(1) lit. v) din Codul de executare (interdicţia eliberării documentelor de stare civilă, a actelor de identitate sau a permiselor de conducere debitorului) Curtea a reţinut că executarea silită a unui document executoriu ar trebui să presupună un spectru de măsuri care să greveze patrimoniul debitorului, dar nicidecum să nu îngrădească drepturile nepatrimoniale ale acestuia de o manieră disproporţională. (Vezi la fel HCC privind excepţia de neconstituţionalitate a art.84 din Legea insolvabilităţii nr.149/2012).
(16.06.2022) Moldova: Mașinile implicate în încălcări nu vor putea efectua ITP-ul şi înmatricularea până la stingerea amenzilor
Încă din 2017, Guvernul Filip a încercat să modifice legea pentru ca şoferii cu amenzi neachitate să nu poată trece revizia tehnică, însă nu s-a mai întâmplat. La idee s-a revenit acum şi încă cu o completare: vehiculele implicate în contravenții sancționate nu vor putea fi şi înmatriculate!
Iar dacă în 2017 şoferii ar fi fost obligaţi să prezinte în mod obligatoriu la testarea auto un cazier contravențional al mașinii – act care confirmă sau infirmă existența „pe cont” a unor amenzi neachitate, în noua redacţie această obligativitate este exclusă, dat fiind faptul că toate informaţiile există deja în baze de date online.
Legea nr.131/2007 privind siguranța traficului rutier (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2015, nr.11-21, art.6), cu modificările ulterioare, se modifică în baza unei hotărâri a Guvernului, după cum urmează:
- Articolul 46 – Obligaţiile titularului autorizaţiei pentru activitatea de inspecţie tehnică periodică – se completează cu litera a1) cu următorul cuprins: „a1) să admită efectuarea inspecției tehnice periodice doar urmare constatării executării sancțiunii contravenționale aplicate prin hotărârea/decizia definitivă asupra cauzei contravenționale care are ca obiect o contravenție comisă cu vehiculul a cărei inspecție tehnică periodică se solicită a fi efectuată.”
- La Articolul 53 – Înmatricularea sau înregistrarea vehiculelor – alineatul (3) se completează în final cu textul „Înmatricularea vehiculelor este admisă doar urmare constatării executării sancțiunii contravenționale aplicate prin hotărârea/decizia definitivă asupra cauzei contravenționale care are ca obiect o contravenție comisă cu vehiculul care se solicită a fi înmatriculat.”
Conform notei explicative, Articolul 46 se completează în scopul implicării în procesul de asigurare a securității traficului rutier a altor autorități publice, care au competență în această sferă. De asemenea, amendamentul recomandat va contribui indirect la excluderea cazurilor de eschivare de la răspundere contravențională, inclusiv de achitare a amenzilor, prin care s-ar diminua cheltuielile suportate din bugetul de stat pentru asigurarea executării pedepsei.
Iar Articolul 53 se completează în vederea neadmiterii înmatriculării vehiculelor în cazul constatării proceselor contravenționale pornite și nefinalizate în privința unității de transport sau în rezultatul cărora nu a fost posibil de identificat posesorul, făptuitorul, prin intermediul sistemelor informaționale din gestiunea autorității în a cărei competență este atribuită această operațiune.
De asemenea, ca şi în cazul anterior, amendamentul recomandat va contribui indirect la excluderea cazurilor de eschivare de la răspundere contravențională, inclusiv de achitare a amenzilor, prin care s-ar diminua cheltuielile suportate din bugetul de stat pentru asigurarea executării pedepsei.
Prezenta lege intră în vigoare la expirarea a 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, însă după ce va fi aprobată şi de Parlament.
Cmentariile sunt închise