Guvernul a aprobat pedepse pentru şoferii care încalcă sistemic şi penalizări reduse pentru cei disciplinaţi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pedepsele pentru șoferii care încalcă sistematic Regulamentul Circulației Rutiere vor fi înăsprite, iar penalitățile pentru conducătorii auto disciplinați, dar care săvârșesc încălcări minore, cu grad redus de pericol în trafic, vor fi mai puţin usturătoare.

În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi printr-o hotărâre o serie de modificări la Codul Penal, Codul Contravențional, Legea privind siguranța traficului rutier, Legea privind controlul și prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihotrope, precum și la Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.

FOTO: INSP

În urma acestor ajustări, va fi asigurată responsabilizarea conducătorilor mijloacelor de transport, creșterea nivelului de siguranță a traficului rutier, reducerea numărului de accidente rutiere și sporirea siguranței cetățenilor Republicii Moldova în trafic și pe drumurile naționale.

Astfel, printre altele, vor fi excluse sancțiunile complementare sub formă de puncte de penalizare pentru conducerea unui vehicul, care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice. La fel, vor fi excluse punctele de penalizare pentru parcarea sau staționarea în locuri interzise.

Lipsa unei infrastructuri rutiere corespunzătoare standardelor și cerințelor naționale și internaționale, care implică marcajul invizibil și amplasarea indicatoarelor rutiere în locuri cu vizibilitate redusă, deseori creează conductorilor de vehicule premise și condiții de a admite anumite încălcări în domeniul circulației rutiere. Drept urmare, pe lângă sancțiunea amenzii contravenționale va exista o sancțiune contravențională şi sub formă de avertisment pentru nerespectarea marcajului rutier.

O altă problemă întâlnită este tragerea la răspundere contravențională a conducătorilor mijloacelor de transport pentru contravențiile comise. În cazul în care proprietarul mijlocului de transport nu conducea vehiculul în momentul comiterii contravenției și spune autorităților cine se afla de fapt la volan, nu i se vor mai aplica puncte de penalizare și nu se vor face înscrieri în cazierul contravențional.

Totodată, cetățenii care, nefiind în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, în timpul conducerii transportului auto, comit anumite fapte prejudiciabile fără rea-voință, nu vor fi obligați să frecventeze programul probațional antialcoolic şi antidrog.

De cealaltă parte, vor fi introduse sancțiuni mai aspre pentru conducătorii, care încalcă frecvent și repetitiv regulamentul circulației rutiere. În acest sens:

  • Va fi suspendat dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 180 de zile, pentru conducătorii care vor depăși limita vitezei de circulație, mai mult de 40 km/h, stabilită pentru un anumit sector de drum, precum și în cazurile în care aplicarea sancțiunii contravenționale principale condiționează acumularea a 15 puncte de penalizare, drept oferit direct agentului constatator.
  • Se va institui răspunderea contravențională a proprietarului mijlocului de transport, în cazul în care, la expirarea termenului de 60 de zile lucrătoare de la recepționarea solicitării Poliției, acesta refuză sau se eschivează de a comunica identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului, implicat în comiterea unei contravenții în domeniul circulației rutiere.
  • Nu va fi permisă înmatricularea și inspecția tehnică periodică a vehiculelor, dacă acestea au în istoric încălcări, iar executarea sancțiunii contravenționale aplicate prin hotărârea/decizia definitivă asupra cauzei contravenționale este activă!

Cu detalii despre cele mai importante modificări făcute vom reveni în articole separate! Iată-le:

Cmentariile sunt închise