Într-un stat din Australia se va introduce permisul de conducere pentru categoria U. Cine va fi obligat să-l aibă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Statul Australia de Sud de pe continentul australian va introduce din 1 decembrie 2024 o categorie specială U (ultra high-powered vehicles) pentru permisele de conducere. De atunci încolo, doar cu un astfel de act se va putea conduce legal o maşină cu mulţi cai putere, scrie Drive.

În plus, conducătorilor de astfel de automobile li se va interzice să deconecteze sistemele de stabilizare şi vor purta o mai mare răspundere pentru accidentele comise.

Astfel de măsuri de înăsprire pentru toţi deținătorii de maşini sport reprezintă un răspuns al autorităților statului după un singur accident de rezonanţă care s-a întâmplat în 2019, când cu un Lamborghini Huracan s-a lovit mortal o copilă de 15 ani, şoferul fiind recunoscut într-un final vinovat.

Aşadar, din 1 decembrie 2024, în Australia de Sud doar cei cu o categorie U notată în permisul de conducere vor putea urca la volanul unei maşini sportive. Pentru aceasta, deţinătorii de permise vor primi unele noi, însă numai după ce vor absolvi un curs suplimentar unde se va discuta despre riscurile asociate conducerii unor astfel de autovehicule performante.

Dacă șoferul unui automobil sportiv va prins pe drumuri cu sistemele de stabilizare oprite, va fi amendat cu 5.000 de dolari australieni. Iar dacă va comite un accident soldat cu decese va sta în spatele gratiilor până la şapte ani.

Conform noii legi, prin termenul ultra high-powered vehicle (UHPV) se defineşte un autovehicul care are un raport putere-greutate de cel puțin 276 kW (375 CP) per tonă, cu o masă brută mai mică de 4.5 tone. Aproximativ 200 de modele se califică deja sub această categorie. Autobuzele și motocicletele sunt scutite.

De exemplu, pentru un Lamborghini Huracan acest raport este de 397 CP/tonă, însă pentru un BMW M3 este de 302 CP/tonă.

Cmentariile sunt închise