(video) Premieră: Noul DS Aero Sport Lounge – un posibil viitor SUV cu interior din paie şi bumbac

Alături de impresionantul DS 9, la Salonul Auto Internaţional de la Geneva marca DS Automobiles vine şi cu un concept. Se numeşte DS AERO SPORT LOUNGE şi reprezintă o creaţie care inaugurează o nouă siluetă de maşină, menită să sporească eficiența aerodinamică ca vector de avangardă și dezirabilitate.

DS AERO SPORT LOUNGE împinge limitele mașinii de lux într-o lume de înaltă tehnologie și sofisticată, unde ecranele şi în genere digitalul este transferat pe plan secundar pentru a face loc materialelor de înaltă calitate.

În această mașină de cinci metri dezvoltatorii au încercat să combine formatul uneia tradiţionale de transport a pasagerilor cu poziţie înaltă a locurilor pentru şezut. O atenție deosebită este acordată aerodinamicii, corpul fiindu-i parcă ghemuit, cu un acoperiș care se lasă pe spate de la mijloc și o coadă lungă care stabilizează fluxul de aer din spatele mașinii.

Se mai remarcă printr-un ecran mare în locul grilei de radiator (unde afișează sigla brandului și grafică însoțitoare), dar şi prin jantele-i masive de 23 de inci. În spatele monitorului-grilă realizat din material compozit se ascund “ochi” care citesc drumul şi trimit terabiţi de date către calculatoarele de la bord.

De o parte și de alta, farurile DS MATRIX LED VISION sunt combinate cu lumini de zi și nişte DS LIGHT VEIL – foi luminate care previzualizează viitoarea semnătură luminoasă a maşinilor DS.

Compania a acordat multă atenție descrierii unui interior confortabil și spațios. În loc de ecrane, care au fost reduse la un număr minim pe bord (scopul a fost de a le scoate în genere din câmpul vizual al pasagerilor), se promit afişaje cu proiecții, suprafețe tactile, precum și un sistem de control prin gesturi al sistemului multimedia, dezvoltat în comun cu firma Ultraleap. În plus, maşina este dotată cu un asistent cu inteligenţă artificială, numit IRIS, capabil să înțeleagă comenzile vocale native.

În fața ocupanților de pe locurile frontale, două benzi largi creează o formă suspendată. Fâșia inferioară, îmbrăcată în bumbac satinat, afișează informații proiectate din banda superioară. Suprafața este adusă la viață cu elementele necesare de navigaţie sau găsirea și partajarea de noi tipuri de informații. Fuziunea informațiilor și a divertismentului vine în sine prin eliminarea constrângerilor touchpad-urilor.

De o parte și de alta, nişte ecrane, acum în adevăratul sens al cuvântului, joacă rolul unor oglinzi retrovizoare digitale și mai includ grupuri de comenzi necesare pentru configurare și confort. Ca într-un first class lounge, fiecare ocupant are propriul ecran. Elementele necesare conducerii sunt proiectate pe parbriz cu realitate augmentată.

Între scaunele, cotiera centrală acționează ca un ghid. Citește, interpretează și răspunde la fiecare gest de mână. În urma unui parteneriat tehnic cu Ultraleap, DS AERO SPORT LOUNGE previzualizează viitoarele interacțiuni în cockpit-urile auto. Combinând urmărirea mâinilor și răspunsurile haptice, dacă mâna face un gest atunci primește un răspuns senzorial. Senzorii detectează fiecare mișcare și mici boxe cu ultrasunete (inteligente, tridimensionale, prin care simţi că ai atinge forme și texturi într-un spațiu complet gol) pulsează un răspuns haptic pentru ca pasagerul să-şi poată da seama că este implicat în control.

Fâșia tabloului de bord și partea din spate a scaunelor sunt îmbrăcate cu marchetărie din paie! Acest material conceput reprezintă o combinație perfectă între meșteșugul de lux și dorința de a lucra spre sustenabilitate. Paiele, un material comun și economic, devine un simbol al calității prin experienţa unică a unui meșter parizian.

Scaunele mari sunt împodobite cu bumbac satinat în jurul tehnologiei mousse de înaltă densitate care aduce confort în prim plan. Suprafața este extrem de netedă datorită unei țesături foarte fine care îi conferă o rezistență și este incomparabil de moale. Pe panourile interioare ale uşilor, o tehnică de țesătură din microfibră tricotată cu trei materiale, are mai multe șuvițe transparente în interior, aducând lumină ambientală în cabină. Împletirea unică, semnul unui meșter incredibil, combină arta și tehnologia.

Acest material umil, paiul, a devenit o componentă de lux. Inspirată din tehnicile secolului al XVII-lea, această tradiție ocupă un loc proeminent în arta decorativă prin amabilitatea atelierului Lison de Caunes. Realizate la comandă pentru cabina lui DS AERO SPORT LOUNGE, paiele de secară strălucesc prin atingerea lor mătăsoasă și reflexiile strălucitoare. Materia primă este abundentă și naturală. Cultivate și recoltate printr-un mod de modă veche în Burgundia, sunt apoi uscate și colorate înainte de a fi împărțite, tulpină după tulpină, în conformitate cu o tehnică veche, cu scopul de a fi lipite pe partea lor plată și aplatizate la plierea pe sprijinul lor. Un lac natural din silicon aplicat pe paie face noua decoraţiune exclusivă rezistentă la căldură și apă.

Referitor la partea tehnică, ni se spune că a fost creat folosind tehnologiile electrice din Formula E, deoarece marca DS este unul dintre pionierii acestei serii sportive, iar echipa DS Techeetah este campioana actuală.

DS AERO SPORT LOUNGE este evident un electromobil şi, datorită unui singur electromotor, produce în total 680 de CP şi poate înregistra un timp de acceleraţie 0-100 km/h de doar 2.8 secunde, deşi greutatea conceptului nu se menţionează. De alimentare cu energie răspunde o baterie litiu-ion cu o capacitate de 110 kWh, instalată sub podea între osii, care asigură o autonomie de peste 650 km.

Aparent, noul DS AERO SPORT LOUNGE este un concept care arată doar direcția generală de dezvoltare a mărcii și nu prezintă o mașină de producție specifică. Însă cine ştie…

Evenimentul de prezentare în reluare:

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/