Moldova: Sancțiunea pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliștilor va deveni mai usturătoare

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dacă Parlamentul va vota pozitiv o recentă hotărâre de Guvern privind aprobarea unui proiect de lege pentru modificarea unor acte normative, atunci amenda pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliștilor va deveni mai usturătoare în Moldova! Astfel, conducătorii auto vor trebui să fie mai atenţi pentru a evita tragerile pe dreapta de către inspectorii INSP care vor monitoriza asta.

FOTO: Poliţia Capitalei

Articolul 238 din Codul Contravenţional (Încălcarea regulilor de oprire şi neacordarea de prioritate pietonilor şi altor participanţi la traficul rutier) va avea în noua redacţie a alineatului 3 o sancțiune actualizată: de la 30 la 36 unități convenționale (1.500-1.800 lei) şi 5 puncte de penalizare, în loc de 18-30 de unităţi convenţionale şi 4 puncte de penalizare cât este acum!

Totodată, articolul se va completa cu noul alineat „(31) Acțiunile specificate la alin. (3) săvârșite repetat în cursul aceluiaşi an calendaristic, se sancționează cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale (2.250-2.500 lei) şi cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 45 de zile!

Conform notei informative care vine să explice schimbările dorite, doar pe parcursul anului 2020 au fost comise 356 accidente rutiere cu tamponarea pietonilor aflați pe spațiile destinate circulației acestora (trotuare, marcaje, insule etc.) dintre care 16 au decedat, iar 354 au fost traumatizați și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

De asemenea, pe parcursul anului 2021, s-au înregistrat 467 accidente rutiere implicate cu pietoni care s au soldat cu 25 de decese și 460 persoane traumatizate, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu anul 2020.

Subsecvent, reieșind din multitudinea accidentelor, conform datelor statistice, în care sunt implicați pietonii și bicicliștii, și ținându-se cont de faptul că sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic, se propune stabilirea unei sancțiuni contravenționale mai aspre sub formă de amendă de la 30 la 36 unități convenționale, cu aplicarea a 5 puncte de penalizare pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor.

De asemenea, se propune completarea articolului precizat cu un nou alineat, prin care să fie pedepsită mai aspru săvârșirea repetată, pe parcursul aceluiași an fapta de neacordare de prioritate legală pietonilor sau cicliștilor, inclusiv prin aplicarea pedepsei complementare de suspendare a exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport.

Vezi o situaţie recentă:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata