#Nu e glumă: În SUA, preţurile la benzină s-au prăbuşit, însă nu are cine să o cumpere

Ştim şi noi că astăzi e 1 aprilie, însă ne continuăm treaba şi astăzi vom publica câteva articole, dacă nu toate, cu hashtag-ul special #Nu e glumă, pentru că faptele descrise sunt o realitate. În SUA, preţurile la benzină s-au prăbuşit, însă nu are cine să o cumpere!

În ultimii ani, benzina comercializată în Statele Unite a scăzut de mai multe ori până la nivelul Coca-Cola din cauza volatilității puternice a prețurilor petrolului, dar aceste atracții nemaiauzite ale generozității nu au durat mult. Acum, din cauza pandemiei de COVID-19, totul este mult mai grav, iar în viitorul apropiat nu se va înregistra nicio creștere a prețurilor, dar şi nici cozi la staţiile de alimentare. Situaţia a devenit fără precedent.

FOTO: nbcnews.com

Dacă este să ne amintim, la începutul anului 2016, după ridicarea sancțiunilor economice aplicate Iranului, prețurile petrolului, urmate de prețurile la benzină, în SUA, au scăzut la un dolar și jumătate per galon (3,785 de litri). Unele reţele, în plină concurență, au redus prețurile chiar până la 0.5 dolari per galon, dar acestea au fost cazuri izolate și pe termen scurt.

În această săptămână, prețul mediu cu amănuntul al benzinei vândute în Statele Unite a scăzut sub valoarea psihologică de doi dolari per galon și, de exemplu, în Oklahoma, conform AAA Gas Prices, se poate alimenta la un preț de 1.54 dolari pentru un galon, notează Kolesa. Și acesta, subliniem, este un preţ mediu. Există și cazuri care ridică sprâncenele chiar mai sus: ABC News a dat exemplul unei staţii din Cleveland unde benzina se vinde cu, atenţie, 0.98 de cenţi per galon, adică aproape patru litri pentru circa 18 lei moldoveneşti! Şi, imaginați-vă, nu există acolo nicio coadă!

Motivul este clar: epidemia de COVID-19 a blocat oamenii în casele lor, iar traficul pe drumuri s-a risipit. Mașinile însă vor reveni pe drumuri mai devreme sau mai târziu, dar în staţii prețurile anterioare puțin probabil. Pentru cei care nu știu, trebuie de menţionat că prețurile pentru benzină în Statele Unite sunt strâns legate de prețul petrolului: ponderea materiilor prime la formarea prețului de vânzare cu amănuntul a benzinei depășește 50%, iar ponderea impozitelor este mai mică de 20% (restul este procesare și logistică).

În Rusia de exemplu, un alt gigant care extrage petrol, materiile prime reprezintă doar 10% din prețul benzinei, în timp ce impozitele mai mult de 70%! Existând în prezent o scădere accentuată a prețurilor petrolului, autoritățile de la Kremlin încearcă să compenseze veniturile bugetare din exporturile de petrol prin majorarea impozitelor accizelor la carburanți, de aceea în Rusia, ieftinirea paradoxală a petrolului nu face benzina mai ieftină, ca în SUA, ci din contra mai scumpă!

FOTO: indiatimes.com

Dar revenind înapoi la situaţia din SUA, acolo toată lumea înțelege că prețul curent al petrolului Brent în regiunea de 25 dolari per baril nu este cel mai prost lucru care se poate întâmpla, dar, în cel mai bun caz, o tendință pe termen lung. La sfârșitul săptămânii trecute, producătorii de ulei sulfuros de calitate inferioară au fost, în general, obligați să-l dea la un preț negativ (adică să îl plătească cumpărătorului) pentru a descărca instalațiile de depozitare și a nu opri producția, ceea ce ar duce la pierderi și mai mari.

De astăzi, prevederile acordului semnat de membrii OPEC+ au încetat să mai funcționeze, ceea ce a restricționat o scădere suplimentară a prețului de piață al petrolului. Nu există nicio înţelegere nouă din cauza conflictului dintre Rusia și Arabia Saudită, care a escaladat într-un război comercial. Pe fondul pandemiei globale și al inhibării cererii globale, aceasta poate, teoretic, să scadă prețurile chiar şi pentru petrolul de înaltă calitate la valori zero și negative. Presa din SUA prezice o scădere suplimentară a prețurilor la benzină în următoarele zile și săptămâni.

Groaza situației actuale este că nimeni nu știe cât va dura pandemia de COVID-19. Izolarea în masă a cetățenilor, la care autoritățile din majoritatea țărilor au decis să recurgă pentru a stopa răspândirea infecției, a dus la stoparea economiei globale. Consecința unor astfel de tactici pe parcursul a două-trei luni poate fi cel puțin o nouă Mare Depresie cu o armată de șomeri și o scădere dramatică a nivelului de trai. În cel mai rău caz, ne așteaptă o catastrofă socială globală, deşi situaţia privind mediul înconjurător continuă să se îmbunătăţească semnificativ din cauza emisiilor. Autoritățile din nicio țară nu pot spune acum cetățenilor și antreprenorilor la ce să se aștepte și la ce se pregătesc. În astfel de cazuri, oamenii se pregătesc de cele mai rele, dar să sperăm la mai bine…

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/veste-buna-in-statiile-lukoil-se-ieftinesc-carburantii-din-nou/

(video) “Save” incredibil. Cum un pilot a evitat un accident după un derapaj la 90 de grade

Ţările din regiune cu cei mai ieftini sau scumpi caburanţi! Pe ce loc se clasează Republica Moldova

Cmentariile sunt închise