Aproape 4000 de euro doar pentru refuzul testării! Ministerul Justiției a propus majorarea amenzilor pentru şoferii beţi
Ministerul Justiției a desfășurat de curând consultări publice în format extins, în cadrul cărora a fost discutată inițiativa de modificare a unor prevederi ale Codului Penal și ale Codului Contravențional. Una dintre propuneri este majorarea amenzilor pentru condusul în stare de ebrietate pe drumurile Republicii Moldova.
Mai exact, se propune majorarea amenzii pentru persoana care conduce un vehicul, fiind în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de droguri şi/sau de alte substanţe cu efecte similare.
Dacă în prezent amenda constituie 350-500 de unități convenționale (de la 17.500 la 25.000 de lei), după modificare ar putea varia între 500 şi 1000 de u.c. (de la 25.000 la 50.000 de lei).
Pedepse alternative ar putea fi muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 40-60 de ore sau, mai nou, arest contravențional pe un termen de până la 15 zile (în redacţia actuală a CC, arestul menţionat se poate impune doar dacă omul se prinde beat repetat în cursul aceluiaşi an calendaristic, anterior fiind deja sancţionat pentru această contravenţie, şi dacă acţiunile sale nu constituie infracţiune)! În toate cazurile, evident cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
De asemenea, se propune majorarea amenzii și pentru refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical.
Un astfel de şofer ar putea fi sancționat mai usturător: cu 1.000-1.500 de unităţi convenţionale (50.000-75.000 de lei), 50-60 ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau arest contravenţional pe un termen de până la 15 zile, în toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
Proiectul de lege mai propune instituirea, în Codul penal, a noilor componențe de infracțiuni în vederea protejării identității persoanei: art. 1771 – Uzurpare de identitate (clonarea profilelor pe rețelele de socializare; apelarea din locurile de detenție în scopul obținerii prin înșelăciune a beneficiilor materiale; clonarea cardurilor bancare; introducerea frauduloasă în circuitul rutier a unor autovehicule străine) și art. 1772 – Falsul de identitate.
Proiectul de lege va fi ajustat și expediat spre avizare, iar ulterior va fi definitivat și expediat Guvernului spre examinare.
Cmentariile sunt închise