Cele mai valoroase branduri auto din 2022. Toyota – cap de listă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Visual Capitalist a întocmit un infografic cu cele mai valoroase 100 de mărci din lume în 2022. Evaluarea se bazează pe date din cel mai recent raport Global 500 de la Brand Finance. În special, autorii au folosit informații despre recunoașterea și reputația mărcilor în mintea consumatorilor, precum și despre valoarea acestora pentru companiile care le dețin.

Sectorul auto din acest top 100 al celor mai valoroase mărci în 2022 este reprezentat de zece mărci: BMW, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Honda, Toyota, Hyundai, Tesla și Ford. Cea mai scumpă dintre aceste mărci, Toyota, este evaluată la 64.3 miliarde de dolari. Cel mai “ieftin” este Ford, fiind evaluat la 24.2 miliarde de dolari. Valoarea totală a celor 10 mărci auto reprezintă o cotă de 8.4% din a celor toate 100.

Interesant ar mai fi de remarcat că, printre cele opt industrii auto valoroase de la nivel mondial, cea auto ocupă locul şase. Acest sector reprezintă 7.4% din primele 100 de mărci. Valoarea lor combinată este de 400 de miliarde de dolari. Pentru comparaţie, sectorul tehnologiei și serviciilor, care ocupă prima linie în această listă, este estimat la două trilioane de dolari, iar cota brandurilor care îi aparțin este de 36.8%.

În ceea ce privește geografia, cele mai valoroase branduri îşi au sediul în SUA și China. De partea acestor ţări sunt 73 din primele 100 din clasament. Mai mult, 94% din cele enumerate sunt originare din doar șase țări. Pentru comparație, în urmă cu un deceniu, doar șase companii chineze se aflau în Top 100 Brand Finance și niciuna dintre ele nu era în top 30 în ce privește valoarea mărcii.

Încă un lucru interesant de menţionat este că branduri din țări europene reprezintă doar 14% din listă, asta în timp ce în anii 60 ai secolului trecut, Europa reprezenta o treime din PIB-ul mondial. Centrul Pardee de la Universitatea din Denver prezice că până în anul 2100 ponderea UE în PIB-ul mondial va scădea la 10%.

Iar dacă luăm în considerare separat mărcile auto, atunci situația este ușor diferită. Top 10 este format din patru branduri europene, trei japoneze, două americane și unul sud-coreean. Cel mai valoros brand european încă este considerat Mercedes-Benz.

În raportul Global 500 al Brand Finance se mai notează că mărcile auto chineze au făcut pași mari și au înclinat tendința globală de creștere negativă în acest sector. BYD (cu o valoare de 6.4 miliarde de dolari) este numit brandul cu cea mai rapidă creștere din sector, cu +100% a valorii mărcii. Marca este specializată în vehicule electrificate, o piață în creștere rapidă în China, și a înregistrat o accelerare a vânzărilor cu 232% în 2021, cu 603.783 de maşini vândute. HAVAL (estimată la 6.1 miliarde de dolari) este a doua cu cea mai rapidă creștere din sector (+55%).

Cmentariile sunt închise