Germania și Comisia Europeană au ajuns la un acord privind motoarele cu combustie internă
Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la interzicerea vânzării de noi autoturisme echipate cu motoare cu ardere internă, au anunţat sâmbătă oficiali din ambele părţi!
Disputa dintre oficialii de la Berlin şi cei de la Bruxelles avea drept miză posibilitatea constructorilor auto de a produce autoturisme care să utilizeze aşa-numiţii combustibili ecologici, chiar şi după 2035.
Interesant dacă asta va crea un precedent și alte țări cu o industrie auto dezvoltată, precum Italia, vor avea să-şi spună la fel cuvântul.
„Am ajuns la un acord cu Germania cu privire la utilizarea viitoare a combustibililor ecologici în autoturisme“, a scris vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe contul său de Twitter.
„Vehiculele echipate cu motoare pe combustie vor putea fi înmatriculate şi după 2035, dacă utilizează exclusiv carburanţi neutri din punct de vedere a emisiilor de CO2”, a precizat la rândul său ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.
Uniunea Europeană va încerca acum să adopte în cel mai scurt timp posibil reglementările cu privire la standardele de CO2 ale automobilelor, iar Executivul comunitar va veni cu paşii legali necesari pentru o prevedere care permite clasificarea autoturismelor care utilizează combustibili ecologici drept neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.
După luni de negocieri, Parlamentul European, Executivul comunitar şi statele membre UE au convenit anul trecut termenul limită pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon. Aceste reglementări vor face imposibilă vânzarea de maşini noi cu motoare pe combustie după 2035.
Dar, luna trecută, principala politică a blocului comunitar destinată să accelereze tranziţia Europei la vehiculele electrice a fost pusă pe pauză, după ce Germania şi-a exprimat, în ultimul moment, opoziţia faţă de această iniţiativă. Berlinul a dorit ca vânzările de maşini noi cu motoare pe combustie să fie permise şi după 2035, dacă utilizează combustibili sintetici, deși însăși conceptul motorului termic nu se interzicea în a fi utilizat.
Cmentariile sunt închise