(video) Premieră mondială: Noua generaţie Mitsubishi Triton alias L200
Anul acesta, pickup-ul Mitsubishi L200 își va sărbători cea de-a 45-a aniversare. În tot acest aproximativ jumătate de secol, de-a lungul celor cinci generaţii, niponii au făcut 5.6 milioane de maşini care au fost vândute oficial în peste 150 de țări din întreaga lume.
Și iată că acum e timpul pentru ca noua, a şasea generaţie, să intre în scenă. Premiera a avut loc în micuța patrie a modelului – Thailanda – unde se află fabrica principală. Pe piața locală, L200 este vândut sub denumirea Triton.
Caracteristici cheie:
- Noul pickup a fost dezvoltat integral de Mitsubishi Motors, deoarece conform cele mai noi strategii, îi este atribuit acest segment de piaţă în cadrul alianței Renault-Nissan-Mitsubishi. Ulterior, pe baza noului L200, va fi creată următoarea generație de Nissan Navara și Renault Alaskan, fiecare cu propriile caracteristici.
- La alegere sunt trei opţiuni de cabină: cu un rând de scaune, cu un rând şi jumătate, deplină cu două rânduri de scaune şi patru portiere. În același timp, noul L200 a devenit considerabil mai mare decât predecesorul său.
- De exemplu, ampatamentul a crescut imediat cu 130 mm – până la 3.130 mm, deși actualul Navara are unul de 3.150 mm.
- Dimensiunile celei mai populare versiuni cu o cabină dublă și tracțiune integrală sunt: 5.360 (+135 mm) x 1.930 (+115 mm) x 1.815 mm (+40 mm).
- Din punct de vedere al designului exterior, noul L200 a devenit mai pătrăţos și mai brutal. Parbrizul este instalat într-un unghi mai aproape de verticală. Multe elemente au devenit mai mari și mai masive, inclusiv mânerele ușilor, treptele laterale și chiar trapa rezervorului de combustibil (75 de litri). În structura caroseriei se folosesc oțeluri ultra-rezistente (de până la 1180 MPa în pragurile ușilor din față), motiv pentru care maşina a devenit mai uşoară.
- Modelul foloseşte în continuare un şasiu cu o structură cadru, însă cadrul în sine este absolut nou, realizat din oțel mai rezistent și având o secțiune sporită a lonjeroanelor (+65%). Rigiditatea la încovoiere a cadrului a crescut cu 40%, iar la torsiune cu 60%.
- Arhitectura șasiului este aceeași, dar suspensiile în sine sunt diferite. Elementul de fixare a braţelor duble de suspensie frontală, cu arcuri elicoidale, a făcut posibilă creşterea cursei suspensiei cu 20%. În spate este în continuare o osie solidă şi arcuri lamelare.
- Frânele sunt cu disc pe puntea din faţă şi cu tambur pe cele din spate.
- Despre benă aflăm la moment doar faptul că înălțimea de încărcare a fost redusă cu 45 mm (acum 820 mm). Versiunile simple ale maşinii sunt încă lipsite de o bară de protecție posterioară, în timp ce opțiunile mai scumpe au trepte puternice încorporate în părțile laterale ale barei de protecție, care sunt conectate direct la barele cadrului și pot rezista la greutatea unei persoane.
- Interiorul a devenit mai spațios și mai scump cel puţin din punct de vedere vizual, fiind utilizată o tapițerie moale extinsă pe mai multe suprafeţe și plastic mai bun, deși versiunile de lucru, foarte populare în Asia, au încă un plastic simplu și un număr minimal de opțiuni.
- L200 a păstrat un panou de bord cu ceasuri analogice, un panou de control al climatizării cu butoane fizice și un levier fix al cutiei de viteze, fiind încă departe de ceea ce se numeşte digitalizare.
- Au mai apărut noi suporturi pentru pahare, noi porturi USB-A şi USB-C, un încărcător wireless pentru telefoane, etc.
- Interesant ar mai fi de notat că până şi pe tavan pot fi găsite deflectoare suplimentare de ventilaţie.
- Sub capotă situaţia este următoarea:
- Turbodieselul 4N15 a fost înlocuit cu unitatea 4N16 cu 16 supape şi patru cilindri modernizată. Nu există modificări fundamentale, chiar și volumul fiind păstrat (2.4 litri). Pentru Triton, motorul diesel este oferit în trei versiuni de putere, toate având schimbătoare de fază și un turbocompresor cu geometrie variabilă: 150 CP și 330 Nm, 184 CP şi 430 Nm, 204 CP și 470 Nm.
- Cutii de viteze, două la număr: mecanică în şase trepte (shift-by-wire) sau automată în şase trepte.
- Cele mai simple versiuni ale noului L200 au tracțiune spate, fiind urmate de cele cu tracţiune integrală Easy Select, în timp ce modelele de top profită de sistemul Super Select 4WD-II.
- Super Select 4WD-II reprezintă următoarea generaţie a sistemului proprietar de tracțiune integrală permanentă, capabil de a deconecta puntea din faţă.
- Foloseşte un diferențial central cu alunecare limitată, care distribuie implicit tracțiunea într-un raport de 40:60 (în favoarea punții din spate), dar are un blocaj dur.
- Mai există în joc un demultiplicator și cinci moduri electronice de conducere în off-road.
- Nou mai este sistemul AYC (Active Yaw Control), al cărui nume este familiar de la super sedanurile Lancer Evolution: în off-road, sistemul încetinește roata interioară din față pentru a reduce raza de viraj.
- O altă inovație importantă este servodirecția electrică, care a permis introducerea sistemului de cruise control adaptiv cu funcție de menținere în bandă (plus o serie de alți asistenți). Această servodirecţie se oferă doar pe cel mai puternic L200, restul având una hidraulică şi, respectiv, sunt lipsite de asistenții electronici.
- O serie de accesorii din fabrică pot fi comandate pentru personalizarea maşinii, evenimentul TRITON WORLD fiind un mic salon auto care le-a arătat, alături de câteva prototipuri făcute pe baza noului Triton.
Vânzările noului Triton în Thailanda ar trebui să înceapă în curând, după care maşina va fi livrată la nivel internaţional, inclusiv în Japonia, unde revine după o pauză de 12 ani din cauza cererii scăzute.
La prezentare s-a mai vorbit despre pregătirea unui Triton electric, iar modelul-rudă de nouă generaţie Mitsubishi Pajero Sport este așteptat abia în 2025.
GALERIE VIDEO:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise