VW, BMW și VDA critică decizia UE de a impune suprataxe pentru importurile de vehicule electrice din China

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cel mai mare producător european de automobile, grupul german Volkswagen, a criticat joi decizia CE de a impune suprataxe pentru importurile de vehicule electrice din China. În opinia companiei aceste taxe vor crea doar prejudicii, transmite AFP.

Cel mai mare producător european de automobile a criticat decizia de a impune suprataxe pentru importurile de vehicule electrice din China.

Comisia Europeană a concluzionat că lanţul de producţie a automobilelor electrice pe baterie din China beneficiază de subvenţii incorecte. Iar asta ar reprezenta o ameninţare economică pentru producătorii de vehiculele electrice pe baterii din UE.

De asemenea, ancheta a analizat posibilele consecinţe şi impactul acestor măsuri asupra importatorilor, utilizatorilor şi consumatorilor de automobile electrice din blocul comunitar. În consecinţă, Executivul comunitar a decis să introducă tarifele vamale suplimentare pentru BYD, Geely şi SAIC, cel puțin.

„Efectele negative ale acestei decizii devansează orice posibile avantaje pentru industria auto europeană şi în special pentru Germania.” Asta a transmis grupul VW, în contextul în care producătorii germani de automobile, care exportă o parte importantă din modelele lor în China, se tem de represaliile Beijingului.

„Taxele vamale nu sunt, în general, adecvate pentru consolidarea pe termen lung a competitivității industriei auto europene, şi noi le respingem.”

În plus, producătorul german subliniază că momentul ales de Bruxelles pentru a impune suprataxe este unul nepotrivit, „ţinând cont de faptul că, în prezent, cererea pentru automobile electrice este una slabă în Germania şi Europa”.

Încetinirea pieţei ar putea fi agravată de creşterea tarifelor pentru automobilele importate

La rândul său, un alt important constructor auto german, grupul BMW, a apreciat că introducerea acestor suprataxe va conduce la un impas şi va afecta principiul liberului schimb.

Germania, împreună cu Suedia şi Ungaria, s-a luptat pentru a evita adoptarea unor sancţiuni mai dure de către Executivul comunitar. Motivul – constructorii germani, pentru care China este piaţa principală, au cel mai mult de pierdut de pe urma unui război comercial.

„Orice măsură protecţionistă, inclusiv tarifele vamale suplimentare, restricţionează liberul schimb şi ridică riscul unor conflicte comerciale, care la final afectează toate părţile”, a comentat într-un comunicat Federaţia constructorilor germani de automobile (VDA).

Taxele vamale provizorii se aplică din 5 iulie 2024, pentru o durată maximă de patru luni. În acest interval va fi luată o decizie finală privind taxe vamale definitive, în urma votului statelor membre UE.

Vezi și: Reacția Guvernului chinez la tarifele vamale care vor fi impuse de SUA mașinilor electrice

Cmentariile sunt închise