Guvernul italian a calificat renunțarea la motorul cu combustie internă drept o absurditate

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Guvernul italian apără de mult timp industria auto națională. Asta a dus la tensiuni periodice cu cei de la Stellantis sau la încercări de a opri frauda cu marca “Made in Italy”. Acum, oficialii și-au îndreptat atenția către o problemă mult mai gravă – o posibilă interzicere a automobilelor cu motoare cu combustie internă în Uniunea Europeană.

Strict vorbind, încă nu există nicio interdicție legislativă privind motoarele cu ardere internă. Cu toate acestea, în Uniunea Europeană există deja standarde stricte de mediu Euro 6d și există planuri de introducere a Euro 7. În ultimul caz asta va afecta serios producătorii de mașini la prețuri accesibile, deoarece nu va fi rentabil să le modifice pentru a fi conforme noilor standarde.

În plus, o interdicție completă a mașinilor cu emisii nocive este prevăzută pentru 2035. Din punct de vedere tehnic, oficialii europeni vor permite utilizarea combustibilului sintetic mai ecologic, dar în practică este o sarcină dificilă de a crește producția acestuia la volumele necesare într-o perioadă atât de scurtă de timp. Astfel, Europa pregătește o interdicție indirectă, dar de facto, a producției de mașini cu motoare cu ardere internă în zece ani.

Oficialii și-au îndreptat atenția către o problemă mult mai gravă - o posibilă interzicere a automobilelor cu motoare cu combustie internă.
FOTO: Reuters

Desigur, nu toată lumea este de acord cu această stare a lucrurilor

Printre cei nemulțumiți se numără ministrul italian al Mediului și securității energetice, Gilberto Pichetto Fratin. Acesta a declarat direct și tare, în cadrul recentului TEHA business forum din Cernobbio, că regulamentele concepute pentru a fi în vigoare în 2035 ar trebui revizuite sau anulate complet, deoarece “viziunea ideologică” actuală a eșuat deja. Într-un mod evident, el s-a referit aici la politica de electromobilizare pe scară largă a Europei. Fratin a adăugat că planul a fost absurd de la început, iar UE însăși „are nevoie acum de o poziție pragmatică”.

Nici ministrul italian al Industriei și dezvoltării economice, Adolfo Urso, nu s-a lăsat rece la subiect. Acesta a solicitat o revizuire a controversatului regulament în 2025, căci în caz contrar întreaga industrie auto europeană s-ar putea prăbuși pur și simplu.

Guvernul italian consideră că soluția constă într-o mai mare autonomie a statelor membre ale UE în ceea ce privește reducerea suplimentară a emisiilor de dioxid de carbon. Fiecare stat ar trebui să decidă singur în ce condiții este pregătit să renunțe la motoarele cu combustie internă, căci este absurd de forțat toate cele 27 de țări să treacă la mașini electrice în același timp. În acest caz, producătorii de automobile vor trebui să pregătească produse diferite pentru fiecare țară în parte, ceea ce va afecta în mod inevitabil rentabilitatea generală a dezvoltării și producției.

Între timp, mulți producători auto europeni au început deja să își revizuiască planurile de electrificare inițial prea optimiste, ultimul exemplu fiind Volvo. Astfel, inițiativa guvernului italian va găsi cu siguranță adepți în industrie.

Cmentariile sunt închise