Anunț! Avertizare meteo valabilă timp de aproape două zile în toată țara

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Revin ploile în Republica Moldova. Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică. Va intra în vigoare din seara zilei de sâmbătă (18:00) și va expira luni la ora amiezii (12:00).

Avertizare meteo Cod Galben
FOTO: DALL-E

În intervalul menționat se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice. Pe arii extinse, periodic, vor fi averse puternice. Iar din acest motiv, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 15-49 l/m2! Izolat se prevăd și intensificări ale vântului (rafale de până la 15-20 m/s).

Ne așteaptă deci un weekend cu precipitații, caracterizat de o perioadă de tranziție de la o vreme caldă și relativ stabilă la una mai rece și instabilă.

La începutul perioadei, temperaturile vor fi mai ridicate, cu maxime cuprinse între +21..+25°C, la nord mai rece de până la +20°C, însă acestea vor scădea constant până la +20°C în toată țara. Minimele noaptea vor fi în general cuprinse între +10..+15°C, doar duminică mai cald între +13..+18°C.


În caz de avertizare Cod Galben anunțată, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase. Fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice!

Nu ne rămâne decât să vă recomandăm ceea ce nu este nou spus:

  • Evitați pe cât de posibil parcarea sub copaci, indiferent dacă par tineri, căci aparențele înșală, conform ultimelor cazuri înregistrate.
  • Evitați pe cât de posibil parcarea lângă stâlpi, șantiere de construcții sau sub pereți de clădiri înalte.
  • Evitați din timp deplasarea pe străzi problematice în termeni de inundații, deja bine cunoscute de toată lumea și nu intrați în apă cu mașini nepregătite pentru a minimiza riscul blocării.
  • Parcați mașinile la distanță de zonele care se pot inunda, de dorit în rampă sau pantă.
  • Evitați contactul cu fire electrice căzute la pământ.
  • Evitați deplasările cu viteză din cauza aderenței scăzute și a vânturilor laterale. Și păstrarea distanței e importantă!
  • Verificați farurile și stopurile, deoarece vizibilitatea poate fi extrem de redusă în condiții meteo severe. Chiar dacă dvs credeți că vedeți bine, asigurați-vă că sunteți văzuți de alții!

Pentru locuitorii din Municipiul Chișinău, în cazul înregistrării situațiilor problematice, în urma averselor, locuitorii orașului sunt îndemnați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04 sau 112. Pentru restul din afara capitalei, suport poate fi obținut prin apel la numărul unic 112.

Cmentariile sunt închise