(video) Premieră mondială: Noul Aston Martin Valhalla este gata
După un concept prezentat în 2019 și două prototipuri care au urmat, noul Aston Martin Valhalla este gata într-un final. Fuzionând metodologiile și tehnologiile bazate pe performanță ale F1 cu un design spectaculos și o dinamică de condus sclipitoare, Valhalla este un supercar de o amploare extraordinară.
Valhalla este primul supercar Aston Martin cu motor central produs în serie mare și primul PHEV de producție al mărcii cu capacitate de autonomie EV dedicată. Este, de asemenea, primul model care utilizează un V8 twin-turbo cu arbore cotit plat și carter uscar, alături de un complet nou DCT cu opt trepte (comutabile prin padele).
Valhalla debutează, de asemenea, cu un nou limbaj de design. Colaborarea strânsă cu Aston Martin Performance Technologies (AMPT) – divizia de consultanță a echipei Aston Martin Aramco Formula 1 – în ceea ce privește dinamica, aerodinamica și materialele a adus o dimensiune suplimentară de cunoștințe și abilități pentru designul și dezvoltarea mașinii.
Caracteristici cheie:
Tren de rulare
- Mașina va putea propune 1079 CP și 1100 Nm de cuplu. Aceștia sunt asigurați de combinația unui V8 twin-turbo de 4.0 litri (marca Mercedes-AMG, 828 CP la 7200 rpm) și trei electromotoare (251 CP). Două electromotoare cu flux radial (concepute exclusiv pentru Valhalla) sunt montate pe puntea frontală într-o unitate P4 construită la comandă (utilizează magneți de neodimio-fer-boron de înaltă rezistență, lideri pe piață, în cadrul unui rotor asimetric) care permite și vectorizarea cuplului, iar al treilea în DCT împreună cu un diferențial controlat electronic.
- Cu aceste forțe este capabil de 0-100 km/h în 2.5 secunde. Viteza maximă e limitată electronic la 350 km/h.
- În modul electric, tracțiunea este asigurată doar de electromotoarele frontale, devenind astfel o mașină cu tracțiune față (FWD). Autonomia se ridică la 14 km, mod în care viteza maximă e limitată la 140 km/h.
- Bateria High-Performance Battery (HPB) are 560 de celule și un fluid de răcire electric neconductiv de înaltă tehnologie (6.1 kWh, 150 kW, 400V).
Control electronic rapid
- Sistemul electronic sofisticat de control integrat al dinamicii vehiculului (IVC) monitorizează sistemele de suspensie, frânare, direcție, aerodinamică activă și propulsie pentru a obține performanțe optime și conectarea șoferului în orice situație.
- Lucrând în armonie cu cele patru moduri de condus selectabile de șofer (Pure EV, Sport, Sport+ și Race), IVC modelează continuu caracterul dinamic al Valhalla prin monitorizarea comportamentului vehiculului și a cerințelor șoferului.
- Prin calibrarea precisă, acest sistem extrem de complex și sofisticat oferă o experiență de condus organică, naturală.
- Mașina pornește în Pure EV, dar pe măsură ce bateria își epuizează starea de încărcare se comută automat la modul Sport.
- În toate modurile de conducere, marșarierul este asigurat de electromotoarele frontale.
- Valhalla folosește, de asemenea, o combinație de funcții inteligente Torque-Fill, E-Boost și Loadshift pentru a extrage performanță și eficiență maximă din grupul său de propulsie hibrid.
- Torque Vectoring (E-TV) este o extensie a sistemului IVC. Introdus pentru prima dată în noul DB12, sistemul IVC a fost dezvoltat și mai mult pentru Valhalla, adăugând fără probleme Torque Vectoring, Electric All-Wheel-Drive Distribution (E-AWDD) și frânarea regenerativă care funcționează în armonie cu E-diff, Powertrain și sistemul de frânare IPB.
- În plus față de E-TV, care distribuie cuplul între cele două motoare ale punții față, sistemul IVC avansat distribuie, de asemenea, cuplul de la față la spate în întreaga mașină prin intermediul sistemului electric de distribuție a tracțiunii integrale (E-AWDD).
- O abordare bazată pe model și complet integrată, E-AWDD exploatează puterea unui software predictiv sofisticat. Utilizând informații de la o suită de senzori de măsurare a inerției cu șase axe, acest software creează o imagine în timp real a condițiilor de drum prin compararea calculelor bazate pe modele cu privire la cât de aproape este fiecare pneu de limita sa de aderență laterală și longitudinală.
Aerodinamică activă
- Aerodinamica activă generează peste 600 kg de forță de apăsare. Această cifră este atinsă la 240 km/h și apoi menținută până la viteza maximă.
- În primele trei moduri de conducere, aripa spate activă rămâne retrasă. Doar în modul Race aceasta se ridică cu 255 mm prin intermediul unor cilindri hidraulici puternici pentru o forță de apăsare maximă. Atunci când este supusă unor solicitări mari de frânare, aripa își modifică unghiul de atac în mai puțin de 0.5 secunde.
- În combinație cu aripa spate activă, Valhalla utilizează o aripă față activă ascunsă, chiar în fața punții frontale, o componentă esențială pentru modul în care este controlat aerul în modul Race. Este numită un triumf tehnic, dezvoltată cu un singur mecanism pentru a controla și gestiona fluxul de aer pe mai multe suprafețe. Atunci când este selectat modul Race, aripa față trece în modul de forță de apăsare maximă, cu o gamă completă de mișcări, inclusiv o funcție DRS automată atunci când vehiculul determină că trebuie să elimine forța de apăsare.
Răcire activă
- Pentru a optimiza managementul termic al Valhalla, există o rețea extinsă de sisteme de răcire în întreaga mașină.
- Trei radiatoare de înaltă temperatură sunt amplasate în partea frontală pentru a expedia aerul către V8, fiind dispuse de-a lungul botului vehiculului, cu un radiator mai mic pentru sistemul HV și un condensator pentru sistemul de refrigerare, care răcește habitaclul și bateria.
- Ascuns în interiorul clamshell, deoarece nu este necesar un flux de aer, un alt răcitor pentru baterie este alimentat de sistemul de refrigerare, iar sistemul de climatizare răcește lichidul de răcire.
- Priza inspirată din F1 de pe acoperiș alimentează alte două răcitoare de aer montate direct deasupra motorului. La proiectarea acestei componente, a fost utilizată o nouă strategie de montare pentru a economisi peste 5 kg.
- Rețeaua extinsă este completată de alte două radiatoare laterale, care se ocupă de răcirea uleiului de motor și transmisie.
Construcție și suspensie
- În centrul Valhalla se află un monococ din fibră de carbon, personalizat pentru rigiditate maximă și o greutate minimă, secțiunea inferioară cântărind doar 74.2 kg. Elementul ajută la obținerea unei greutăți uscate de 1655 kg, oferind un raport putere/greutate de 652 CP la 1000 kg.
- Structura din carbon a fost creată folosind o tehnologie proprietară dezvoltată pentru Aston Martin. Secțiunile superioare și inferioare ale structurii sunt turnate din fibră de carbon folosind o combinație între procesul de turnare prin transfer de rășină (RTM) și tehnologia autoclavelor derivate din F1.
- Subcadre din aluminiu sunt fixate în partea din față și din spate a carcasei.
- Suspensia frontală are tije de împingere în stil F1 (push-rod), cu arcuri și amortizoare montate în interior. Din punct de vedere al designului și al ambalajului, sistemul de amortizoare interioare a permis o suprafață mai joasă a caroseriei în fața montantului A, un spațiu mai mare pentru motoarele electrice și pentru sistemul de radiatoare.
- Partea din spate este construită în jurul unui sistem foarte eficient de suspensie cu cinci brațe (multi-link).
- O evoluție personalizată a amortizoarelor adaptive DTX precise și ultra-reactive de la Bilstein se găsește pe ambele punți.
Frâne exclusive
- Sistemul de frânare al Valhalla a fost, de asemenea, perfecționat. Oferă putere de frânare progresivă în timpul utilizării pe șosea, cu rezerve ample de încetinire totală pentru condusul pe pistă la limită. Aceste caracteristici au fost obținute prin reglarea atentă a noului sistem Integrated Power Brake.
- Cu discuri Carbon Ceramic Brake (CCB) de 410 mm pe puntea față și de 390 mm pe puntea spate, sistemul de frânare este controlat de o tehnologie sofisticată brake-by-wire.
- Cu un miez de material ceramic întărit cu fibră de carbon și acoperit de un strat de fricțiune ceramic suplimentar, aceste frâne CCB de la Brembo, proiectate special pentru Valhalla, asigură o reducere semnificativă a greutății, comparativ cu cele din fontă.
- Etrierii sunt, de asemenea, proiectați la comandă: ventilați monobloc cu 6 pistoane în față și 4 pistoane în spate, alimentați cu flux de aer direct din conducte dedicate pentru răcire neîntreruptă.
- Valhalla utilizează două forme de regenerare a energiei: CAT B, prin intermediul unității electrice frontale când șoferul frânează, și CAT A, unde regenerarea se face prin intermediul electromotorului posterior atunci când șoferul ridică piciorul de pe accelerator.
- Un alt triumf tehnic: frânarea regenerativă este cuplată cu sistemul Torque Vectoring, permițând distribuirea cuplului regenerativ individual al roții pe puntea față.
Exterior
- Caroseria supercarului este predominant realizată din fibră de carbon.
- Portierele se deschid vertical (tip dihedral) și conțin suprafețe care fac parte din acoperiș.
- Farurile sunt de tip Matrix LED.
- Priza de aer de peste motor este flancată de panouri care oferă acces la alimentarea cu combustibil, ulei și lichid de răcire pentru motor, dar și la portul de încărcare a bateriei.
- Compusă inițial din 20 de componente separate realizate dintr-un amestec de aluminiu și fibră de carbon, într-un final fața mașinii cu un ansamblu clamshell este realizată din doar două piese individuale din fibră de carbon și este cu 7 kg mai ușoară decât designul original, integrând în același timp structura și conductele aerodinamice.
- Caroseria din fibră de carbon este disponibilă fie vopsită, fie în fibră de carbon expusă la vedere. Clienții au opțiunea de a personaliza exteriorul cu o alegere de pachet superior sau inferior pentru a adăuga fibră de carbon vizuală. În plus, toate panourile exterioare din carbon se pot finisa cu lac lucios sau satinat la alegere. Pentru un impact maxim, acest lac poate fi specificat și cu o nuanță la alegere de roșu, albastru sau verde. O altă opțiune este o gamă de livrele personalizate.
Eșapament și jante
- Sistemul de evacuare cuprinde o pereche terminații cu ieșire superioară pentru a maximiza dramatismul vizual și sonor, dar și o pereche inferioară care flanchează tunelurile Venturi de sub caroserie. Ultimele conțin supape active.
- Partea din spate a mașinii este dominată de două tuneluri Venturi mari, care accelerează fluxul de aer sub mașină și generează forță de apăsare. Iar lamele luminoase 3D ies în evidență printr-un panou de plasă, al cărui model a fost conceput pentru a permite extragerea fluxului de aer cald.
- O gamă de două modele de jante oferă posibilitatea de personalizare suplimentară:
- Din aluminiu forjat cu trei finisaje la alegere și anvelope Michelin Pilot Sport S 5 285/30 ZR20 față și 335/35 ZR21 spate cu cod AML personalizat.
- Din magneziu (care economisește un total de 12 kg) cu două finisaje la alegere și anvelope Michelin Pilot Sport CUP 2.
Interior
- Influențele F1 se regăsesc și în habitaclul Valhalla, cu un design curat și reductiv care creează un mediu pentru a cufunda atât șoferul, cât și pasagerul într-o experiență supercar intensă și de neuitat.
- Cele mai importante dintre acestea sunt spațiile ridicate pentru picioare pentru o poziție de ședere joasă și scaune ușoare, dintr-o singură bucată, din fibră de carbon, pentru sprijin maxim.
- Forma volanului a fost, de asemenea, inspirată de F1 și prezintă o armătură dintr-o singură bucată din fibră de carbon.
- O bretea din carbon se desfășoară pe lățimea cabinei, deasupra căreia plutește panoul de instrumente.
- Sistemul inovator Aston Martin HMI oferă un afișaj ultra clar (10.25 inchi), montat pe coloana de direcție, centrat pe șofer, cu informații esențiale pentru utilizarea pe șosea și pe pistă.
- Caracteristicile includ un aspect în modul Race cu un turometru liniar mare și lumini de schimbare a vitezelor. În timpul condusului pe șosea, afișajul dispune, de asemenea, de o funcție de vizualizare extinsă, cum ar fi harta de navigație pe tot ecranul, pentru o utilizare mai ușoară.
- Sistemul HMI dispune, de asemenea, de un ecran tactil central (10.25 inchi) care încorporează introducerea de noi caracteristici EV.
- Valhalla introduce, de asemenea, moduri ADAS selectabile pentru a configura rapid și ușor nivelul preferat de intervenție a asistenților pentru diferite scenarii de conducere.
- Sistemul audio Bowers & Wilkins cu 14 difuzoare, proiectat special, are o putere de 745 W.
Cu acreditările și exclusivitatea Valhalla, Aston Martin anticipează un număr mare de comenzi prin intermediul diviziei Q by Aston Martin pentru a face fiecare mașină cu adevărat unică. Aston Martin
Valhalla va fi produs în 999 de exemplare. Preț de start – 850.000 de lire sterline. Livrările vor începe din a doua jumătate a lui 2025.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise