Moldova: Tarifele pentru inspecția tehnică periodică ar urma să se majoreze cu până la 20%

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update 18.12.2024) Guvernul a decis să urgenteze implementarea noilor reguli de inspecție tehnică periodică


(articol inițial) Moldova: Tarifele pentru inspecția tehnică periodică ar urma să se majoreze cu până la 20% din 2026

Din 2026, în Republica Moldova ar urma să intre în vigoare un nou Regulament cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere. Deși introducerea noilor norme va avea un impact minim asupra sectorului privat, în special asupra agenților economici care operează stații de ITP, mai afectați, deși nu semnificativ, vor fi consumatorii.

Tarifele pentru inspecția tehnică periodică ar urma să se majoreze cu până la 20% din 2026. Iată care sunt cele preliminare.
FOTO: Agenția Servicii Publice

Sume importante de bani au evitat bugetul național până în prezent

Din anul 2018 și până în octombrie 2023, numărul vehiculelor ce au fost supuse inspecției tehnice periodice și au achitat Fondul Rutier a crescut constant. De asemenea Fondul Rutier a crescut, sugerând o corelație pozitivă între numărul de vehicule inspectate și acest fond.

De exemplu, dacă în 2018 au fost inspectate 567.086 vehicule și s-au încasat 785.771.144,22 de lei în fond, în primele 10 luni din 2023 au fost inspectate 713.324, care au adus în buget 971.938.085,80 de lei.

Dar comparând cu numărul total de vehicule înmatriculate până în octombrie 2023 (1.213.240 vehicule) se pot estima pierderile fondului rutier pe baza valorilor medii colectate per vehicul inspectat. Acestea se ridică la aproximativ 680.885.592 de lei anual, potrivit datelor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Această estimare subliniază impactul semnificativ asupra fondului rutier ca urmare a neefectuării inspecțiilor tehnice pentru toate vehiculele. Astfel prin introducerea unor norme noi vor crește revărsările la bugetul statului.

Tarife estimative majorate

La moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 112 stații de inspecție tehnică periodică, care vor trebui să își adapteze procesele interne pentru a se conforma noilor cerințe. Această adaptare va implica, în principal, revizuirea procedurilor operaționale și, în unele cazuri, cu posibilele investiții suplimentare pentru actualizarea echipamentelor.

Deși acest lucru poate genera costuri suplimentare, impactul financiar este estimat a fi minim. Proiectul a fost transmis spre avizare prealabilă către reprezentanții stațiilor de inspecție tehnică, care în aviz nu au menționat careva costuri de implementare.

Însă pentru consumatori implementarea proiectului poate duce la majorarea tarifelor de inspecție tehnică periodică (estimativ cu până la 15-20%). Ca exemplu, vom prezenta comparativ, în tabel, estimarea costului direct de conformare pentru consumatori.

Tarifele pentru inspecția tehnică periodică ar urma să se majoreze cu până la 20% din 2026. Iată care sunt cele preliminare.

Creșterea tarifelor este justificată și de faptul că inflația a înregistrat fluctuații semnificative între anii 2012 (când a fost aprobată Anexa nr.4 al HG 1047/1999 cu privire la reorganizarea Sistemului informațional automatizat de căutare “Automobilul” în Registrul de stat al vehiculelor şi introducerea testării a autovehiculelor şi remorcilor acestora) și 2024 variind de la 4.8 la 38%.

Pe de altă parte implementarea noilor norme ar putea duce la o creștere a calității serviciilor prestate, ceea ce ar putea contribui la sporirea încrederii publicului în sistemul de inspecție tehnică, și implicit la creșterea cererii pentru aceste servicii.

Cmentariile sunt închise