A decedat Kim Woo-Choong, fondatorul mega corporaţiei coreene Daewoo Group

0

Kim Woo-Choong (19.12.1936 – 9.12.2019), fondatorul Daewoo Group, a decedat la acest început de săptămână de pneumonie la vârsta de 82 de ani, cu doar 10 zile înainte ca să treacă în al 83-lea an de viaţă.

Compania sa, numită pentru prima dată Daewoo Industries, a fost înființată de el la 22 martie 1967 şi a devenit în scurt timp al doilea cel mai mare conglomerat al naţiunii de după războiul dintre cele două Corei.

La început, Daewoo Industries s-a angajat în industria textilă (a investit aproximativ 5.000 de dolari într-o companie de textile), dar ulterior s-a mutat în domeniul construcțiilor navale.

De-a lungul timpului, compania a intrat pe piețele de componente electronice, tehnică de uz casnic, aeronautică, arme, inginerie grea, construcții și afaceri hoteliere, servicii financiare și telecomunicații. Și din 1982 a început să se ocupe şi de producţia de maşini.

În total existau sub aripa Daewoo Group circa 20 de divizii şi mai multe sub-corporaţii afiliate, numărul de angajaţi ridicându-se la un total de 300.000 în 110 ţări de pe glob.

Daewoo Maepsy, unul dintre primele modele ale noii mărci auto

Accesul Daewoo în rândul producătorilor auto a început odată cu achiziționarea companiei mici Saehan Motors, care anterior a fost parțial deținută de concernul american General Motors. Prin urmare, primele mașini Daewoo au fost doar nişte Opel-uri modificate ușor.

De exemplu, celebrul Daewoo Nexia, care a ajuns să existe şi pe piaţa noastră, era de fapt o maşină construită pe baza modelului Opel Kadett E din 1984.

Problemele mega corporației coreene au început la sfârșitul anilor ’90, când datorită expansiunii “agresive” a lui Kim, a umflat grupul la 41 de companii afiliate, ceea ce a contribuit într-o oarecare măsură ca întreaga țară să se confrunte cu o criză financiară profundă care a existat în regiune, în urma căreia în 1999, Daewoo a fost declarată falimentară. Datoriile companiei au ajuns la 50 de miliarde de dolari, ceea ce astăzi (inclusiv inflația) este echivalent cu o sumă colosală de 77 de miliarde de dolari!

Văzând în ce situaţie a ajuns, Kim Woo-Choong a părăsit țara, iar după ce s-a întors în patrie la 14 iunie 2005, a fost arestat imediat. Fostul șef al corporației și-a cerut scuze în public, adăugând că este gata să accepte toate acuzațiile.

În urma unei audieri judecătorești din mai 2006, Woo-Choong a fost condamnat la zece ani de închisoare, dar la 30 decembrie 2007, a primit o amnistie prin decretul președintelui Republicii Coreea, Roh Moo-Hyun. Până atunci, divizia auto a grupului Daewoo aparținea deja General Motors, iar în 2011 a fost în cele din urmă transformată în GM Korea.

FOTO: reuters.com

Astăzi majoritatea diviziilor fostei corporații gigant aparțin altor companii. Cu toate acestea, multe dintre ele, care lucrează în domeniul construcțiilor navale, comerțului, energiei și producției de componente electronice continuă să poarte numele Daewoo.

Ca parte a reorganizării companiei, a fost reorganizat conținutul și structura portofoliului de mărci. În 2011, GM a renunţat la Daewoo în Coreea de Sud și a înlocuit-o cu marca Chevrolet. În 2015, marca Daewoo a fost relansată ca Ravon / GM Uzbekistan. Divizia de vehicule comerciale Daewoo a fost preluată de Tata Motors.

Oamenii de afaceri care îl cunoșteau pe Kim Woo-Choong regretă că a decedat, afirmând că datorită lui Coreea de Sud a ajuns o națiune cu comerț global care își face drum acum prin oceane și continente.

(video) Eveniment istoric! Încetează producţia renumitului automobil compact Matiz

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata