Analiză: Cum se explică condusul cu viteză care este și în sângele multor moldoveni
Ieri vă spusesem despre un clasament al cauzelor producerii de accidente rutiere în 2023 în Republica Moldova. Chiar și fără a citi statisticile, cap de listă s-a menținut fenomenul pe care îl știe practic oricine – depășirea vitezei regulamentare de circulație.
Dar care sunt cauzele, ori cum se explică șofatul cu viteza excesivă, prezent și în sângele multor concetățeni? Vă propunem pentru lectură o scurtă analiză interesantă, iar pentru cei care vor să intre în detalii le recomandăm acest manual.
Sunt multe motive pentru care o persoană conduce cu viteză. Conducerea cu viteze mari oferă o „răsplată” imediată (dacă nu în practică, măcar ca percepție) a unui timp de călătorie mai scurt. Acest beneficiu este consolidat de fiecare dată când conducătorul auto efectuează o călătorie şi conduce peste limita de viteză fără nicio consecință negativă.
Este important de notat că, deşi viteza excesivă este implicată într-un număr foarte mare de accidente rutiere grave şi fatale, din punctul de vedere al persoanei care conduce, şansa de a fi implicată într-un accident grav ca urmare a depășirii limitei de viteză este redusă, astfel încât ameninţarea viteză-accident poate fi mai puţin luată în considerare de către un conducător auto comparativ cu ameninţarea viteză-sancțiune.
Circumstanțele fiecărei călătorii în parte poate influenţa alegerea conducătorului auto de a merge cu viteză. De exemplu, dacă vehiculul este deţinut de un angajator, conducătorul auto poate fi tentat să conducă cu viteze mai mari. Dacă o persoană este presată sau simte nevoia să se grăbească, poate alege să circule cu viteză mare. Uneori, conducătorii auto şi motocicliştii circulă cu viteză doar pentru distracţie.
Conducătorii auto vor declara frecvent că nu au avut cunoştinţă de limita de viteză, de unde şi nevoia de indicatoare adecvate, dar chiar şi aşa ignoranţa nu este o scuză. Este important de notat faptul că anumiţi cercetători cred că întotdeauna oamenii tind să-ţi optimizeze nivelul comportamentului cu grad de risc în care se angajează, astfel încât ei aleg să conducă mai repede pe drumurile „sigure”, mai ales dacă percep că riscul activităţii de aplicare a legii este redus. Alţii au determinat că prin conducerea cu viteză se obţine o senzaţie euforică sau de realizare.
Mulţi dintre conducătorii auto se consideră a fi peste medie în ceea ce priveşte îndemânarea. O serie de cercetări realizate în diferite ţări din întreaga lume demonstrează că până la 90% dintre conducătorii auto se consideră a fi conducători cu risc redus peste medie. Din acest motiv, conducătorii auto cred că pot conduce peste limită fără a se încadra în clasa de mare risc. Oricum, mulţi privesc limitele ca fiind arbitrare şi nu înţeleg în totalitate cât de mare este riscul asociat chiar cu o mică creştere a vitezei.
În plus, un factor important în multe ţări este reprezentat de presiunea exercitată de managerii de parcuri auto şi de angajatori pentru a fi mai productivi (cum ar fi să conducă mai repede), în timp ce operatorii de transport public şi însuşi conducătorii auto se află sub presiunea de a respecta un program provocator şi chiar să gonească pentru a ridica pasageri şi mărfuri.
Amintim că în 2023 în Republica Moldova, din cauza vitezei neadecvate vizibilităţii, condiţiilor, situaţiei rutiere și-au pierdut viața 107 persoane (din totalul de 197) și au fost rănite alte 659. În total în atenția Poliției au ajuns anul trecut 181.353 de cazuri (cu aproape 7.000 mai multe decât în 2022) de depășire a vitezei stabilite pe sectorul de drum!
Cmentariile sunt închise