Anul 2015 în cifre. Cele mai interesante întâmplări din industria auto (video)
Cel mai mic recall din istorie, automobile vândute cu sume care au şase zerouri şi amenzi cu nouă zerouri. Redacţia Motor a făcut o retrospectivă a anului 2015 în cifre, legate de industria auto.
Doar un singur automobil Rolls-Royce a fost rechemat în service în acest an. Este vorba despre un model Ghost din Statele Unite ale Americii, căruia i s-au găsit nereguli la airbag-urile frontale. Problema a fost depistată la un sedan produs în anul 2014, iar în cazul unei coliziuni laterale pernele de siguranţă nu ar fi lucrat corect.
În anul 2011, compania britanică a rechemat în service 600 de Ghost-uri pentru că din cauza unui defect riscau să se aprindă.
Doar 7.5 centimentri de loc liber i-au trebuit britanicului Alastair Moffatt pentru a parca un Fiat 500 între alte două maşini, printr-un derapaj controlat, stabilind ulterior un record mondial.
Anul acesta tot-terenul Land Rover Defender a împlinit 67 de ani, dacă e să calculăm de la producţia modelului Series I. Mai mult, anul 2015 a fost ultimul în care s-a mai produs modelul clasic. Un model din seria finală, exemplarul cu numărul 2.000.000, a fost vândut la o licitaţie cu puţin peste 500.000 de euro.
Este numărul total de cai putere al tuturor maşinilor modificate care au participat la un burnout comun la începutul anului. Evenimentul a strâns în oraşul australian Canberra peste o sută de automobile, echipate cu pneuri speciale care la frecare emană fum color.
Atâtea sedanuri electrice Tesla Model S, adică aproximativ toate unităţile construite vreodată, au fost rechemate în service după ce s-a găsit o problemă la centurile de siguranţă.
Atât costă cea mai scumpă opţiune, disponibilă pentru crossoverul Bentley Bentayga. Suma în dolari se va plăti de doritori pentru ca un ceas produs de o firmă elveţiană să fie instalat pe planşa de bord. Ceasul este dotat cu un electromotor propriu şi poate fi scos pentru ca proprietarul să îl folosească şi în alte scopuri.
1,3 milioane de dolari – asta e preţul mediu al unui hipercar McLaren P1, producţia căruia s-a terminat în anul 2015. Circa 75 la sută din toate maşinile au fost modificate în cadrul programului de personalizare oferit de MSO, adăugând la suma totală circa 30% din preţul iniţial. Compania dă asigurări că în lumea întreagă nu există două unităţi P1 care să se asemene.
Pentru suma de 28 de milioane de dolari a fost vândut un Ferrari 290 MM, produs în anul 1956, la licitaţia organizată de RM Auctions. Automobilul sport a fost făcut pentru cursele de Formula-1 şi a fost condusă de cvintuplul campion mondial Juan Manuel Fangio.
Ferrari 290 MM a devenit a doua cea mai scumpă maşină din lume, după ce un Ferrari 250 GTO Berlinetta, produs în anul 1962, a fost vândută la o licitaţie în anul 2014 pentru suma de 38.115.000 de dolari.
O asemenea investiţie, în dolari, a făcut Toyota pentru a dezvolta inteligenţa artificială. Potrivit directorului companiei, suma de bani va fi folosită în construcţia unui nou centru de cercetări în California. Proiectul numit TRI are ca scop ridicarea nivelului de siguranţă în automobilele firmei nipone cu ajutorul acestei inteligenţe artificiale.
Suma în dolari va fi achitată de către VW, drept sancţiune din partea Agenţiei Americane pentru Protecţia Mediului (EPA), care a învinuit concernul german în falsificarea datelor despre nivelul emisiilor motoarelor sale diesel.
Mai mult de 49 de miliarde de dolari costă brandul Toyota, după ce experţii de la agenţia Interbrand au făcut un top al anului 2015. Compania niponă a devenit cea mai scumpă firmă auto pentru al doilea an consecutiv.
Cmentariile sunt închise