Aprobat de Guvern: Inspectorii de Patrulare vor putea efectua pe loc şi teste antidrog

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În vederea prevenirii și combaterii consumului și traficului de substanțe stupefiante și psihotrope, dar și pentru responsabilizarea participanților la traficul rutier, Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, un proiect de lege care presupune testarea antidrog a conducătorilor auto.

Astfel, angajații Poliției vor putea efectua testarea antidrog a conducătorilor auto, conform unei proceduri similare celei aplicate pentru testarea alcoolscopică.

Scopul inițiativei este multifațetat: asigurarea protecției cetățenilor împotriva pericolelor generate de consumul de droguri, consolidarea siguranței traficului rutier prin prevenirea și combaterea infracțiunilor comise sub influența substanțelor interzise, și nu în ultimul rând, garantarea unui climat de ordine și siguranță în societate.

Implementarea prevederilor legislative va permite Poliției să efectueze testarea antidrog prin intermediul mijloacelor tehnice cum ar fi dispozitivele de testare narcologică, similare mecanismului conceptual aplicat pentru efectuarea testării alcoolscopice. În acest sens, polițiștii vor fi împuterniciți să verifice persoanele bănuită de consum de alcoolul, substanțe stupefiante, psihotrope, toxice, dar și să le însoțească la o instituție medico-sanitară.

Mai este de menționat că proiectul de lege va reglementa obligativitatea persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional să accepte necondiționat testarea antidrog la cererea autorității competente.

Pornind de la obiectivul setat de Guvernul Republicii Moldova de a dezvolta o cultură de securitate a cetățeanului în trafic, Ministerul Afacerilor Interne contribuie, prin această inițiativă, la prevenirea și combaterea conducerii vehiculelor în stare de ebrietate narcotică. Prin urmare, acesta este un pas important în direcția garantării securității și a drepturilor cetățenilor și a unui climat de ordine și siguranță în societate.

Legea urmează să treacă de votul parlamentarilor înainte de a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Mai multe detalii, în nota informativă a proiectului:

[embeddoc url=”https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-04-nu-372-mai-2023.pdf”]

Cmentariile sunt închise