Atenţie! Aer poluat în Chişinău, inclusiv din cauza moldovenilor care au ieşit din case după Revelion
Ministerul Mediului și Agenția de Mediu atenționează că, nivelul de poluare a aerului în mun. Chișinău se menține ridicat deja de câteva zile consecutiv! În primele zile ale noului an s-au înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10 mkm (cu diametru de 10 mikrometri), limita fiind depășită de 2.8 ori!
Autoritățile din domeniul mediului anunță că motivele care au contribuit la acumularea poluanților în aer ar fi condițiile meteorologice neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului, caracterizate prin influența aerului cald în combinație cu vântul slab și prezența straturilor de reținere.
Lipsa mișcării intensive a maselor de aer în direcția orizontală și verticală au contribuit la menținerea acestor particule în stratul de la suprafața solului, contribuind la depășirea normelor sanitare pentru particulele PM10 mkm.
De asemenea, aceasta depășire semnificativă este condiționată și de nivelul ridicat al traficului rutier din unele sectoare, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor și din zonele industriale.
Indicatorii sunt permanent monitorizați de Agenția de Mediu, care recomandă să nu ne alarmăm!
Șefa laboratorului de referință de mediu de la Agenția de Mediu, Marina Lungu, a precizat pentru Europa Liberă că, începând cu data de 30 decembrie, sunt înregistrate depășiri ale nivelului de particule solide prezente în aer. Cota maximă a fost atinsă pe data de 30, când a fost atestată o concentrație de 140 de micrograme pe metru cub, în timp ce limita este 50, adică standardul de calitate a fost depășit de 2.8 ori.
„Sursele acestor particule sunt centrala termică din Chișinău care arde păcură, focurile de artificii, traficul rutier, care a fost intens săptămâna trecută, și condițiile meteorologice: temperaturile ridicate, lipsa vântului și ceața, care menține particulele. Cel mai mult, însă, la poluarea aerului contribuie traficul rutier și condițiile meteo, care favorizează acumularea poluanților.”
Medicii vin cu atenționări și spun că cei mai expuși efectelor poluării sunt copiii și vârstnicii.
„La copii, plămânii nu sunt dezvoltați suficient, ei respiră rapid și mai mulți poluanți pătrund în căile respiratorii, în sânge. În aceste condiții, ei pot să se confrunte cu dureri de cap, anxietate și iritarea ochilor, pe când bătrânii, din cauza vârstei înaintate, suportă mai greu substanțele poluante din aer”, a spus Europei Libere medicul igienist Tudor Puiu de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău.
În context, autoritățile atrag atenția agenților economici care sunt cei mai mari poluatori că sunt obligați să treacă la un regim redus de lucru pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile.
În acest sens, CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție, trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic.
Cmentariile sunt închise