(video) Koenigsegg asamblează, exclusiv manual, câte un motor și o cutie de viteze pe săptămână

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Suedezii de la Koenigsegg și-au ridicat cu succes a doua fabrică și au început din această vară livrările modelului Jesko, în pregătire fiind producția noului Gemera. Au de făcut tocmai 125 de exemplare Jesko (toate vândute) și va fi nevoie de câțiva ani pentru a fi toate trimise prin garaje. Până atunci, șeful companiei a decis să arate imagini din culisele acestui proces, mai exact cum se asamblează/testează unicul motor, dar și cutia sa de viteze.

Amintim că Jesko este pus în mișcare de un V8 twin-turbo de 5.0 litri reproiectat, care folosește acum un arbore cotit cu plan plat de 180 grade (cântăreşte doar 12.5 kg), împreună cu biele și pistoane noi pentru a contracara vibrațiile mai mari care se produc din cauza acestui design cu plan plat.

Koenigsegg s-a axat apoi pe reducerea aşa-zisului turbo lag prin montarea unui sistem de injecție cu aer care constă dintr-un compresor electric mic, ce conduce aerul dintr-un rezervor de fibră de carbon de 20 de litri conectat direct la cele două turbo compresoare. Sistemul utilizează în esență un setup, care, într-un timp prestabilit, injectează aer cu o presiune de 20 de bari în camera celor două turbo compresoare pentru a le pune preliminar în mişcare, eliminând astfel turbo lag-ul, înainte ca gazele de eşapament să se ocupe de rotaţia acestora. Acest sistem de injecție cu aer este de asemenea util pentru ca acele convertizoare catalitice prezente să fie încălzite rapid până la o temperatură optimă după pornirea motorului, ca măsură de reducere a emisiilor.

De asemenea, sistemul de injecţie cu combustibil include acum încă un injector suplimentar pentru fiecare cilindru. Mai mult, un al treilea injector se găsește pe plenumul de admisie, care injectează combustibilul direct deasupra aşa-ziselor trompete de admisie a fiecărui cilindru, pentru aerisire suplimentară. Acest lucru este folosit pentru a face un cilindru mult mai rece, pentru o ardere mai curată și pentru un stres redus al motorului la viteze mai mari. Noul Jesko devine astfel primul automobil din lume cu trei injectoare per cilindru!

Toate aceste tehnologii îi permit agregatului să se rotească până la 8.500 de rpm şi să producă 1.280 de CP (la 7.800 rpm) cu benzină regulată sau 1.600 de CP cu combustibil E85 (etanol). Cuplul maxim a crescut, de asemenea, la 1.500 Nm (5.100 rpm), în timp ce peste 1.000 Nm sunt disponibili mereu între 2.700 la 6.170 rpm. Motorul întreg cântărește doar 189 kg.

În cazul în care detaliile interesante despre motorul original încă nu sunt suficiente pentru extaz, iată câte ceva şi despre noua transmisie Light Speed Transmission (LST). Proiectată complet in-house de către Koenigsegg, acest agregat conţine nouă trepte şi tocmai şapte ambreiaje pentru schimbări ultra rapide, aproape instantanee!

Cu LST treptele pot fi schimbate în oricare dorite, lucru pe care compania îl numeşte Ultimate Power on Demand. De exemplu, conduceţi în treapta a şaptea şi doriţi să o folosiţi pe a patra. LST permite realizarea acestui lucru cu o viteză fulgerătoare, în timp ce un DCT tradițional ar avea nevoie de intervenţia şoferului pentru a comuta treapta a şasea şi a cincea înainte de a ajunge în a patra.

Operarea transmisiei LST se face prin padelele din spatele volanului sau levierul cutiei de viteze, ambele dispunând de un mecanism de deplasare dublu-notch. O împingere simplă a manetei înainte sau înapoi schimbă treptele câte una, în timp ce o împingere în dublă poziţie, până în capăt, activează modul Ultimate Power on Demand. LST cântărește doar 90 kg în comparație cu un DCT care poate ajunge să aibă până la 140 kg.

Vezi neapărat și:

Cmentariile sunt închise