(video) Cu până la 2300 CP, versiunea de producție a lui Koenigsegg Gemera sparge toate tiparele

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În weekendul care a trecut, compania suedeză Koenigsegg a prezentat modelul de producţie Gemera, a cărui show car a fost prezentat în martie 2020. În toată această perioadă de dezvoltare a suferit mai multe modificări şi i s-au conceput o serie de opţiuni, printre care se numără şi un motor!

Premiera a avut loc în cadrul noului inaugurat Gripen Atelier – 11.000 m2 de spațiu de dezvoltare, design, producție, birouri și showroom dedicate gamei Gemera și viitoarelor modele, ceea ce măreşte spaţiul total ocupat de platformele Koenigsegg până la 30.000 m2.

Te invităm să urmăreşti scurta prezentare pentru a înţelege care e modificarea principală

Fiind primul Megacar sau Mega-GT cu patru locuri din lume, definit prin puterea sa uimitoare de peste 1 megawatt, Gemera era deja o ispravă uluitoare de inginerie. Cu toate acestea, versiunea Client Specification duce și mai departe cu progrese de pionierat.

Inițial, planurile companiei au fost de a încorpora sistemul Koenigsegg Direct Drive în Gemera, așa cum a fost prezentat în show car-ul din 2020 și prezentat în primele prototipuri de teste. Această soluție ingenioasă și unică, implementată cu succes în programul Regera, a oferit un amestec perfect de eficiență, putere și manevrabilitate.

KDD a fost inventată de Christian von Koenigsegg și dezvoltată pentru Regera de către echipa Koenigsegg Advanced Engineering. KDD înlocuiește transmisia tradițională şi asigură acționarea directă a punții spate de la motorul cu combustie internă. Mai mult, acest lucru se face fără a fi nevoie de o multitudine de trepte de viteză sau de o transmisie variabilă.

Astfel, Regera are o singură treaptă Drive şi cu aceasta singură poate atinge viteza sa maximă limitată electronic de 404 km/h, similar unui electromobil, deşi este un supercar plug-in hybrid!

Cu toate acestea, în timpul procesului de dezvoltare, Light Speed ​​Transmission (LST) a fost introdusă odată cu noul Jesko, o altă interpretare a cutiei de viteze care oferă entuziasm și performanță de neegalat. Cu capacitatea sa de a scoate din joc volanta și ambreiajul, ridică angajamentul și entuziasmul șoferului la cote fără precedent. Iar pentru modelul Gemera de producţie s-a optat şi pregătit, în loc de KDD, transmisia Light Speed ​​Tourbillon (LSTT) cu nouă trepte.

Pentru a completa motorul cu ardere internă și LSTT, echipa de cercetare și dezvoltare a dezvoltat, de asemenea, motorul electric Dark Matter. Un singur astfel de agregat este acum asociat cu LSTT, în loc de planul iniţial care prevedea conectarea a trei unităţi Quark cu sistemul KDD. Acest lucru face ca transmisia să fie mai ușoară, mai mică și chiar mai captivantă. 

Iar sistemul de tracțiune integrală asigurat de LSTT, cu vectorizare a cuplului pe toate cele patru roți, poate fi alimentat fie individual de către motorul electric Dark Matter de 800 CP, fie de benzinarul twin-turbo cu trei cilindri şi de 2.0 litri volum (botezat TFG – Tiny Friendly Giant), fie de o combinație a celor două, rezultând o putere maximă de 1.400 CP și 1.850 Nm!

Datorită noului său sistem de propulsie electrică mai ușor și utilizării optimizate a intervalului de turații a lui TFG cu LSTT, accelerația și performanța modelului Gemera au fost îmbunătățite semnificativ în comparație cu versiunea anterioară, care era deja extrem de performantă și rapidă. Mai mult, spaţiul eliberat a permis mărirea volumului rezervorului de benzină, de la 75 la 115 litri, fapt care îi va permite maşinii înregistrarea unei autonomii combinate de peste 1.000 de km!

Proiectarea unei transmisii care să găzduiască patru locuri, o poziție centrală a motorului, propulsie electrică și care încă reușește să ofere nouă trepte de viteză, vectorizarea cuplului și tracțiune integrală la o greutate mai mică decât s-a văzut vreodată (sub 2.0 tone) înainte a necesitat o creativitate și inovație imensă.

„Am adăugat Tourbillon la numele LST, deoarece acest mecanism reprezintă echivalentul auto al unui ceas elvețian de ultimă generație și este pur și simplu frumos.”

Christian von Koenigsegg

Dar staţi aşa că există încă un anunţ impresionant! Clienţii vor putea opta pentru versiunea Koenigsegg Gemera HV8 (Hot V8). Această versiune ridică Gemera dincolo de orice Hypercar sau Megacar și duce totul la următorul nivel! Înainte de a veni cu LSTT, era imposibil de crezut că putea fi montat un V8 în poziţie centrală în Gemera, având în vedere spațiul mare pentru pasageri, dar şi cel pentru bagaje.

Cu toate acestea, aspectul LSTT a făcut visul – realitate! Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, a trebuit de transformat V8-ul de pe Jesko de 5.0 litri într-un așa-zis Hot V8, întors astfel încât evacuarea gazelor să aibă loc în partea superioară centrală, dar în rest, este foarte asemănător cu motorul de pe Jesko. Combinând sunetul magnific, capacitatea de răspuns și puterea lui Jesko V8 cu ingineria îndrăzneață a lui Gemera se creează cu adevărat o nouă rasă.

Cu acest nou setup care va fi opţional şi va costa alţi 400.000 de dolari (conform unor surse), Gemera va avea să ofere 1500 CP de la HV8 şi 800 CP de la motorul electric Dark Matter, rezultând un total de 2.300 CP și 2.750 Nm de cuplu – un nou record mondial pentru o mașină de producție!

Din ambele unităţi de propulsie va mai face parte o baterie dezvoltată in-house de 14 kWh şi un sistem electric de 850V, care va asigura şi o autonomie electrică deocamdată neanunțată.

„Gemera HV8 nu este doar cea mai puternică și extremă mașină de producție de pe planeta Pământ, cu un uimitor raport 1.11 CP per kg, dar este și cea mai practică și mai ușor de utilizat mașină sport creată vreodată. Răspunsul său incredibil, manevrabilitatea, sunetul motorului, transmisia clară, interiorul spațios și sistemele de tracțiune pe patru roți se combină pentru a crea o experiență de condus fără precedent și de neegalat, gata să stabilească numeroase recorduri de performanță în jurul pistelor și în linii drepte. Suntem extrem de mândri că am adus Gemera HV8 la viață și așteptăm cu nerăbdare să oferim acest nou nivel de performanță și tehnologie stimaților noștri clienți și fani.”

Producția noului Gemera va demara în Atelierul Gripen de la sfârșitul anului 2024, iar livrările către clienți din prima parte a anului 2025. Vor fi asamblate doar 300 de exemplare, dacă planurile nu se vor schimba cumva. Preţul de start încă nu a fost anunţat deocamdată şi nici specificaţiile dinamice ale versiunilor de serie.

Maşina de producţie va păstra designul fără montanţi centrali şi va mai propune construcţia robotizată Autoskin a unor panouri de caroserie, patru scaune tip scoică de mărimi identice (reglabile electric şi încălzite, cu suporturi ISOFIX), două monitoare pentru sistemul multimedia, capacitatea de actualizare OTA, portagajul de 200 de litri din spatele motorului, cele opt suporturi pentru pahare (toate cu răcire/încălzire), railings-uri pentru acoperiş (cât de ciudat nu ar suna), pe lângă alte dotări elementare şi sisteme de asistenţă. Apropo, va avea oglinzi retrovizoare tradiţionale în loc de camere!

Iar printre opţiuni se numără personalizarea exteriorului şi interiorului, un upgrade de performanţă numit Ghost Package (care va adăuga la exterior şi elemente aerodinamice suplimentare sau mai dezvoltate în mărimi), un sistem audio mai performant şi jante din aluminiu sau carbon.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/07/Koenigsegg-Gemera-TFG-V8-Specification.pdf”]

Cmentariile sunt închise