in ,

Atenţie la schimbul roţilor în vulcanizări! Ce au descoperit cei de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor

Suntem în perioada anului când șoferii își schimbă anvelopele la autovehicule pentru a se pregăti de sezonul rece, respectiv pentru temperaturi scăzute, carosabil acoperit cu zăpadă și gheață. De fiecare dată când o anvelopă este montată pe jantă, este necesară balansarea întregii roți, iar în acest proces, corectitudinea, precum și mijloacele de măsurare utilizate de specialiștii din domeniu, au o importanță majoră.

Controale planificate, efectuate de către inspectorii Direcției control metrologic, din subdiviziunea Agenției pentru Protecția Consumatorilor, au descoperit utilizarea de către angajații vulcanizărilor a standului de balansare (echilibrare) a roților fără legalizare metrologică!

FOTO: cars.ro

Potrivit pct. 7.10 din tabelul privind Categoriile şi sortimentele mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal din Hotărârea Guvernului nr. 1042 din 13.09.2016 cu privire la aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare şi a măsurărilor supuse controlului metrologic legal, standul de balansare a roților la autovehicule se supune verificărilor periodice o dată la 12 luni.

Roțile neechilibrate cauzează vibrații care duc la oboseala șoferului, la uzura neregulată și prematură a cauciucului și, de asemenea, la uzura nedorită a suspensiei automobilului.

Vezi şi: (foto) AEE recomandă şoferilor moldoveni să opteze pentru anvelope în baza etichetei energetice. Motivul

FOTO: vrom.ro

În cazul roților neechilibrate, apar vibrații periculoase ce pot genera riscul deteriorării unor elemente importante al autovehiculelor prin:

  • uzura accentuată a rulmenților roților;
  • uzura prematură a amortizoarelor;
  • uzura unor elemente din mecanismul de direcție;
  • înrăutățirea ținutei de drum şi a securității circulației, în special la viteze mari când roțile nu mențin un contact permanent și ferm cu suprafața de rulare din cauza unei balansări defectuoase!

În această ordine de idei, pentru a vă asigura buna funcționare a autovehiculului, precum și siguranța personală, solicitați agentului economic (sau de la administratorul unei vulcanizări) să vă prezinte buletinul de verificare metrologică a standului de balansare a roților.

Vezi şi: (video) Se apropie sezonul rece! De ce trebuie de schimbat anvelopele de vară cu cele de iarnă şi ulterior invers

Iti place articolul?