Atenţie, şoferi! COD ROŞU de ninsori și viscol puternic

În atenţia conducătorilor auto care au drum spre București sau spre sud-estul României în următoarele ore! Meteorologii de peste Prut au emis avertizări COD ROŞU de viscol și vânt în nouă județe.

Acestea vor intra în vigoare din această seară, astfel încât îndemnăm şoferii să fie atenţi, dar cel mai bine să evite călătoriile în aceste ore sau pe timp de noapte!

Primul COD ROŞU intră în vigoare de la ora 18:00 aproximativ şi se va menţine până joi dimineaţa. Este prognozat viscol puternic, vânt care va sufla în rafale de peste 100-120 km/h, în timp ce vizibilitatea va fi redusă spre zero. Zonele vizate sunt: zona de munte a judeţelor Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Buzău.

Al doilea COD ROŞU intră în vigoare la fel astăzi, dar de la ora 22:00 şi se va menţine la fel până joi dimineaţa. Sunt vizate județele Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Tulcea. Aici vântul va sufla în rafale de peste 85-90 km/h, temporar va viscoli, iar vizibilitatea va fi redusă semnificativ.

Dar asta nu este tot. Au mai fost anunţate:

  • COD PORTOCALIU – Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 17:00 – 06 februarie, ora 08:00
    Fenomene vizate: intensificări susţinute ale vântului, ninsoare viscolită
    Zone vizate: jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei

În jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei vor fi intensificări susţinute ale vântului cu rafale de 70…85 km/h, temporar va ninge viscolit determinând scăderea vizibilităţii. În judeţele Teleorman, Giurgiu, Tulcea şi local în judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila se va depune strat consistent de zăpadă.

  • COD PORTOCALIU – Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 14:00 – 06 februarie, ora 08:00
    Fenomene vizate: intensificări susţinute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m
    Zone vizate: zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali

În intervalul menţionat vor fi intensificări susţinute ale vântului cu rafale de 80-100 km/h, temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 m.

  • COD GALBEN – Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 11:30 – 06 februarie, ora 08:00
    Fenomene vizate: intensificări ale vântului, ninsori viscolite

În intervalul menţionat la munte, în nordul şi centrul Moldovei, apoi şi în regiunile sudice şi sud-estice va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul se va intensifica, cu rafale de peste 55 km/h, iar în zona montanã peste 70 km/h.
Intensificări temporare ale vântului vor fi şi în regiunile vestice şi local în centru cu viteze de 55-65 km/h.


Între timp, meteorologii de la Chişinău au anunţat deja o avertizare COD PORTOCALIU de schimbare bruscă a vremii, pe întreg teritoriul ţării, cu intrare în vigoare de astăzi. Anterior avertizarea COD PORTOCALIU era valabilă doar pentru zona de centru-sud a Moldovei.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Cmentariile sunt închise