Automobilele Volvo, Mercedes-Benz, BMW şi Ford vor comunica între ele în cadrul unui proiect ambiţios
Volvo Cars își unește forțele cu alți producători de automobile¹, furnizori de servicii² și guverne naționale³ într-un proiect pilot paneuropean de ultimă oră, cu scopul de a împărtăși date şi informaţii privind siguranța rutieră, generate de automobile și infrastructură, în interesul unor drumuri mai sigure pentru toți.
Proiectul-pilot, condus sub egida unui parteneriat public-privat numit European Data Task Force (Grupul Operativ European pentru Date), reunește unii dintre principalii factori de decizie din Europa, furnizorii de servicii, precum și o serie de state membre ale UE.
Partenerii proiectului vor partaja date de securitate în anonimitate sau servicii de siguranță pe baza acestor date cu pilotul printr-o platformă bazată pe cloud. În particular, Volvo Cars va contribui la proiectul pilot prin furnizarea de date în timp real prin intermediul unor tehnologii conectate ce reprezentau o premieră în industrie la momentul lansării în 2016, gen: Hazard Light Alert şi Slippery Road Alert.
De exemplu, producătorii de automobile participanți pot utiliza datele pentru a avertiza conducătorii despre potenţiale pericole pe drumul care urmează, în timp ce furnizorii de servicii pot livra datele prin intermediul serviciilor lor de trafic live și serviciilor de trafic operate de autoritățile rutiere naționale. Amintim că sistemul care se ocupă de acest lucru pe maşinile BMW se numeşte C-V2X: Cellular Vehicle-to-Everything, iar cel de pe maşinile Mercedes-Benz poartă denumirea de Car-to-X.
Proiectul-pilot, dincolo de frontiere și branduri, bazat pe o bază cu schimb de date reciproce, are obiectivul primordial de îmbunătățire a siguranței traficului pentru toți. Grupul operativ european pentru date a fost fondat în 2017 exact în acest scop-pentru a face ca conducerea să fie mai sigură pentru toți utilizatorii drumurilor, acordând prioritate societății peste câștigul monetar.
Din nou, în particular pentru Volvo Cars, sistemele de alertă proprii ale companiei permit deja autoturismelor Volvo să comunice între ele și să avertizeze șoferii cu privire la condițiile rutiere alunecoase și pericolele din apropiere printr-o rețea bazată pe cloud.
Ambele funcții au fost introduse pentru prima dată în 2016 și sunt disponibile pe toate noile modele Volvo din întreaga Europă. Partajarea datelor de trafic în timp real poate oferi un impuls puternic pentru siguranța generală a traficului și devine mai influent cu cât sunt conectate mai multe mașini. De anul trecut, vehiculele Volvo Cars și Volvo Trucks îşi partajează datele pentru a alerta șoferii despre pericole rutiere, deocamdată acest lucru fiind valabil în Suedia și Norvegia.
¹BMW AG; Ford Smart Mobility Ltd; Mercedes Benz; Volvo Cars
²HERE Europe B.V. and TomTom Traffic B.V.
³Ministerul infrastructurii și gestionării apelor din Olanda; Ministerul spaniol al afacerilor interne La Subdirección General de Gestión de la Movilidad DGT; Agenția de transporturi și comunicații TRAFICOM din Finlanda; Ministerul Federal al transporturilor și infrastructurii digitale din Germania și Ministerul Economiei din Luxemburg.
Cmentariile sunt închise