(video) Top 32 premiere pe care le introduce noul BMW iX printre maşinile mărcii, unele chiar şi în industrie

Noul BMW iX a debutat acum câteva ore şi marchează un adevărat “turning point” în istoria mărcii, a cărei cale de viitor este electrificarea în masă. Modelul devine flagship, deocamdată, printre electromobilele bavarezilor, dar şi, după nivelul de dotări, poate chiar şi printre toate automobilele de serie din gama actuală!

L-am analizat în seara zilei de ieri în detalii şi iată un top al dotărilor premiere care sunt lansate pentru prima dată pe un autoturism marca BMW. Unele dintre acestea sunt şi o premieră în toată industria auto!

(1) Grilă frontală cu senzori, cu încălzire şi spălare, cu suprafaţă specială prin care se elimină zgârieturile care pot apărea în timpul deplasărilor!

 • Designul părţii frontale a noului BMW iX îi conferă o prezenţă atrăgătoare. Imaginile BMW caracteristice – o producţie comună a grilei BMW distincte şi a farurilor duble la fel de familiare – au fost reinterpretate într-un stil futurist. În centrul părţii frontale se află grila proeminentă, accentuată vertical, a cărei suprafaţă are o structură piramidală tridimensională.
 • Deoarece sistemul de propulsie electrică al lui BMW iX necesită doar o cantitate mică de aer de răcire, grila “radiatorului” este complet acoperită. Rolul său a fost redefinit – funcţionează ca un panou digital de senzori. Tehnologia camerei, funcţiile radar şi alţi senzori sunt integraţi perfect în aceasta, mai exact în spatele unei suprafeţe transparente. Elementele de încălzire şi sistemul de curăţare pentru senzori sunt încorporate şi ele în faţa grilei.
 • Dezvoltată şi produsă la centrul de design şi tehnologie uşoară LuTZ al BMW Group din Landshut, grila radiatorului pentru BMW iX este o reclamă generoasă tehnologic pentru mobilitatea inteligentă. Pentru a garanta cea mai mare precizie posibilă atunci când se utilizează senzorul radar montat în spatele grilei, la fabricarea sa se foloseşte un proces de acoperire nano scalară în vid. Aici, finisajul bicolor şi efectul 3D vizibil sunt produse prin vaporizare utilizând tehnologia laser şi printr-o tehnică de aplicare cu plasmă într-un vid ridicat. Combinaţia între metoda bazată pe laser, dezvoltată special pentru producţia grilei de la iX, şi grosimea definită cu precizie a grilei asigură performanţa optimă a senzorilor radar într-un design al grilei unitar, fără modificări speciale ale designului pentru integrarea componentelor noi de tehnologie.
 • Un strat suplimentar de poliuretan reduce susceptibilitatea grilei de a se deteriora. Efectul de “autovindecare” al suprafeţei sale repară zgârieturile minore, de exemplu – în 24 de ore la temperatura camerei sau în cinci minute la o sursă de aer cald.

(2) Cele mai subţiri faruri şi stopuri montate pe un model BMW de serie şi (3) o capotă care se poate deschide doar în service. (4) Pe unde se toarnă lichidul de parbriz aflaţi la fel mai jos!

 • Cele mai subţiri grupuri optice care au fost disponibile vreodată pe un model BMW de serie oferă o imagine fresh şi extrem de minimalistă a feţei “four-eyed”, cu faruri duble, familiară pentru marcă. Luminile de zi au un nou design sub formă de benzi bidimensionale de-a lungul marginii superioare a farurilor – şi se încadrează uşor în limbajul de design impunător al exteriorului. Acest lucru oferă farurilor un aspect total nou şi amplifică prezenţa impunătoare a părţii frontale. Benzile de lumini de zi includ funcţia de semnalizare.
 • BMW iX este echipat standard cu faruri LED integrale. Grupurile optice întunecate sunt aşezate în spate în secţiunile interioare ale farurilor şi, prin urmare, devin vizibile numai la pornire. Corpurile de iluminat din fiecare bloc optic fac echipă pentru a genera atât faza scurtă, cât şi faza lungă.
 • Cea mai recentă generaţie de BMW Laserlight este disponibilă opţional, combinând faruri LED adaptive cu funcţie Matrix şi un nou tip de modul Laserlight. Această variantă a farurilor generează, faza scurtă şi cea lungă atât din sursele de lumină exterioare, cât şi din cele interioare. Funcţia Matrix a fazei lungi BMW Selective Beam măreşte raza de vizibilitate şi, în acelaşi timp, evită orbirea altor utilizatori ai drumului.
 • Capota lui BMW iX, cu sculptura sa tridimensională pronunţată, se extinde până la faruri şi la grila BMW. Toate liniile capotei converg dinamic pe grila radiatorului şi sigla BMW de deasupra acesteia. Logoul are o componentă funcţională – serveşte ca gură de umplere pentru lichidul de parbriz şi lunetă. Se deschide şi se închide din nou – odată ce lichidul a fost completat – printr-o apăsare uşoară. Apropo: capota nu are un mecanism de deschidere pentru utilizare de către client – tehnologia sistemului de propulsie şi electronica de putere de sub capotă pot fi accesate numai de către tehnicienii din service!
 • Hayonul nu are articulaţii de separare şi se extinde pe întregul spate, prezentând suprafaţa expresivă cu un efect foarte viu. Camera pentru marşarier este integrată discret în inelul negru al logoului BMW mare poziţionat în centrul hayonului. Obiectivul camerei este curăţat automat de un sistem de pulverizare cu apă care se extinde după cum este necesar din spatele suprafeţei logoului.
 • Stopurile dintr-o singură piesă sunt integrate cu grijă în hayon şi se prelungesc mult în flancuri. Asemenea farurilor, stopurile au un design mai subţire decât pe orice automobile BMW Group de serie oferite anterior. Toate funcţiile de lumină utilizează tehnologia LED. Corpurile de iluminat sunt integrate direct în formele tridimensionale ale capacului lentilei, creând un aspect foarte îndrăzneţ. Forma L familiară de la alte modele BMW este reluată într-o interpretare modernă în interiorul benzii de lumină unice, care conţine atât stopurile, cât şi luminile de frână, ce cuprinde şi semnalizatoarele orizontale, care devin vizibile doar atunci când sunt active.
 • Lămpile de marşarier şi cele de ceaţă sunt amplasate împreună cu reflectorul într-o bandă foarte subţire în difuzor. Unităţile de lumini secundare, poziţionate la marginile exterioare ale automobilului dincolo de deschiderea hayonului, includ semnalizatoarele, stopurile şi luminile de frână, asigurându-se că semnalele luminoase relevante sunt vizibile şi atunci când hayonul este deschis.

(5) Un nou concept de mânere pentru portiere. (6) Folosirea de uşi fără rame la geamuri pentru prima dată pe un SAV mare. (7) Oglinzi retrovizoare cu cei mai subţiri indicatori de direcţie.

 • Proporţiile clare ale lui BMW iX sunt prezentate foarte eficient atunci când maşina este privită din lateral. Designul uşilor sporeşte impresia unei caroserii musculoase. Număr mic de linii de caracter aduce structura la suprafaţa lor, mărindu-le dimensiunea vizuală.
 • Mânerele sunt integrate în suprafaţa uşilor şi sunt finisate într-o culoare contrastantă şi nu sunt retractabile electric sau realizate în stilul maşinilor Tesla, unde este nevoie de apăsat pe un capăt pentru a putea trage de celălalt. La iX, nişte clapete electrice ale uşilor, acţionate prin simpla apăsare a unui buton care este detectat când sunt introduse degetele, alături de funcţia opţională Soft Close, permit un acces uşor. Iluminarea indirectă a cavităţilor mânerelor le oferă un fundal sofisticat.
 • Datorită ultimei generaţii a sistemului opţional Comfort Access, uşile se blochează sau se deblochează automat pe măsură ce proprietarul se apropie sau se îndepărtează de automobil. Semnalul necesar este trimis către maşină folosind telecomanda radio sau BMW Digital Key (prin smartphone-ul clientului).
 • Apropo, deschiderea uşilor din habitaclu se realizează electric la fel prin nişte butoane!
 • Uşile cu geamuri fără ramă îşi fac debutul într-un SAV BMW de talie mare. Folosite anterior doar la coupeurile mărcii, această construcție subliniază caracterul sportiv al noului iX şi aduce un aspect cursiv al graficii geamurilor laterale ca ansamblu. Finisajul negru lucios pentru montanţii B oferă un contrast atractiv la culoarea caroseriei. Trei straturi de etanşare în jurul uşilor oferă un confort acustic excelent.
 • Designul inovator al oglinzilor exterioare de la BMW iX contribuie la reducerea zgomotului vântului şi la optimizarea aerodinamicii şi a vizibilității generale. Bazele foarte subţiri ale oglinzilor se ataşează la marginea inferioară a conturului geamului lateral, eliminând necesitatea triunghiului clasic al oglinzii din faţa geamurilor laterale. Capacele oglinzilor sunt vopsite în culoarea caroseriei, iar muchia inferioară este conturată de baza oglinzii în negru lucios, creând un contrast coloristic atractiv. Geometria subţire a oglinzilor şi aripile aerodinamice poziţionate cu precizie sporesc aero acustica. Semnalizatoarele de direcţie au o lăţime de aproximativ doi milimetri doar şi sunt integrate în oglinzile exterioare, în spatele capacelor de sticlă.

(8) Jante Air Performance

 • BMW iX este echipat standard cu jante de 20 de inci, din aliaj uşor, cu un design optimizat aerodinamic. Suprafeţele lor majoritar închise aduc o reducere efectivă a turbulenţei aerului produsă în jurul roţilor. Jantele Air Performance – disponibile opţional în formate de 21 sau 22 de inci – contribuie la reducerea rezistenţei într-un mod inovator. BMW Group este primul producător auto din lume care foloseşte acest design inovator de jante, care uneşte proprietăţile aerodinamice optimizate cu toată eleganţa unei jante din aluminiu cu design V-spoke. Acestea cântăresc cu aproximativ 15% mai puţin decât jantele convenţionale din aliaj uşor, au design îmbunătăţit aerodinamic şi contribuie suplimentar la eficienţa BMW iX.
 • Jantele Air Performance cuprind o jantă de bază, din aluminiu, cu inserţii personalizate între spiţe care le conferă un design plat, în special pe exteriorul acesteia, rezultând un flux de aer mult mai lin. Autonomia este mărită cu până la 15 kilometri doar datorită jantelor Air Performance!
 • Dimensiunile jantei de bază asigură că răspunde tuturor provocărilor structurale implicate în transferul forţelor dinamice pe drum. Totodată, inserţiile cu finisaj de calitate sunt responsabile pentru obţinerea impactului aerodinamic necesar, oferind în acelaşi timp posibilităţi suplimentare pentru personalizarea jantelor.
 • Jantele Air Performance pot fi comandate ca opţiune pentru BMW iX într-o gamă de trei variante de 21 de inci şi două variante de 22 de inci.

(9) Mix inteligent de materiale şi (10) Carbon Cage

 • Construcţia spaceframe din aluminiu utilizată pentru structura caroseriei noului BMW iX este o altă premieră pentru segmentul său. Materialele selectate şi procesele de fabricaţie utilizate sunt potrivite cu exactitate la cerinţele fiecărei componente specifice pentru a creşte rigiditatea caroseriei şi siguranţa la impact, menţinând în acelaşi timp masa cât mai mică posibil.
 • Mixul de ultimă generaţie de materiale pentru caroserie include CFRP şi termoplastice de înaltă performanţă, alături de oţeluri de înaltă rezistenţă şi aluminiu. Prin utilizarea direcţionată a diferitelor materiale, uneori combinând mai multe materiale pentru aceeaşi componentă, designul inovator al structurilor de susţinere şi gama largă de tehnici de producţie utilizate în acest proces, BMW iX prezintă din nou competenţa tehnologică de neegalat a BMW Group în domeniul designului uşor inteligent pentru domeniul auto.
 • Remarcabil de uşoare, dar rezistenţă torsională remarcabilă, componentele CFRP din părţile laterale, spate şi ale acoperişului caroseriei formează un element-cheie al conceptului de siguranţă pentru celula de pasageri a lui BMW iX. În acelaşi timp, agilitatea maşinii este susţinută de optimizarea masei. Componentele CFRP pentru cadrul lateral, canalele de ploaie, rama acoperişului, panoul capotei şi rama lunetei formează împreună aşa-numita “Carbon Cage”, disponibilă pentru prima dată la caroseria BMW iX.
 • BMW Group a folosit numeroşii ani de experienţă în lucrul cu acest material uşor high-tech – acumulată în timpul producţiei modelelor BMW i şi a actualului BMW Seria 7, de exemplu – şi a utilizat CFRP în mod inteligent pentru a consolida caroseria, reducând în acelaşi timp masa. Carbon Cage a evoluat din Carbon Core folosită la Seria 7 şi permite aprecierea vizuală a calităţilor fascinante ale acestui material high-tech.
 • Montarea unui cadru lateral uşor din CFRP în loc de o piesă convenţională din oţel elimină mai multe kilograme din masa automobilului. Componentele panoului capotei şi ale ramei lunetei sunt fabricate din termoplastic armat continuu cu fibră de carbon (CFRTP) folosind o metodă complet nouă. Împreună, acestea constituie o măsură deosebit de eficientă de design uşor. Combinaţia inovatoare de materiale stă la baza unui profil extrem de subţire, care se adaugă la sentimentul de spaţiu al cabinei. Mai mult decât atât, consolele pentru unităţile de comandă, conductele de lichid de spălare şi cablajele pot fi încorporate şi ele în aceste componente. Construcţia CFRTP creşte rigiditatea, obţinând în acelaşi timp o economie de masă de aproximativ 5 kg în comparaţie cu elementele similare din oţel.
 • CFRP folosit la cadrul lateral şi în partea spate conferă un artificiu vizual suplimentar modelului BMW iX: structurile de fibră ale componentelor din carbon ies în evidenţă în zona de acces şi atunci când hayonul este deschis, amintind din nou de caracterul high-tech al automobilului. Iar dispunerea în mai multe straturi a fibrelor de carbon creează un sentiment de tridimensionalitate.

Interiorul lui BMW iX arată calea de urmat pentru proiectarea cockpitului viitoarelor modele, afirmă germanii. Premiere de la interior:

 • (11) Cotiera de pe partea pasagerului încorporează şi un compartiment pentru telefonul mobil.
 • (12) Totodată, difuzoarele medii ale sistemului audio, încorporate sub tapiţeria cu stofă a panourilor uşilor, sunt ascunse, dar au un impact acustic major asupra plăcerii călătoriei.
 • (13) Scaunele nou dezvoltate pentru conducător şi pasagerul din faţă au tetiere integrate pentru un aspect sportiv distinct. Pe lângă reglarea electrică multidirecţională amplă a scaunelor, există şi opţiunea de încălzire a scaunelor, ventilaţie a scaunului şi o funcţie de masaj. Curelele centurilor de siguranţă sunt disponibile în varianta neagră sau BMW i Blue.
 • (14) Pentru prima dată într-un model BMW Group, există opţiunea de a integra difuzoarele sistemului audio în structura scaunului frontal. Sursele de sunet poziţionate sub suprafaţă în tetiere şi în zonele lombare amplifică şi mai mult experienţa acustică din interiorul BMW iX şi sunt un alt exemplu de utilizare a principiului “shy tech”.
 • Abordarea axată pe dezvoltare durabilă aplicată la selectarea materiilor prime şi a metodelor de producţie a dus şi la utilizarea lemnului certificat FSC şi a unei proporţii ridicate de materiale plastice reciclate pentru suprafeţele panourilor uşilor, scaunelor, consolei centrale şi panourilor de podea. Dacă este specificată decoraţiunea Loft opţională, suprafeţele scaunelor sunt decorate cu un model diagonal de materiale şi culori care combină materiale textile de înaltă calitate şi ţesături din microfibre. Stilul asimetric şi matlasarea compuse din secţiuni triunghiulare, pătrate şi pentagonale crează o interpretare modernă. Cusăturile contrastante de pe suprafeţele scaunelor adaugă o notă foarte distinctivă. Celelalte variante de echipare oferă o gamă de tapiţerie a scaunelor cu Sensatec şi piele naturală exclusivă. (15) Suprafaţa pielii utilizată pentru scaune şi panoul de bord este tratată cu un extract natural de frunze de măslin, evitând astfel orice reziduu de producţie care dăunează mediului, conferind în acelaşi timp pielii un aspect de înalt de calitate, dar natural.
 • (16) De asemenea, scaunele din spate (banchetă cu trei locuri) pot fi comandate opţional cu funcţie de încălzire şi cu difuzoare audio integrate în tetiere. Spătarul banchetei se divide în raport 40:20:40, permiţând extinderea proporţională a portbagajului, după cum este necesar, prin rabatarea secţiunilor individuale.
 • (17) Ecranul central curbat BMW dintr-un singur corp (include un monitor de 12.3 şi altul central tactil de 14.9 inci), care debutează la un automobil de serie, este susţinut de o structură de sprijin ascunsă privirii pasagerilor, astfel încât pare să plutească în cockpit. Are o carcasă de magneziu şi o suprafaţă de sticlă dintr-o singură bucată, fără ramă. De asemenea, tehnologia de afişare de înaltă calitate, utilizează sticlă antireflex care face posibilă renunţarea la acoperirea obişnuită a ecranului în habitaclu pentru a proteja citirile de lumina soarelui. Se crează astfel un cockpit cu un aspect ordonat şi deschis.
 • (18) Ecranul central curbat al lui BMW iX este combinat cu noua generaţie a sistemului de operare BMW pentru a oferi o experienţă grafică total nouă. Panoul de instrumente oferă opţiuni de afişare noi, complet personalizabile, care oferă conducătorului informaţii precise, adaptate situaţiei în cauză. Funcţionarea extrem de intuitivă, utilizând controlul vocal sau tactil, permite conducătorului să interacţioneze uşor şi sigur cu funcţiile inteligente suplimentare de la bordul BMW iX. Acest lucru duce la un nou nivel ergonomia sistemelor de afişare şi operare BMW.
 • Toate elementele meniului iDrive pot fi selectate şi activate şi cu ajutorul controlerului familiar de pe consola centrală a BMW iX. Aceasta formează elementul principal de comandă de pe consola centrală, a cărei schemă de culori şi selecţie de materiale creează aspectul unei piese de mobilier elegante între scaunele din faţă confortabile.
  • Controlerul este încadrat de un panou de control cu un design subţire, cu un cadru negru lucios, o suprafaţă cu efect de sticlă şi butoane albe cu iluminare de fundal. Restul designului panoului de control este un alt exemplu clar al principiilor “shy tech” şi reducerii la elementele esenţiale. În locul butoanelor convenţionale, selectarea meniurile iDrive, a modurilor de condus şi a altor funcţii se face printr-o suprafaţă de control tactilă activă împărţită prin bare de senzor. Controlerul Touch, proiectat într-un finisaj foarte inteligent cu efect de sticlă pentru BMW iX, este înconjurat de o ramă finisată în Gold Bronze.
  • Un buton rotativ permite reglarea convenabilă a volumului sistemului audio. Butonul Start/Stop este iluminat în nuanţa BMW i Blue, ceea ce înseamnă prezenţa unui sistem de propulsie full electric. (19) Între butonul Start/Stop şi butonul pentru frâna de parcare electromecanică este un comutator oscilant, un concept nou ce preia locul schimbătorului de viteze obişnuit.
  • Controlerul, comutatorul pentru selectarea treptelor de viteză, butonul rotativ audio şi butoanele de reglare a scaunelor pot fi comandate opţional şi într-un finisaj de cristal lustruit.
  • (20) Specificaţia Clear & Bold include suplimentar o suprafaţă a panoului de control din lemn certificat FSC. Finisajul cu nuc cu pori deschişi, cu textură naturală, încorporează butoane cu iluminare de fundal.
 • (21) BMW iX este primul model al BMW Group care este echipat cu un volan hexagonal. Geometria sa poligonală îl face ideal pentru comutarea între condusul autonom şi cel activ. Conturul unic al inelului, inspirat din motorsport, are efectul suplimentar de a îmbunătăţi uşurinţa de acces şi confortul scaunelor. De asemenea, forma hexagonală oferă conducătorului o vizibilitate mai bună asupra secţiunii ecranului central curbat poziţionată direct în spatele volanului. Conturul cu şase feţe al volanului stabileşte decorul pentru asimilarea focalizată a tuturor informaţiilor legate de condus. Cu aspect nou şi finisare de sticlă de înaltă calitate, butoanele multifuncţionale de pe plăcuţele de comandă optimizează operarea intuitivă a funcţiilor audio şi de comunicaţii şi a sistemelor de asistare a condusului.
 • (22) De asemenea, încălzirea volanului – cu un nou sistem de comandă în trei trepte, o altă premieră – este disponibilă opţional pentru BMW iX.
 • (23) Cea mai recentă generaţie a BMW Head-Up Display este un ajutor suplimentar pentru condusul focalizat în BMW iX. Pentru prima dată, proiectorul BMW Head-Up Display a fost montat la suprafaţa tabloului de bord fără cadru, ceea ce înseamnă că este ascuns vederii. Proiectează informaţii legate de condus pe parbriz sub formă de grafice care apar direct în câmpul vizual al conducătorului. Acest lucru permite celui de la volan să preia toate datele-cheie fără a fi nevoit să-şi abată atenţia de la drum. Informaţiile proiectate de BMW Head-Up Display includ viteza maşinii, limitele de viteză în vigoare şi restricţiile de depăşire, mesajele Check Control, indicaţiile de stare şi avertismentele de la sistemele de asistare a condusului, ghidarea detaliată pe traseu şi instrucţiunile de virare, precum şi listele din telefon şi de divertisment. Unghiul de vizibilitate, înălţimea şi luminozitatea afişajului pot fi ajustate individual. Sistemul de proiecţie al BMW iX este conceput astfel încât conducătorul să perceapă graficele ca şi cum ar fi la aproximativ trei metri în faţa automobilului.
 • BMW iX este dotat standard cu control automat al climei în 2,5 zone, cu opţiunea de a trece la un sistem cu patru zone care permite reglarea setărilor de temperatură şi ventilaţie individual pentru pasagerii din spate, precum şi pentru conducătorul şi pasagerul din faţă. Funcţionarea convenabilă şi controlul de precizie oferite de ambele variante de sistem la încălzirea sau răcirea habitaclului au un impact mai mare decât oricând asupra sentimentului de confort a ocupanţilor datorită designului interior redus şi tehnologiei îmbunătăţite. Iar tehnologia de ultimă generaţie cu filtru de nanofibre este utilizată pentru purificarea mai eficientă a aerul din interiorul maşinii. De asemenea, echiparea standard a lui BMW iX include şi o funcţie de preîncălzire şi precondiţionare.
 • (24) BMW iX este primul model oferit cu opţiunea de încălzire eficientă a suprafeţei pentru panoul de instrumente, torpedo, panouri uşilor, cotiera centrală şi volan pentru a ajuta la încălzirea interiorului!

(25) Suplimentar, noul iX are acoperiş panoramic din sticlă cu umbrire electrocromatică!

 • BMW iX este disponibil cu opţiunea unui acoperiş panoramic din sticlă. Suprafaţa sa transparentă dintr-o singură piesă acoperă întregul interior, fără a fi întreruptă de vreun element transversal, (26) făcând-o cel mai mare acoperiş din sticlă instalat vreodată la un model al BMW Group. Acoperişul panoramic din sticlă sporeşte foarte mult senzaţia de spaţiu şi atmosfera de lounge din interiorul BMW iX şi are avantajul suplimentar de a maximiza spaţiul la nivelul capului pentru pasageri prin renunţarea la necesitatea unei tapiţerii interioare. Acoperişul din sticlă are umbrire electrocromatică, care poate fi activată prin apăsarea unui buton pentru a proteja interiorul de lumina directă a soarelui.
 • Acoperişul panoramic este compus dintr-un cadru de oţel, două panouri de sticlă şi trei straturi de film încastrate între ele. Construcţia din sticlă laminată oferă atât o protecţie optimă împotriva razelor ultraviolete, cât şi un standard excelent de confort acustic. (27) Învelişul triplu de argint al panoului superior de sticlă este conceput pentru a menţine un climat confortabil în habitaclu.
 • În loc să aibă o tapiţerie interioară, acoperişul este singurul de acest gen din industria auto care foloseşte tehnologia PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal/cristal lichid dispersat în polimer) pentru umbrirea interiorului. Transparenţa acoperişului din sticlă panoramică este modificată prin aplicarea unei tensiuni pe stratul median al filmului. Cristalele lichide dispersate ca picături într-o matrice de polimeri sunt aliniate atât de uniform de energia electrică încât permit razelor de lumină să treacă în interior fără obstacole. Când sunt dezactivate, este nevoie de mai puţin de o secundă pentru ca cristalele să se distribuie într-un model dezordonat care creează efectul de umbră. Această funcţie de umbrire electrocromatică poate fi activată şi dezactivată cu ajutorul unui buton din faţa acoperişului panoramic din sticlă. (28) Modul de umbrire este activat automat după ce BMW iX a fost parcat!

(29) Experienţă sonoră de pionierat: sistem de sonorizare surround Bowers & Wilkins cu 4D Audio

 • Sistemul audio montat standard în BMW iX cuprinde un sistem de sonorizare HiFi cu 12 difuzoare şi un amplificator de 205 W.
 • Un sistem de sonorizare surround Harman Kardon personalizat, disponibil opţional, oferă o audiţie superbă pentru toţi pasagerii datorită egalizatorul cu şapte canale, puterii audio de 655 W şi reglării sunetului pe baza nivelului de performanţă dinamică al maşinii. În total, 18 difuzoare sunt responsabile pentru producerea efectului de sunet surround, cu patru difuzoare încorporate în tetierele din spate care completează cele cinci difuzoare medii şi cele cinci tweetere. (30) Combinaţia dintre cele două difuzoare bass centrale şi cele două subwoofere suplimentare situate sub banchetă nu a mai fost prezentă până acum într-un model BMW şi asigură performanţe acustice deosebite. Tweeterele sistemului sunt adăpostite în spatele grilelor perforate de calitate superioară, în timp ce difuzoarele medii sunt ascunse sub tapiţeria din stofa a panourilor uşilor.
 • Disponibilă ca opţiune pentru prima dată, cea mai recentă versiune a sistemului de sonorizare surround Bowers & Wilkins duce experienţa audio într-o nouă dimensiune, transformând BMW iX într-o sală de concerte pe roţi. Sistemul audio complet activ are un egalizator cu şapte canale, un control al sunetului asistat de microfon bazat pe performanţe dinamice şi cinci moduri de sunet. Cu un total de 30 de difuzoare şi o putere impresionantă de amplificare de 1.615 W, acest sistem extrem de avansat produce un sunet excepţional de clar şi de nuanţat.
  • Caracteristicile deosebite includ cele opt difuzoare integrate în tetierele din faţă şi din spate, două tweetere Diamond, un cvartet de difuzoare 3D, plus două difuzoare bass centrale şi două subwoofere sub scaunele din spate.
  • În plus, sistemul de sonorizare surround Bowers & Wilkins încorporează şi o funcţie 4D Audio generată folosind “shakere” în scaunele din faţă. Vibraţiile lor precise, controlate magnetic, duc la o percepţie intensă a frecvenţelor de bass, chiar şi la volume mici.
  • Unităţile medii din sistemul de sonorizare surround Bowers & Wilkins sunt instalate sub decoraţiunile de stofă ale panourilor uşilor.
  • Tweeterele au grile din oţel inoxidabil lustruit mat, cu o gravură elegantă a logoului mărcii şi un efect de iluminare discret.

(31) Noul set de instrumente tehnologice care debutează odată cu BMW iX oferă şi o platformă pentru progrese semnificative în domeniul condusului autonom şi al serviciilor digitale. Mai multe detalii încă urmează să le aflăm.

De exemplu, nivelul puterii de calcul a fost dezvoltat pentru a procesa de 20 de ori volumul de date al modelelor anterioare. În consecinţă, poate fi procesată o cantitate aproape dublă de date de la senzorii automobilului faţă de cât era posibil anterior.

În plus, când va ajunge pe piaţă va fi primul autovehicul cu tehnologie mobilă 5G integrată!

https://autoblog.md/video-bmw-inext-prima-masina-premium-din-lume-care-va-fi-dotata-cu-tehnologia-mobila-5g/

Amintim că lansarea pe piaţă a noului BMW iX va avea loc în toamna anului 2021. Către această dată ne vor fi comunicate mult mai multe detalii, inclusiv de ordin tehnic şi tehnologic, prin care am putea fi martorii chiar mai multor altor premiere! Staţi aproape!

Cmentariile sunt închise

situs slot gacor slot gacor situs judi slot online slot gacor maxwin slot online https://www.asc.co.id/loker/ https://grahakarya.com/ https://surat.ekinerja.pa-tarutung.go.id/ slot sbobet88 toto togel situs slot gacor