Autostradă de 100 de km în Moldova! Subiectul a ajuns în agenda Parlamentului European și a Comisiei Europene

Subiectul construcției a 100 de km de autostradă în Republica Moldova a ajuns pe agenda de lucru a Parlamentului European și a Comisiei Europene. Un eurodeputat francez solicită Comisiei Europeane să valideze proiectul, în valoare de 1.000.000.000 de euro, pentru țara noastră, anunță Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor.

FOTO: uspirg.org

Vezi şi: Vom avea autostrăzi în Moldova? Chinezii sunt gata să investească în drumurile din țara noastră

Potrivit sursei citate, pe baza Indicative TEN-T Investment Action Plan, se poate finanța începerea studiul de fezabilitate iar ulterior și includerea autostrăzii Iași-Chișinău-Odesa în pioritățile națioanale ale Republicii Moldova.

Tema autostrăzii, aflată anterior și în atenția Administrației Prezidențiale de la Cotroceni, a fost expusă și de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul ceremoniei de sărbătorire a 10 de ani de la înființarea Parteneriatului Estic.

Oficialul a accentuat prioritatea dezvoltării Parteneriatului Estic, inclusiv prin componenta de infrastructură rutieră – coridorul TEN-T (Trans-European Transport Network) Odesa-Chișinău-Ungheni și interconectarea cu autostrada deja aprobată de Președintele României, Târgu-Mureș-Iași-Ungheni, care urmează si fie conectată cu segmentul Budapesta-Viena-Munchen.

Ideea autostrăzii a fost introdusă în agenda publică încă din luna decembrie 2018. Aceeași sursă notează că miza autostrăzii constă în interconectarea prin coridorul rutier, a regiunilor Odessa-Chișinău-Iași-Târgu-Mureș-Budapesta-Viena-Munchen. Acestă conectivitate ar putea motiva inclusiv și marii investitorii să opteze pentru regiunea Est-Europeană în calitate de o zonă de investiții cu o piață mare, produse alimentare calitative, acces la infrastructură rutieră modernă, dar și a forței de muncă numeroase.

Vezi şi: Pe noua „autostradă a Unirii” nu se va circula gratis! Cât va trebui să achite un şofer pentru utilizarea unui segment

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/