Bine de ştiut. Cum se conduce corect o maşină care are cutie de viteze automată

Chiar dacă maşinile cu o transmisie manuală sunt predominante, clienţii de maşini automate sunt în creştere. Pentru că o cutie automată a început să fie foarte performantă şi nu mai are niciun dezavantaj faţă de una manuală, ci are numai avantaje. Oricum, nu strică să ştim cum trebuie să conducem o maşină dotată cu o cutie automată.

FOTO: warringahautomatics.com.au
FOTO: warringahautomatics.com.au

Mulţi se sperie încă de cutiile automate pentru că le consideră defectuoase şi lipsite de fiabilitate. Lucruri total neadevărate. Problema este cu acei şoferi care circulă cu o maşină automată în mod necorespunzător. Asta duce la uzura cutiei şi ne trezim că avem o transmisie care schimbă vitezele bruscând maşina.

Iată cum se conduce corect o maşină dotată cu o astfel de transmisie:

1. Frâna de mână înainte de poziţia PARK

Începem cu felul în care trebuie parcată o maşină dotată cu o cutie automată. În momentul în care punem levierul în poziţia P, adică Park, transmisia este blocată de un pin metalic. Nu de puţine ori se întâmplă, atunci când vrem să plecăm şi scoatem maşina din P, că mişcarea levierului se face mai greu şi se aude o bruscare zgomotoasă. Asta pentru că după ce a fost pusă în Park, maşina şi-a schimbat câţiva centimetri poziţia, fie de la o pantă, fie de la o groapă.

Vezi şi: Au nevoie maşinile moderne de turometru? Argumente pro şi contra

Pentru a nu forţa cutia, trebuie să oprim şi să parcăm maşina astfel: cu piciorul pe frână încetăm mişcarea maşinii, după care tragem frâna de mână, după care punem în Park şi abia la final scoatem cheia din contact. Frâna de mână preia toată sarcina pe care altfel, un pin metalic minuscul ar fi preluat-o prin cutie.

2. Nu pune cutia în N cât maşina încă este în mişcare

FOTO: mhlnews.com
FOTO: mhlnews.com

Dacă la o cutie manuală obişnuim să scoatem cutia din viteză şi să o lăsăm să curgă la vale, că să economisim carburant, în cazul cutiei automate acest lucru nu este benefic. Pentru că o cutie automată funcţionează pe bază de conexiuni hidraulice care depind de turaţia motorului.

Când schimbăm poziţia levierului, din D în N, în R sau în P, presiunea hidraulică trebuie să fie una mică, adică motorul să fie la ralanti. Dacă noi mutăm levierul în mers, când turaţia este mare, o să ne trezim că avem în timp o uzură mai mare a conductelor şi a pompei, ceea ce va duce în scurt timp la bruscări în momentul în care treptele sunt schimbate. Aşadar, schimbaţi poziţia levierului doar când maşina stă pe loc.

3. Din marşarier în Drive, numai pe loc

Ştii bine că dacă ai o viteză prea mare cu spatele, la o maşină cu o cutie manuală, şi vrei să bagi brusc în prima treaptă, cutia o să cârâie. Pentru că sincronizarea nu s-a făcut corect.

Dacă totuşi la o cutie manuală putem face acest lucru, când mergem cu spatele cu maximum 5-7 km/h, la o cutie automată nu este indicat să facem aşa ceva. Din acelaşi motiv ca cel menţionat mai sus: forţăm piesele interne ale cutiei.

Citeşte şi: (video) Cinci lucruri pe care nu ar trebui să le faci dacă conduci o maşină cu transmisie automată

Trebuie să oprim total maşina, după care să o punem din R în D fără probleme. Dacă facem acest lucru din mers, o să auzim nişte zgomote ciudate şi în scurt timp rămânem fără cutie.

4. Frâna de motor sincronizată cu frâna de picior

FOTO: riversedguru.com
FOTO: riversedguru.com

O cutie automată nu va avea niciodată o forţă de frânare a motorului la fel ca una manuală. Pentru că funcţionează total diferit şi pentru că transmisia în cazul manualei este mecanică şi acţionează direct asupra roţilor.

Când avem o cutie automată, putem să facem frână de motor. Însă o să ne dăm seama că maşina nu încetineşte aşa de mult cum ne-am dori. Şi asta pentru că doar o singură piesă din cutia automată acţionează asupra transmisiei spre roţi.

Chiar dacă cele mai moderne cutii automate sunt mai eficiente şi frânează mai bine maşina, nu trebuie să uităm că mereu, când vrem să încetinim, trebuie să utilizăm atât frâna de motor, dacă avem şi opţiunea de schimbare manual a treptelor, cât şi cea de picior. Frânele sunt pentru oprirea maşinii în timp ce schimbările vitezelor sunt pentru… schimbarea treptelor.

5. O las în Drive sau o scot în Neutral la semafor?

Din punct de vedere mecanic, dacă stăm în Drive la semafor, cu piciorul pe frână, în afară de puţină presiune hidraulică în sistem, fapt care se vede şi pe turaţia motorului care scade, nu avem nicio problemă. Cutia poate rămâne în Drive, la ralanti, mult şi bine. Însă ideal este să o scoatem de fiecare dată când ne oprim de tot şi ştim că urmează să aşteptăm ceva timp.

Pentru că dacă o lăsăm în Drive, trebuie să ţinem mereu piciorul pe frână. Au fost situaţii în care şoferul a uitat că este în Drive, a ridicat piciorul şi a lovit maşină din faţă.

În plus, când stăm cu piciorul pe frână, îi deranjăm pe şoferii din spatele nostru cu stopurile puternice. Aşadar, în cazul în care nu este pantă sau maşina nu se poate mişca, la semafor este bine să o scoatem în Neutral şi să băgăm în Drive atunci când se face verde.

6. Încet cu acceleraţia când motorul e rece

FOTO: storify.com
FOTO: storify.com

Orice lubrifiant, că este ulei de motor, de cutie manuală sau de automată, este fabricat să funcţioneze optim la un anumit nivel de temperatură. Dacă o cutie manuală agaţă sau este mai zgomotoasă atunci când motorul este rece şi, automat, şi cutia este rece, o cutie automată se comportă puţin mai diferit. Mai exact, o să observi că schimbarea automată a treptelor, cu motorul rece, se face la o turaţie mai mare decât normal.

Dacă ţinem la economia de carburant, atunci când motorul este rece şi vedem că schimbarea vitezelor se face la turaţie mare, putem să apelăm la schimbarea manuală. Oricum, în decurs de vreo 10 minute de la pornire, motorul şi cutia se încălzesc, uleiul hidraulic devine lichid şi schimbările se fac normal.

În afară de faptul că avem un consum crescut cu motorul rece, din cauza turaţiilor mai mari, creşte şi uzura pieselor din interior. Tot ce putem face, pentru a spera la o viaţă lungă a cutiei de viteze, este să evităm acceleraţiile bruşte până când se încălzeşte motorul.

Sursa: 4tuning.ro

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/