BMW a brevetat o soluţie ce nu va permite includerea unei trepte greşite într-o cutie de viteze mecanică

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Printr-un nou brevet înregistrat de BMW ni se spune că bavarezii încă nu au de gând să renunţe la cutia de viteze clasică, mecanică. O vor pune la dispoziţie în continuare, perfecţionată, pentru cei care nu îşi doresc o alternativă, însă doar pe modele sport BMW M. Cele mai recente modele cu o cutie manuală sunt noile M3 şi M4.

FOTO: Carbuzz

Tehnologia BMW este menită să protejeze de selecția incorectă a treptelor. Acesta va funcționa în timpul mişcării automobilului și nu va permite motorului să atingă rapid viteze mari de rotaţie dacă se întâmplă cumva să fie inclusă o treaptă inferioară. Astfel spus, trecerea de la a 3-a la a 2-a, în loc de a 4-a nu va mai fi o problemă.

Sistemul la care s-a gândit BMW este realizat prin analogie cu blocarea includerii treptei de marșarier. Canalele de transmisie vor fi echipate cu dispozitive similare de blocare. Cu orice efort din partea șoferului, acestea nu vor permite activarea treptei de viteză greșită reieşind din condiţiile de viteză dezvoltată în acel moment.

Electronica va analiza trei parametri: treapta deja cuplată, turația motorului și viteza mașinii. Dacă turaţia şi viteza sunt suficient de mari, sistemul va bloca treptele care sunt prea joase. În același timp, nu interferează şi frânarea cu motorul va fi în continuare disponibilă.

Practic, mașina va închide toate treptele de viteză care ar cauza deteriorarea vehiculului la viteza sa actuală și le va redeschide atunci când este sigur să facă acest lucru. În principiu, se aseamănă mult cu un sistem de potrivire a turațiilor. Prin aceasta, turaţia motorului sau a cutiei de viteze în gol va fi imposibilă, iar singura treaptă ce va putea fi selectată va fi cea superioară sau oricare alta de mai sus.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise