Brembo a început să dezvolte noi frâne pentru maşinile electrice de serie, similare celor folosite în F1
Frânele distincte şi colorate ale renumitei companii Brembo opresc în prezent multe dintre cele mai rapide mașini din lume, dar când vine vorba de vehiculele electrice ale viitorului se confruntă cu o problemă – frânele tradiționale sunt prea zgomotoase.
Într-o astfel de situaţie ele riscă să fie o distragere pentru șoferii care se bucură de relativa linişte a vehiculelor lor cu baterii şi în mod evident Brembo deja lucrează la o soluţie.
Dezvoltarea frânelor mai silențioase este doar una dintre provocările cu care se confruntă compania, întrucât pare să se extindă dincolo de afacerile sale tradiționale și de amenințarea la adresa tehnologiei vechi, pe măsură ce industria auto evoluează spre o epocă digitală.
Brembo va încerca să ţină pasul dezvoltând în prezent noi mecanisme de frânare electrice, mai ușoare, care funcţionează pe baza tehnologiei brake-by-wire (prin fire), pentru a înlocui frânele hidraulice tradiționale. Dar în acelaşi timp se confruntă cu o amenințare pentru afacerile sale din sfera așa-numitelor sisteme de frânare regenerative care captează energia pierdută atunci când mașinile încetinesc și o pompează înapoi în baterie.
“Motoarele electrice nu fac zgomot, astfel încât sistemul de frânare ar putea fi în final enervant pentru pasageri. S-ar putea chiar să urmărească un film în viitor, în timp ce stau în mașinile lor, datorită conducerii autonome, astfel încât scopul nostru este să facem şi frânarea din ce în ce mai liniștită”, a spus vicepreședintele executiv al Brembo, Matteo Tiraboschi.
Fondată în 1961 într-un mic atelier din apropierea orașului Bergamo din nordul Italiei, compania deţinută de o familie consideră că o achiziție este răspunsul, astfel încât să se poată extinde în sfera dispozitivelor digitale și să țină pasul cu schimbările în modul în care sunt proiectate și utilizate mașinile.
Brembo nu este singură pe această piaţă. De exemplu, producătorul german de piese auto ZF Friedrichshafen, a cumpărat în acest an rivalul american Wabco pentru peste 7 miliarde de dolari pentru a-și consolida experienţa în tehnologii de conducere autonomă.
“Mașinile vor fi din ce în ce mai mult un serviciu. Oamenii vor privi din ce în ce mai puțin spre performanță. Odată ce lumina unui bec este aprinsă sau oprită, toate motoarele electrice îşi vor elibera imediat, instant puterea. Ceea ce vor căuta oamenii în viitor sunt interioarele autovehiculelor, confortul din ele şi cum stau la capitolul infotainment”.
Tiraboschi a spus că producătorul de frâne, care este furnizorul unor mărci premium precum Ferrari, Tesla, BMW sau Mercedes-Benz, precum și mai multor echipe de Formula 1, privea şi continuă să analizeze sectorul automotive pentru potenţiale achiziții.
“Trebuie să completăm gama de produse pe care le oferim, dar acestea trebuie să fie în concordanță cu ceea ce facem”, a adăugat managerul, suplimentar menţionând că seria de căutări a Brembo s-a concentrat şi pe alte afaceri în domeniul electronicelor, conducerii autonome și sistemelor infotainment.
Tiraboschi a declarat că în iunie 2019, compania, care are o capitalizare de piață de 3.1 miliarde de euro, urmărea o țintă de “dimensiuni semnificative”, chiar la fel de mare ca şi Brembo în sine, însă nu a oferit detalii despre c este vorba. Deși se preconizează că vânzările Brembo vor scădea cu aproximativ 2-3% în acest an de la 2.64 miliarde de euro în 2018, din cauza slăbiciunii persistente la nivel mondial în industria auto, omul de afaceri a spus că dorește să dubleze venitul companiei în următorii ani.
“Este greu să o facem doar cu ceea ce ne ocupăm astăzi, deoarece cotele noastre de piață sunt deja foarte mari. Trebuie să ne gândim la ceva diferit de sistemele de frânare”.
Revenind la noile mecanisme de frânare care se vor activa prin intermediul unor mecanisme electrice, în perspectivă, le vom vedea deja peste câţiva ani, atunci când piaţa de electromobile se va extinde considerabil. Componente electronice vor înlocui toate acele mici conducte tradiţionale cu lichid de frânare. Un sistem similar este utilizat în Formula 1 încă din 2014.
Problema creșterii eficienței la frânare este acută, deoarece producătorii de mecanisme de frânare se confruntă cu o concurență din partea sistemelor de recuperare a energiei cinetice. În timpul funcționării motorului electric în calitate de generator, vehiculul încetinește suficient pentru a se deplasa prin oraşe cu ajutorul unei singure pedale.
Totuşi, Tiraboschi este încrezător că sistemele de recuperare nu vor înlocui niciodată frânele tradiţionale: acestea din urmă vor exista pe orice vehicul şi la ele se vor putea apela prin apăsarea pedalei corespunzătoare în situaţii de urgenţă sau când se conduc în mod activ mașini performante.
Sursă: Reuters
Cmentariile sunt închise