China devine pentru prima dată cel mai mare exportator de mașini din lume

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Exporturile de maşini au devenit noul motor de creștere al pieței auto din China. Producătorii de automobile chinezi au livrat 1,069 milioane de vehicule în afara țării în primul trimestru al anului 2023. 

Potrivit Sina, acest lucru a permis Chinei să devină pentru prima dată cel mai mare exportator de automobile din lume, înaintea Coreei de Sud, Germaniei și Japoniei, care anterior fuseseră în frunte.

Al doilea exportator în primele trei luni ale acestui an a fost Japonia, care a furnizat 1,047 milioane de mașini piețelor externe. Cu toate acestea, China continuă să-şi crească volumele: numai în aprilie, alte 376 de mii de mașini au părăsit țara, ceea ce este cu 170% mai mult decât în ​​aceeași lună a anului 2022.

În 2022, exporturile auto ale Chinei au atins 3.11 milioane de unități, în creștere cu 54.4% față de anul anterior, dintre care 679.000 de vehicule erau electrice (+120%). În ceea ce privește exportul de vehicule electrice, Tesla a contribuit semnificativ la cota de export.

Cei mai mari furnizori de mașini pe piețele de export sunt concernele SAIC și Chery, precum și divizia chineză a Tesla, pe lângă Geely, Great Wall, Changan și BYD. Printre principalele țări importatoare se numără Rusia, SUA, Mexic, Marea Britanie, Belgia, Japonia, Australia, Germania, Emiratele Arabe Unite și Coreea de Sud.

Asociația Chineză a Producătorilor Auto estimează că până la sfârșitul lui 2023 volumul exporturilor de automobile va ajunge la patru milioane de mașini, depăşind rezultatul Japoniei timp de un an. În același timp, până în 2020, an după care China a început să crească volumul livrărilor, în medie erau trimise în străinătate aproximativ un milion de mașini pe an, o astfel de stagnare fiind înregistrată în ultimii 10 ani.

„Produsele auto noi cu energie regenerabilă din China au fost exportate în țări dezvoltate, iar prețurile produselor au crescut semnificativ. Un număr mare de vehicule cu energie regenerabilă fabricate în China au fost exportate în regiuni dezvoltate precum Belgia, Marea Britanie, Germania, Franța, Norvegia etc. Prețurile medii ale produselor pe piețele din Europa de Vest, Europa de Nord și Europa Centrală au atins nivelul de 30.000 de dolari americani.

În urma politicii guvernamentale, implicării proactive a întreprinderilor și dezvoltării eficiente, majoritatea mărcilor auto din China au avantajul de a fi pionieri în electrificare și inteligență. De asemenea, lanțul industrial al vehiculelor cu energie regenerabilă din China devine tot mai complet, iar piața vehiculelor cu energie regenerabilă înregistrează o creștere explozivă, ceea ce face ca produsele fabricate local de întreprinderile auto din China să devină tot mai competitive pe plan internațional și să aibă potențialul de a pătrunde pe piețele din bazele vechi ale industriei auto, precum Europa.”

Xu Haidong, vice-inginer-șef al Asociației Industriei Auto din China și director al Departamentului de Cercetare Industrială

Trebuie să fim conștienți că, deși exporturile auto au crescut semnificativ în ultimii ani, există în continuare puține companii care reușesc să obțină “creștere a veniturilor și a profiturilor”. Brandurile auto chineze trebuie să se pregătească pe termen lung pentru a-și consolida prezența pe piața internațională.

„Piața internă este o piață de concurență în volum, iar brandurile chinezești au șanse să își continue creșterea doar prin expansiunea în străinătate”. Aceasta este declarația pe care directorul Great Wall Motors, Wei Jianjun, a făcut-o de mai multe ori în public.

Pentru a explora piețele internaționale, s-a observat că brandurile auto chinezești și-au intensificat eforturile de a dezvolta producția localizată în piețele străine în ultimii ani, trecând de la exportul prin comerț la investiții și construirea de fabrici în străinătate.

De exemplu, în februarie anul acesta, Chery a anunțat că va investi 400 de milioane de dolari în construirea unei fabrici în Argentina, cu o producție anuală estimată la 100.000 de vehicule. Până la sfârșitul anului 2022, Chery a construit deja 10 fabrici în străinătate în întreaga lume.

„În orice piață auto, modelul de export complet (CBU) nu este sustenabil, iar vânzarea din țara de origine reprezintă adevărata normalitate”, a subliniat Mu Feng, CEO-ul Great Wall Motors.

Mai merită menționat că, pe lângă dezvoltarea producției localizate, multe branduri auto chinezești iau în considerare globalizarea încă din stadiul de cercetare și dezvoltare a produselor.

Cmentariile sunt închise