“Conducătorii auto nu au…”. Declaraţia judecătorilor prin care o şoferiţă a primit despăgubiri după ce a dat într-o groapă
Declaraţia “salvatoare” şi chiar minunată a unor judecători din România i-a dat câştig de cauză unei şoferiţe care a ajuns cu o roată într-o groapă şi şi-a avariat maşina. Primăria municipiului Dej din judeţul Cluj și firma Samus Tec au fost obligate, în primă instanță, să-i plătească 6.202 lei românești (circa 25.000 MDL), sumă în care se includ despăgubirile și cheltuieli de judecată.
În motivarea deciziei magistrații au indicat că: “Conducătorii auto nu au obligația de ocolire a gropilor din carosabil!”
Primăria și compania vizată au fost obligate să plătească despăgubirile (4.345,56) și cheltuielile de judecată (1.856,50 lei) în mod solidar. Firma Samus Tec a fost atrasă în proces pentru că a fost responsabilă de efectuarea lucrărilor de reparaţie a străzii pe care a avut loc accidentul.
În cadrul procesului, reclamanta a indicat că nu a observat groapa din carosabil, zona fiind în lucru, iar groapa din asfalt nu era semnalizată, astfel că a intrat cu roata dreapta față în groapă. Expertiza efectuată în cauză a relevat că, în principal, cauza producerii incidentului rutier care a dus la avarierea autoturismului a fost existența în carosabil a unei gropi nesemnalizate. Expertul a concluzionat și faptul că reclamanta nu a dat dovadă de suficientă diligenţă în a observa groapa din carosabil, raportat la modul în care era amplasată, și la vizibilitatea oferită de iluminatul stradal.
Susținerile pârâţilor că reclamantei îi revine o culpă în producerea incidentului rutier în condițiile în care locuia în zonă și avea cunoștință de faptul că se executau lucrări de modernizare pe acea stradă, iluminată corespunzător, nu au fost, în opinia instanței, de natură să înlăture răspunderea delictuală a acestora în condițiile în care atât Consiliul Local Dej, în calitate de administrator al drumului, cât și Samus Tec în calitate de executant al lucrărilor de modernizare, aveau obligația de a semnaliza corespunzător groapa din carosabil.
Instanța a stabilit că: “conducătorii auto nu au obligația de ocolire a gropilor din carosabil, deoarece atenția conducătorului auto trebuia îndreptată asupra conduitei lui în trafic și a celorlalți participanți, iar obligația de a semnaliza denivelările din carosabil revine în exclusivitate administratorului drumului”.
Decizia primei instanțe a fost atacată cu apel, scrie clujust.ro.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise