Cum obții un preț mai bun pentru mașină
Siguranța, calitatea, prețul și confortul sunt câteva dintre criteriile după care moldovenii aleg să-și cumpere mașinile. În topul acestora, însă, este prețul, motiv pentru care circa 80% dintre automobilele vândute anual în Moldova au o vârsta de între 8-10 ani.
Kilometrajul, anul de fabricație, starea autoturismului sunt factori care determină într-un final prețul mașinii.
De altfel, dealerii auto vin cu câteva recomandări către cei care vor să își scoată mașina la vânzare și să obțină un preț mai bun pe ea.
1. Întreține caroseria
Reparațiile la momentul potrivit cresc “șansele” de viață ale mașinii. Du-o regulat la spălătorie, ceruiește-o profesionist măcar o dată pe an și repară zgârieturile și urmele de accident cât de curând îți permite bugetul. Și asta pentru că este mult mai simplu să previi decât să cosmetizezi autoturismul cu câteva zile înainte de a-l prezenta unui potențial cumpărător.
2. Acționează prudent în trafic
Șofatul neatent pe străzi este nu doar periculos pentru participanții la trafic, dar și provoacă un grad mai mare de uzură a autoturismului. Astfel, piesele vor avea nevoie de înlocuire mult mai repede. Dacă vrei să reduci cheltuielile de mentenanță și să păstrezi mașina în condiții cât mai bune – fii un șofer prudent: nu ignora gropile, barierele de reducere a vitezei, nu accelera sau frâna brusc.
3. Păstrează-i interiorul curat
Nu doar exteriorul mașinii trebuie păstrat în stare perfectă, dar și interiorul. Poți face asta prin evitarea transportării pe bancheta din spate a produselor alimentare nepotrivite, curățarea covorașelor și a tapițeriei.
Ai grijă și la mirosuri – un factor decisiv, atunci când cumpărătorul alege o mașina! Problema mirosului este frecventă la fumătorii care nu pot trage pe dreapta pentru o pauză de țigară afară și fumează în mașină.
Există soluții și în cazul lor – țigările clasice pot fi înlocuite cu cele electronice sau cu dispozitivele de încălzire a tutunului, precum IQOS (heated tobacco system). Astfel, șoferii se pot bucura de tutun fără a ieși din trafic și fără a-și face griji că în mașină va persista mirosul neplăcut, iar scrumul de țigară va provoca dezordine.
4. Schimbă la timp și folosește uleiurile potrivite
Schimbă uleiul la fiecare 10.000 de km sau o dată pe an, în funcție de distanțele pe care le parcurgi la volan. Dacă petreci zilnic ore întregi blocat în trafic, s-ar putea ca mașina ta să aibă nevoie de o revizie mai frecvent. E valabil și dacă mașina este mai veche. Nu economisi nici din contul calității uleiurilor. Acestea pot provoca anumite defecțiuni, iar repararea consecințelor va fi mult mai costisitoare.
5. Verifică și schimbă lichidele mai des
Poți evita multe probleme tehnice la mașină dacă ții cont de termenele la care trebuie să schimbi lichidele care facilitează funcționarea în condiții optime a diverselor componente ale autovehiculului. Lichidul de transmisie, de răcire sau de frână asigură funcționalitatea înaltă a mașinii tale. Gradul de utilizare al acestor lichide ține și de stilul de condus, dar și de piesele autoturismului, așa că e de preferat să faci verificări mai des. Ai grijă de mașina ta!
Cmentariile sunt închise