Cum să îți păstrezi suspensia: Câteva greșeli majore care se fac la trecerea peste „polițiștii culcați”

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

„Polițiștii culcați” sunt meniți să oblige șoferii să reducă viteza în zonele periculoase, dar de multe ori aceste obstacole rutiere pot afecta mașinile dacă nu sunt abordate corect. Iată câteva dintre principalele greșeli pe care le fac șoferi la trecerea peste denivelările artificiale și cum pot fi evitate pentru a proteja suspensia și siguranța generală.

Expresia „polițist culcat” este o metaforă și are la bază o personificare a obstacolului rutier. În loc un polițist adevărat să oprească mașinile pentru a le încetini, denivelarea de pe drum acționează în locul lui. De aceea, denivelarea e numită în glumă, în popor, un polițist care „stă întins” pe carosabil.

Cum să îți păstrezi suspensia: Câteva greșeli majore care se fac la trecerea peste „polițiștii culcați”
FOTO: Primăria Chișinău // Trecere pietonală supraînălţată, care servește și drept limitator de viteză

Tipuri de limitatoare

Denivelările artificiale găsite prin Republica Moldova sunt de două tipuri generale: monolite din asfalt-beton și demontabile, din cauciuc rezistent sau polimeri, care pot fi asamblate sau dezasamblate la nevoie. Dimensiunile lor variază în funcție de limita de viteză a zonei, indicată pe un panou/indicator. Mai mult, acestea din urmă se găsesc și în vânzare liberă în magazine.

Conform normelor elementare, aceste limitatoare pot fi instalate doar pe drumuri iluminate, cu sistem de drenaj a apelor pluviale în preajmă, alături de care să existe și indicator rutier corespunzător (5.49 și limită de viteză 30 km/h).

Totuși, în multe localități, se întâlnesc și denivelări neconforme, realizate de localnici, de exemplu din beton (înguste și înalte) sau chiar din adevărate țevi de metal, care pot pune în pericol atât mașina, cât și siguranța pasagerilor.

Canal de YouTube cu zeci de compilații despre șoferi care trec neadecvat peste un tronson de drum cu denivelări

Trecerea cu Viteză Mare

Una dintre cele mai frecvente greșeli este trecerea fără a reduce viteza, de parcă marea majoritate a mașinilor ar avea perne masive de aer precum la autobuzele de rută. Unii șoferi cred că la viteză mare mașina va ”zbura” peste obstacol (caroseria nu va resimți șocul), dar acest lucru este fals.

La viteze mari, energia impactului crește exponențial, afectând bucșele de cauciuc (silentblock-urile) și suspensia în general. La mașinile noi, uzura se manifestă mai lent, dar la cele vechi, defecțiunile apar rapid.

De asemenea, anvelopele și jantele pot suferi daune grave, mai ales dacă înălțimea denivelării depășește profilul anvelopei, putând duce la spargerea cauciucului sau deformarea jantei.

Frânarea de Urgență

Frânarea bruscă în ultimul moment, intenționat sau din cauza vizibilității reduse a „polițistului culcat” sau atunci când nu există indicatoare de informare, este o altă eroare comună. Aceasta blochează roțile, iar centrul de greutate al mașinii se deplasează în față, comprimând amortizoarele frontale și supunându-le unui stres major.

Impactul afectează silentblock-urile, rulmenții de susținere și amortizoarele, iar pasagerii pot resimți șocul, inclusiv dacă au centura cuplată. Experții recomandă eliberarea frânei înainte de impact, pentru ca amortizoarele să revină la poziția normală, și trecerea lină peste obstacol.

Protejarea Portbagajului (și bunurilor din el) prin Frânare Ușoară

Frânarea poate fi utilă în anumite cazuri, de exemplu, pentru a proteja obiectele fragile transportate în portbagaj. Când roțile frontale au trecut deja peste denivelare, iar cele din spate urmează, o frânare ușoară mută greutatea mașinii în față, reducând șocul asupra punții posterioare.

Totuși, această tehnică necesită multă practică pentru a fi executată corect la timp, căci lungimea unui autovehicul are limită și trecerea peste o denivelare se face în secunde.

Trecerea în Diagonală

Unii șoferi aleg să traverseze „polițistul culcat” în diagonală. Într-adevăr, în acest caz, suprafața “polițistului” devine mai blândă, iar mișcarea mașinii este lină. Mașina efectuează patru rostogoliri netede, ceea ce ajută la evitarea impacturilor chiar și atunci când se conduce la viteză mare.

Deși acest lucru poate face trecerea mai confortabilă, crește riscul de accident, prin coliziune cu mașinile din sens opus sau cu cele din spate, mai ales în cazul depășirilor. De asemenea, există riscul de a lovi bordura, ceea ce poate deteriora jantele.

Trecerea cu O Singură Roată peste Obstacol

O altă practică riscantă este trecerea cu o singură parte a mașinii peste denivelare, fie pentru a evita segmentele deteriorate, fie pentru a folosi acostamentul. Aceasta distribuie inegal sarcina pe suspensie, uzând mai rapid componentele de pe o parte a mașinii!

În plus, folosirea acostamentului poate duce la zgârierea jantelor și la un posibil contact cu utilizatori ai acostamentului.

Cum să Treci Corect peste „Polițiști Culcați”?

Pentru a evita deteriorarea mașinii, experții recomandă reducerea vitezei la limita indicată pe panou și trecerea lină, fără accelerări sau frânări bruște. Trecerea în diagonală este acceptabilă doar în cazuri rare, când nu există trafic din sens opus sau din spate.

Dacă denivelarea nu respectă standardele și sunt hand made, șoferii trebuie să fie extrem de precauți, reducând viteza la minimum și evitând trecerea în diagonală, mai ales la mașinile cu garda joasă, pentru a nu atinge obstacolul cu podeaua sau pragurile. În cazul denivelărilor din plastic sau asfalt deteriorat, roțile nu trebuie direcționate în spațiile goale, unde ar putea exista armături care să deterioreze cauciucurile; este mai sigur ca aceste spații să fie între roți.

Vezi și: (video) Cum reacționează suspensia maşinii la trecerea peste diferite tipuri de limitatoare de viteză

Cmentariile sunt închise