De ce nu se mai poate parca pe strada Puşkin şi altele din centrul Chişinăului? Explicaţii oficiale

Viceprimarul de Chişinău, Victor Chironda, responsabil de problemele legate de urbanism, vine cu unele clarificări după ce mai mulţi şoferi s-au arătat indignaţi că nu mai pot parca pe străzile principale. Atât posesorii de maşini, cât şi agenţii economici, ar face bine să accepte starea lucrurilor şi să contribuie la schimbarea începută!

FOTO: unimedia.info

“Legile și normativele în vigoare prevăd că la construcția unui obiectiv comercial/industrial cel care construiește este obligat să asigure un anumit număr de locuri de parcare pe terenul ce îl are în proprietate. Însă terenul în oraș e limitat și scump, mai ales în zona Centru. Și de asta mulți încearcă să asigure necesitățile de parcare din contul spațiului public.

Așa, de-a lungul anilor, mulți agenți economici și companii care au deschis sedii, oficii, magazine și localuri în zona centrală a orașului şi și-au asigurat necesitățile de parcare din contul trotuarelor, gazoanelor, scuarurilor și altor terenuri de uz public.

Însă este important să înțelegem parcările amenajate în spic pe trotuarele arterelor din zona istorică a orașului, contribuie la diminuarea capacității de trafic a străzilor, generând ambuteiaje și devieri de la orar pentru transportul public de linie. De asemenea, parcările pe trotuare fac mai dificilă circulația pietonală. Automobilele parcate reduc din accesibilitatea trotuarelor în special a persoanelor cu mobilitate redusă. Parcarea pe trotuar înseamnă spațiu dedicat mașinilor din contul pietonilor, bicicliștilor, părinților cu cărucioare sau persoanelor cu mobilitate redusă.

Anume pentru asta suntem nevoiți să regândim modalitatea de organizare a parcărilor pe arterele cu flux mare de transport public și cu potențial pietonal. Eliberarea trotuarelor de parcare este un pas necesar către organizarea benzilor dedicate de transport public.

În continuare, Direcția Arhitectură va respinge toate proiectele care prevăd amenajarea parcărilor pe terenuri care nu aparțin solicitanților. Rugăm șoferii să fie atenți la noile semne de circulație rutieră pe străzile Pușkin, Bodoni, Mateevici și Ștefan cel Mare și să respecte noul regim de parcare!

În același timp, pe străzile fără transport public de mare capacitate, parcarea este în continuare permisă! În anul curent, Primăria Chișinău planifică amenajarea și sistematizarea locurilor de parcare pe carosabil sau din contul redimensionării trotuarelor pe toate străzile din zona centrală a orașului! Orașul trebuie să fie confortabil și accesibil pentru toți!”

“Iată şi niște clarificări referitor la pilonii de delimitare a trotuarului de pe str. Pușkin:

1. Pilonii sunt instalații temporare. Pe trotuarul vechi și degradat de pe această stradă este inutil să instalezi stâlpi decorativi. Trotuarul trebuie renovat. Asta presupune buget pentru proiectare și lucrări de renovare. În acest an în buget bani pentru asta nu au fost prevăzuți. Ne propunem să alocăm bani pentru reparația străzii în anul viitor. Asta ar însemna că lucrări de reparație până în luna aprilie-mai 2021 nu pot fi făcute.

2. Între timp însă, avem nevoie să asigurăm restricționarea regimului de parcare pe această stradă. Asta este necesar pentru că strada Pușkin, conform PUG (Planul Urbanistic General) este clasificată ca stradă de tranzit, pe care, din principiu parcarea nu poate exista! Spre regret, până acum nimeni nu și-a asumat asta și din acest motiv strada Pușkin reprezenta cea mai mare zonă de ambuteiaje pentru transportul public. Zeci de troleibuze și sute de oameni în ele erau nevoite să înconjoare fundurile mașinilor parcate pe trotuare. Asta genera ambuteiaje și întârzieri de orar ale transportului public.

3. Prin urmare, am decis ca regia Exdrupo să confecționeze delimitatoare de multiplă folosință pe care să le folosim în calitate de bariere pe străzile unde planificăm să organizăm benzi dedicate pentru troleibuze. Confecționarea unui pilon costă 70 de lei, în comparație cu delimitatoarele din plastic care sunt mult mai scumpe și mai puțin rezistente.

4. La renovarea străzii Pușkin, acești piloni vor fi înlocuiți cu alții decorativi și vor putea fi utilizați pentru alte străzi, unde va fi necesară delimitarea trotuarului, însă încă nu este renovat trotuarul. Ele rămân la balanța Exdrupo și vor fi refolosite de câte ori va fi nevoie.

5. Trotuarul de pe str. Pușkin este într-o stare de degradare avansată. În mare parte din cauza mașinilor care erau mereu parcate pe el. Așa cum nu avem bani să îl renovăm în totalitate în acest an, vor fi făcute mici lucrări de reabilitare pentru a asigura accesibilitatea pietonilor. Pentru anul viitor planificăm să renovăm întreg trotuarul de pe Pușkin după modelul din fața ÎS REGISTRU, inclusiv cu înlocuirea copacilor care sunt prea degradați sau au fost tăiați.

6. Până atunci, după eliminarea parcărilor de pe trotuare, pe str. Pușkin va urma delimitarea benzii dedicate pentru troleibuze prin aplicarea unui marcaj temporar și instalarea semnelor adiționale de informare “Nu ocupați banda”. INP va asigura patrularea zonei și aplicarea amenzilor pentru încălcarea benzilor dedicate!”

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi:

https://autoblog.md/primaria-chisinau-anunta-un-termen-pana-cand-vor-aparea-marcaje-pe-strazi/

https://autoblog.md/precizari-de-la-primarie-privind-delimitarea-trotuarelor-si-sistematizarea-locurilor-de-parcare-pe-anumite-strazi-din-chisinau/

https://autoblog.md/tramvaie-si-trafic-minim-zona-centru-cum-se-va-modifica-infrastructura-transporturilor-din-chisinau-pana-2042/

Cmentariile sunt închise