Din 2023, modelele BMW şi MINI vor fi disponibile cu interioare vegane. Cu ce se vor acoperi volanele

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

BMW Group intenţionează ca în 2023 să lanseze primele sale automobile cu interioare complet vegane. Acest lucru este posibil în primul rând prin dezvoltarea de materiale inovatoare cu proprietăţi asemănătoare pielii. Aceste materiale vor putea fi folosite şi pentru suprafeţele volanului, care trebuie să îndeplinească criterii exigente în ceea ce priveşte experienţa tactilă, aspectul premium şi rezistenţa la uzură.

Interioarele complet vegane vor fi disponibile în premieră din 2023 atât pentru modelele BMW, cât şi pentru MINI. BMW Group va răspunde astfel unei cereri pentru astfel de soluţii care se aşteaptă să crească şi mai mult în viitorul apropiat, în special în SUA, China şi Europa.

Reducerea emisiilor de CO2 pe întreg ciclul de viaţă al unui automobil este obiectivul central al BMW Group pe drumul către neutralitatea climatică, care urmează să fie atins până cel târziu în 2050. Selectarea materialelor are un rol-cheie în atingerea acestui obiectiv.

Înlocuirea materiilor prime de origine animală aduce o contribuţie semnificativă la creşterea dezvoltării durabile în producţia de automobile. Introducerea unui nou material pentru a acoperi volanele va face ca proporţia componentelor automobilelor care conţin urme de materii prime de origine animală să scadă la mai puţin de 1% în automobilele BMW şi MINI respective. Drept urmare, aceste materiale se vor găsi acum doar în zone care nu sunt vizibile pentru client, de exemplu în diferite substanţe ceroase precum gelatina utilizată în acoperiri de protecţie, lanolină în vopsele, seu ca aditiv în elastomeri şi ceara de albine ca flux pentru vopsele.

BMW Group oferă de mult timp diverse alternative de ţesături la piele. Dar acum, pentru prima dată, va fi posibil de oferit un înlocuitor potrivit pentru piele pentru cea mai importantă interfaţă dintre conducător şi automobil. Suprafeţele volanului vor trebui să îndeplinească criterii exigente în ceea ce priveşte aspectul, rezistenţa la uzură şi durabilitatea.

„Cu un volan realizat dintr-un material de suprafaţă vegan de înaltă calitate îndeplinim dorinţele clienţilor noştri care nu doresc să facă niciun compromis în ceea ce priveşte aspectul, experienţa tactilă şi funcţionalitatea. Materialul inovator rezistă la uzura cauzată de abraziune, transpirație şi umiditate şi are toate proprietățile dezirabile ale pielii. Singura trăsătură distinctivă a noului material va fi un nou efect de granulaţie pe cadrul volanului.”

Uwe Köhler, directorul departamentului de dezvoltare caroserii, ornamente exterioare şi interior în cadrul BMW Group.

Suprafeţele fără piele reduc emisiile de CO2e cu 85%

Faptul că există acum un material de suprafaţă vegan de înaltă calitate, cu proprietăţi echivalente cu pielea reală folosită anterior în producţia de volane, reprezintă un alt pas important către reducerea emisiilor de CO2. Noul material al suprafeţei volanului reduce emisiile de CO2e de-a lungul lanţului de valori cu aproximativ 85% în comparaţie cu pielea.

Până în prezent, majoritatea emisiilor produse, în jur de 80%, erau sub formă de gaz metan de la creşterea animalelor. Restul de 20% a fost reprezentat de prelucrarea pielii de bovine, care este foarte consumatoare de energie şi apă.

Neutralitatea climatică şi o economie circulară sunt priorităţile principale

Pentru a atinge obiectivul neutralităţii climatice, BMW Group se bazează pe utilizarea energiei electrice verzi în producţie şi în lanţul de aprovizionare, pe o proporţie crescută constant de materiale secundare şi materii prime naturale, pe motoare electrice şi motoare termice foarte eficiente şi pe un nivel ridicat de reciclare în conformitate cu principiile economiei circulare.

Totul stă în detalii: covoraşele pentru diverse modele sunt realizate din monomaterial, evitând astfel amestecurile de materiale greu de reciclat. Drept urmare, BMW Group economiseşte aproximativ 23.000 de tone de CO2 şi alte 1.600 de tone de deşeuri în fiecare an, deoarece covoraşele reciclate şi deşeurile sunt refolosite în procesul de producţie.

Cercetarea şi dezvoltarea în domeniul materiilor prime secundare şi al materialelor durabile sunt o prioritate de vârf. Generaţiile viitoare de automobile vor oferi alte alternative atractive la piele. BMW Group lucrează cu companii start-up pentru a dezvolta materiale inovatoare cu bază bio. În comparaţie cu pielea sintetică folosită anterior, acestea duc la emisii de CO2 mai mici cu aproximativ 45%.

Mirum™, care este 100% pe bază bio şi fără petrol, are potenţialul de a imita toate proprietățile pielii tradiţionale. Un alt material nou, Deserttex™, este fabricat din fibre de cactus pulverizate, cu o matrice de poliuretan cu bază bio. Cu aceste materiale, înlocuirea materiilor prime de origine animală poate fi combinată cu o reducere semnificativă a CO2.

Cmentariile sunt închise