Atenționările și recomandările IGSU în contextul avertizării meteo de instabilitate atmosferică

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe data de 13 iunie 2024 în intervalul de timp ora 11:00-22:00 se prevăd precipitații puternice. Pe arii extinse se prevăd averse puternice însoțite de descărcări electrice, izolat cu grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-49 l/m2! Și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s nu vor lipsi.

În acest context, IGSU vine cu avertizări pentru populație în vederea evitării situațiilor de risc sau pierderi de vieți omenești. Nu le treceți cu vederea!

Atenționările și recomandările IGSU în contextul avertizării meteo de instabilitate atmosferică

Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile. În caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.

În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină, dar îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul!

Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției! Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.

De asemenea, salvatorii recomandă ca în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate. Iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.

O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor. Părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență.

În condiții meteorologice nefavorabile este esențial ca toți cetățenii să se pătrundă de responsabilitate pentru propria viața și a celor din jur, respectând cu strictețe recomandările autorităților!

În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați de IGSU să apeleze de urgență Serviciul 112!

‼️Primăria Municipiului Chișinău ATENȚIONEAZĂ. Cod Galben de instabilitate atmosferică. Se prevăd descărcări electrice…

Posted by Primăria Municipiului Chișinău on Wednesday 12 June 2024

Atenție❗Noi atenționări de la #meteorologi, Cod Galben de instabilitate atmosferică cu ploi 🌧 intensificări ale…

Posted by Poliția Republicii Moldova on Thursday 13 June 2024

Cmentariile sunt închise