(doc) Din 2022, toate mașinile noi din UE vor trebui obligatoriu echipate cu aproape 30 de sisteme de siguranță

(update 10.11.2019) Începând de la jumătatea anului 2022, toate autovehiculele noi introduse pe piața UE vor trebui să fie echipate cu sisteme avansate de siguranță. În urma unui acord convenit cu Parlamentul European în luna martie, Consiliul Europei a adoptat acum câteva ore, în ziua de vineri, un regulament privind siguranța generală a autovehiculelor și protecția ocupanților vehiculelor și a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, în încercarea de a reduce semnificativ numărul victimelor accidentelor rutiere.

La zece ani de la adoptarea regulamentului precedent, noul regulament privind siguranța generală dă un nou impuls acțiunilor UE în domeniul siguranței rutiere. Pentru prima dată, acesta abordează preocupările specifice ale utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii.

“Aceste norme noi ne vor ajuta să reducem semnificativ numărul de decese și răniri grave pe drumurile din UE. De asemenea, ele vor spori competitivitatea producătorilor europeni de autovehicule pe piața mondială”, a declarat ministrul finlandez al ocupării forței de muncă, Timo Harakka.

Textul integral al regulamentului:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă [1.59 MB]


(09.04.2019) Nou regulament UE de siguranţă pentru echiparea autovehiculelor. Valabil şi obligatoriu din 2022

Uniunea Europeană introduce un nou regulament care impune standarde de siguranţă sporite pentru producătorii de vehicule cu motor, în încercarea de a reduce în mod semnificativ numărul deceselor şi al vătămărilor rezultate în urma accidentelor rutiere.

FOTO: europarl.europa.eu

Conform noilor norme, toate autovehiculele (inclusiv camioanele, autobuzele, camionetele și vehiculele sportive utilitare) vor trebui să fie echipate cu următoarele elemente de siguranță:

  • sisteme de asistenţă inteligentă pentru controlul vitezei;
  • facilitarea instalării sistemelor anti demaraj cu etilotest;
  • sisteme de avertizare cu privire la somnolenţă şi la lipsa de atenţie a conducătorului auto;
  • sisteme avansate de avertizare cu privire la starea de distragere a atenţiei conducătorului auto;
  • semnale pentru frânare de urgenţă;
  • sisteme de avertizare la mersul înapoi;
  • dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele rutiere (accidente);
  • sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Pentru autoturisme, camionete şi autovehicule comerciale uşoare vor fi necesare măsuri de siguranţă avansate suplimentare. Acestea includ:

  • sisteme avansate de frânare de urgenţă;
  • sisteme de urgență de menținere a benzii de circulație;
  • zone extinse de protecție a capului în cazul unui impact, care pot reduce vătămările în cazul unor coliziuni cu utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii.

Pe lângă cerințele generale și sistemele existente (precum sistemele de avertizare la trecerea involuntară peste liniile de separare a benzilor de circulație și sistemele avansate de frânare de urgență), camioanele și autobuzele vor trebui să fie proiectate și construite în așa fel încât unghiurile moarte din jurul vehiculului să fie reduse în mod semnificativ. De asemenea, ele vor trebui să fie echipate cu sisteme avansate capabile să detecteze pietonii și bicicliștii situați în imediata apropiere a vehiculului.

În plus, regulamentul permite Comisiei să adopte norme specifice privind siguranța vehiculelor care funcționează cu hidrogen și a vehiculelor automate. La un nivel mai general, regulamentul prevede actualizarea noilor specificații de către Comisie, pentru a se ține seama de evoluțiile tehnice viitoare.

Acest nou regulament va contribui la obiectivul reducerii semnificative a numărului de decese şi a vătămărilor corporale grave pe drumurile UE prin măsurile de protecţie a ocupanţilor vehiculelor şi a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor. Începând cu prima parte a anului 2022, noile tehnologii şi sisteme vor deveni obligatorii pentru vehiculele noi de diferite tipuri. Noul Regulament va oferi, de asemenea, o oportunitate pentru producătorii de vehicule cu motor din UE de a-şi consolida poziţia de lider în sistemele inovatoare de siguranţă rutieră.

Regulamentul face parte din al treilea pachet “Europa în mişcare” al Comisiei Europene, lansat în mai 2018. Pachetul urmăreşte să asigure o tranziţie lină către un sistem de mobilitate sigur, curat şi automatizat. La zece ani de la adoptarea Regulamentului privind siguranţa generală nr. 661/2009, noul Regulament va oferi un impuls reînnoit acţiunii de la nivelul UE privind siguranţa rutieră şi va contribui la realizarea obiectivului de zero decese şi vătămări grave din accidentele rutiere până în 2050. Pentru prima dată, acesta abordează de o manieră exhaustivă problematica specifică utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor (în special pietoni şi biciclişti).

Regulamentul se aplică după 30 de luni de la intrarea sa în vigoare. Pentru un număr limitat de elemente este prevăzut un termen de aplicare mai lung, pentru a permite producătorilor de autovehicule să își adapteze producția la noile cerințe.

Vezi şi: Din 2020 sistemul AEBS va deveni obligatoriu pentru toate maşinile noi vândute în circa 50 de ţări

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/