(doc) Statul a preluat controlul asupra activelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul țării
Parlamentul a adoptat acum câteva ore, în două lecturi, un proiect de lege prin care se permite Guvernului Republicii Moldova să preia controlul asupra activelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul țării.
Astfel, zăcămintele de hidrocarburi (zăcământul de gaze naturale „Victorovca” din raionul Cantemir și zăcământul de petrol/țiței „Văleni” din raionul Cahul) vor reveni în proprietatea statului, ca urmare a încetării dreptului de folosință a hidrocarburilor de către Compania „Redeco” L.T.D. din SUA, drept preluat ulterior de către compania „Valiexchimp”.
Astfel fiind spuse, urmează a fi transmise în administrarea Agenției Proprietății Publice drepturile patrimoniale asupra edificiilor, instalațiilor, materialelor, bunurilor mobile/imobile, antrenate în procesul tehnologic de exploatare a zăcămintelor.
Iar dreptul de exploatare a zăcămintelor subterane va fi acordat Întreprinderii de Stat Expediția Hidro-Geologică din Moldova „EHGeoM”.
Totodată, documentația geologică și tehnică de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi, pașapoartele sondelor, rapoartele săptămânale privind exploatarea sondelor vor fi transmise de la compania „Valiexchimp” către Ministerul Mediului, și anume Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale.
De menționat că, anterior, o comisie parlamentară de anchetă a investigat modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului. În baza constatărilor, Comisia a recomandat Guvernului preluarea resurselor naturale la balanța statului și instituirea administrării provizorii a statului asupra procesului de extragere a acestora.
[embeddoc url=”https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-20-nu-738-app-2023_0.pdf”]Ziarul de Gardă a relatat într-o recentă investigație că, deși nu toată lumea cunoaște, în R. Moldova există zăcăminte de gaze naturale, exploatate încă de pe timpul Uniunii Sovietice. Aceste resurse sunt extrem de puține pentru a aproviziona țara cu gaze naturale, dar atractive pentru câțiva „exploratori” care anual adunau până acum milioane de lei din exploatarea gratuită a subsolului țării.
În lipsa unui acord cu statul și fără licență, o companie privată aflată în prag de faliment continua până acum să exploateze rezervele de gaze din raionul Cantemir, de unde anual se extrăgeau între 60 și 100 de mii de metri cubi de gaze. Cei care gestionează afacerea aveau propria rețea de distribuție a gazelor naturale și deserveau în jur de 700 de consumatori finali din raionul Cantemir, care însă nu beneficiază de un alt tarif decât ceilalți consumatori din țară.
Iar în februarie 2023, în cadrul unei alte anchete jurnalistice, s-a dezvăluit că lunar din zăcământul de petrol de la Văleni sunt extrase între 500 și 550 de tone de țiței, adică 6.200-6.500 de tone pe an. Țițeiul, care face parte din categoria C1, fiind considerat țiței greu, este vândut unor firme din România.
Cmentariile sunt închise