(doc) Tesla, obligată să anunțe un recall major pentru toate mașinile vândute în SUA din 2012 până în prezent

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(later edit) De asemenea, Tesla a rechemat puțin peste 120.000 de Model S și Model X din Statele Unite, din cauza riscului ca ușile să fie deblocate și deschise în timpul unui accident.


Tesla recheamă în service peste 2.000.000 de vehicule pentru a remedia un sistem considerat defect, care ar trebui să dea asigurări că șoferii sunt atenți atunci când folosesc ceea ce se numește Autopilot. Documentele publicate de autoritățile de reglementare în domeniul siguranței din SUA spun că firma va trimite o actualizare de software pentru a remedia problemele.

Rechemarea vine după o investigație realizată timp de doi ani a Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi privind o serie de accidente care au avut loc în timp ce sistemul Autopilot era în funcțiune. Unele au fost mortale, din păcate, fiind relatate și pe aici pe blog.

Agenția NHTSA spune că sistemul Autopilot poate fi inadecvat și „poate duce la o utilizare greșită a sistemului în general”. Rechemarea vizează aproape toate vehiculele Tesla vândute doar în SUA și le include pe cele produse între 5 octombrie 2012 și 7 decembrie 2023 (total 2.031.220 de vehicule).

Actualizarea software-ului include controale și alerte suplimentare „pentru a încuraja și mai mult șoferul să fie responsabil”. Actualizarea software a fost trimisă începând de marți anumitor vehicule afectate, iar restul o vor primi la o dată ulterioară, se arată în documente. Se pare că actualizarea va limita locurile în care poate fi utilizată funcția Autosteer.

„Dacă șoferul încearcă să activeze Autosteer atunci când condițiile nu sunt îndeplinite, funcția va avertiza șoferul că nu este disponibilă prin alerte vizuale și sonore, iar Autosteer nu se va activa”, se menționează în documentul emis de NHTSA, în care se mai notează că deși Tesla nu a fost de acord cu analiza agenției, a acceptat un astfel de recall într-un efort de a pune punct investigației.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/12/tesla-recall-12-december-2023.pdf”]

La ora actuală, oferta Tesla în termeni de sisteme de asistență la conducere este următoarea:

  • Standard pe toate mașinile se oferă un Basic Autopilot, care include funcțiile Traffic Aware Cruise Control (cruise control în funcție de trafic), Automatic Steering și Lane Centering.
  • Opțional pentru toate mașinile (6.000 de dolari) este un Enhanced Autopilot, care include funcțiile Navigate on Autopilot, Auto Lane Change, Autopark, Summon și Smart Summon.
  • O altă opțiune superioară este Full Self-Driving Capability (12.000 de dolari), bazată pe un calculator mai performant, cu cipuri proiectate in-house de Tesla, optimizat pentru viziunea computerizată. Include toate funcțiile Basic Autopilot și Enhanced Autopilot, la care se adaugă funcțiile Traffic Light and Stop Sign Control, dar și Autosteer pe străzi de orașe.

În toate cazurile, Tesla notează expres: Funcțiile activate necesită supraveghere activă a șoferului și nu fac vehiculul autonom! Activarea și utilizarea acestor funcții depind de obținerea unei fiabilități mult mai mari decât șoferii umani, așa cum o demonstrează miliardele de mile de experiență, precum și aprobarea de către organul de reglementare, care poate dura mai mult în unele jurisdicții. Pe măsură ce aceste funcții de conducere autonomă evoluează, mașina dvs. va fi actualizată în mod continuu prin actualizări de software over-the-air.

Cmentariile sunt închise