EXCLUSIV! Marca chineză AVATR se lansează în Moldova până în 2024

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În exclusivitate vă informăm că încă un brand auto chinez va avea o reprezentanță oficială la Chișinău! Este vorba despre marca AVATR, primul produs al căreia chiar recent l-am testat!

Din informațiile disponibile la moment vă putem spune că lansarea este programată până la sfârșitul anului curent! Va exista un dealer care va comercializa automobilele noi cu o garanție și va asigura deservirea acestora.

Ce este AVATR? Denumirea este inspirată din vechiul cuvânt sanscrit „avatar”, adică întruchipare. La AVATR, cuvântul este interpretat într-un mod mai profund, adică pentru a permite fiecărui utilizator să-și creeze un alt sine într-o lume paralelă inteligentă. Emblema mărcii este un poliedru cu mai multe fațete, alcătuit din linii și suprafețe.

Originea acestei întreprinderi mixte deținută de statul chinez este din anul 2018, atunci când gigantul Changan a intenționat să creeze o nouă companie axată pe dezvoltarea de mașini electrice moderne, avansate din punct de vedere tehnologic, în cooperare cu celebrul Nio. În acest scop, în 2018 a fost înființată o întreprindere mixtă Changan-Nio cu un raport de acțiuni 50:50, însă doi ani mai târziu alianța nu s-a concretizat din cauza retragerii Nio din proiect.

După retragerea Nio, principalul acționar Changan nu a lăsat mâinile în jos și a angajat giganții tehnologiilor moderne chineze, producătorul de baterii CATL și corporația de tehnologie Huawei, iar noua echipă a fost redenumită în Avatr Technology în mai 2021. Changan Automobile rămâne în prezent cel mai mare acționar, urmat de CATL, în timp ce Huawei nu are acțiuni. Curios este că NIO a păstrat o cotă de 0.67%.

Sediul central și deocamdată singura platformă de producție a mărcii este în Chongqing, de software se ocupă un centru dedicat din Shanghai, iar designul mașinilor este realizat în München, Germania. Deocamdată în gamă există două automobile electrice (AVATR 11 (unu-unu) și 12 (unu-doi) și alte două urmează a fi lansate până în 2025, conform planurilor inițiale.

Expansiunea mărcii în afara Chinei, pe cale oficială, spre occident, va începe din 2024. În Europa de vest ar putea veni prin 2026-2027 odată cu finalizarea procesului de omologare, iar modelele cu specificații UE ar putea fi fabricate chiar în Germania!

Cmentariile sunt închise