(foto) 20 de ani de BMW X3, modelul care a definit segmentul SAV-urilor de mărimi medii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

De la prezentarea sa în 2003, cu vânzări începând din 2004, BMW X3 a fost mult mai mult decât un simplu vehicul din portofoliul mărcii. Modelul a fost pionierul și a devenit punctul de referință în segmentul SAV-urilor de mărimi medii, călcând pe urmele lui BMW X5, care a mers pe aceleași urme în segmentul de mai sus.

BMW X3

Primul X3

A fost proiectat pentru a combina robustețea unui vehicul utilitar cu agilitatea unui automobil sport de dimensiuni medii, păstrând în același timp o manevrabilitate similară cu cea a Seriei 3. X3 a fost primul care a oferit tracțiune integrală xDrive în segmentul său.

Acest model nu numai că era o nouă alternativă pentru șoferii aventuroși, dar a introdus luxul și confortul în segmentul SAV pentru cei care căutau un model de dimensiuni mai mici decât BMW X5.

Prima generație BMW X3 (E83) avea multe în comun cu contemporanul său, BMW Seria 3 E46, dar oferea o gardă la sol mai mare, alături de capacitatea de a aborda terenuri dificile. O capacitate off-road care depășea versiunile cu tracțiune integrală ale BMW Seria 3 de la acea vreme.

La fel ca și BMW X5, BMW X3 a fost bine primit pe piață. Prima generație a fost produsă în Graz, Austria. A fost vândută pe piețele internaționale în peste 600.000 de unități în timpul ciclului său de viață.

Al doilea pe o nouă platformă

Odată cu debutul celei de-a doua generații (F25), la sfârșitul anului 2010, BMW X3 a prezentat o caroserie mai mare și un interior mai spațios. Dar fără a sacrifica manevrabilitatea agilă și distractivă. Integrarea tehnologiilor avansate, cum ar fi sistemul de infotainment BMW iDrive, precum și noile sisteme de asistență pentru șofer, i-au consolidat poziția de lider în materie de inovație.

Una dintre cele mai importante actualizări tehnologice a fost lansarea noii generații de motoare BMW TwinPower Turbo. Acestea i-au oferit lui BMW X3 performanțe și mai bune, în același timp și o eficiență remarcabilă a consumului de combustibil.

BMW X3 F25 a fost produs la fabrica din Spartanburg (SUA) cu participarea semnificativă a furnizorilor cu operațiuni în Mexic. Peste 700.000 de unități din această generație au ajuns pe drumurile din întreaga lume.

Al treilea X3 este făcut pe baza platformei CLAR

Cea de-a treia generație (G01), lansată în 2017, a marcat introducerea primei variante M Performance pentru BMW X3. În același timp propune o experiență de condus și mai dinamică, combinată cu un habitaclu mai primitor.

În plus, BMW X3 a început să exploreze electrificarea cu versiunea plug-in hybrid. Modelul permite clienților să efectueze călătorii urbane în modul electric și oferă, de asemenea, posibilitatea de a efectua călătorii mai lungi în modul hibrid chiar și în zonele cu infrastructură de încărcare limitată.

În această generație a debutat și primul BMW iX3. Este primul BMW care utilizează cea de-a cincea generație a sistemului de propulsie electrică BMW eDrive. Este capabil să ofere o autonomie de până la 460 km.

Odată cu cea de-a treia generație a BMW X3, producția a fost concentrată la uzina BMW Group din Spartanburg. Însă pentru alte regiuni se face și în fabricile din Rosslyn (Africa de Sud) și Dadong (China).

De la sfârșitul lui 2003, peste 2.5 milioane de clienți s-au bucurat de plăcerea de a conduce un X3. Având combinația ideală de agilitate și capabilitate în orice condiții meteo, X3 a devenit un membru important al familiei BMW și ocupă deja un loc important în istoria mărcii.

Stați aproape pentru că în câteva săptămâni vom vedea noua, a patra generație a modelului!

Cmentariile sunt închise