(foto) 20 de ani de Cayenne: De ce Leipzig s-a ales locul naşterii sale
Continuăm cu istoria de 20 de ani ai lui Porsche Cayenne şi astăzi vorbim despre locul său de naştere. Decizia Porsche de a adăuga un „vehicul sportiv multifuncțional” la gama sa de modele a dus la un alt pas revoluționar pentru companie la sfârșitul anilor 1990: construirea unei a doua locații de producție!
În urmă cu douăzeci de ani, la 20 august 2002, noua fabrică din Leipzig a fost deschisă oficial. În aceeași zi, primul Cayenne a ieșit de pe linia de producție. A fost începutul unei mari povești de succes din două puncte de vedere, dar și alte planuri au fost luate în considerare inițial.
În 1998, când Porsche a pus bazele construirii lui Cayenne, viitorul loc de producție pentru primul model SUV al producătorului de mașini sport părea evident. Partenerul de cooperare Volkswagen, care mergea mai departe cu modelul Touareg pe platforma proiectului intern cu numele de cod Colorado și era responsabil pentru producția întreprinderii comune, a decis să construiască o nouă fabrică la Bratislava. Ambele SUV-uri urmau să iasă împreună de pe linia de producție în Slovacia.
Cu toate acestea, Wendelin Wiedeking, CEO-ul Porsche de la acea vreme, era deosebit de pasionat de sigiliul de calitate „Made in Germany”. Valoarea economică adăugată potențială a producției în Germania a trebuit să fie cântărită în raport cu costurile suplimentare asociate. Wiedeking a comandat studii corespunzătoare, care în cele din urmă au arătat că, mai ales în America de Nord (piața principală la acea vreme), un Cayenne fabricat în Germania ar putea avea un succes mult mai mare – chiar și cu costuri de producție mai mari.
Astfel spus, Porsche a mers în căutarea unei locații potențiale pentru o a doua fabrică, pe lângă sediul central din Stuttgart-Zuffenhausen. Compania a găsit în sfârșit ceea ce căuta la nord de orașul Leipzig. Proiectul a fost tratat inițial confidențial pe plan intern, își amintește Frank Mildenberger, care rămâne persoana responsabilă cu organizarea evenimentelor interne Porsche. Își amintește despre un apel telefonic deosebit de enigmatic: „Șeful meu mi-a spus chiar înainte de weekend: Luni zburăm, dar nu vă spun unde mergem până atunci”. Mildenberger a aflat despre ce este vorba abia când au ajuns pe un câmp imens lângă Leipzig: „Aici avea să fie construită noua fabrică şi trebuia să organizez ceremonia de inaugurare.”
Doi ani și jumătate între ceremonia de inaugurare și începerea producției
Decizia a fost anunțată oficial în septembrie 1999. Compania, orașul Leipzig și statul Saxonia au lucrat febril împreună pentru a îndeplini programul ambițios al proiectului de anvergură. Chiar și organizarea ceremoniei oficiale de inaugurare a fost o provocare logistică, potrivit lui Mildenberger. „Evenimentul a fost planificat pentru 100 de invitați, dar de-a lungul timpului s-a auzit despre importanța implicării Porsche la Leipzig. Dintr-o dată, toată lumea a vrut să fie acolo.”
Până la urmă, a avut nevoie de un cort, de catering, de blocuri sanitare și de infrastructură pentru 350 de invitați. Într-un ultim moment, Mildenberger a trebuit să facă rost şi de cizme galbene de șantier certificate. Acestea au fost purtate apoi de Wendelin Wiedeking, Kurt Biedenkopf, premierul Saxoniei de la acea vreme, și primarul de atunci al Leipzig-ului, Wolfgang Tiefensee, la ceremonia de inaugurare.
Nu au trecut decât doi ani și jumătate între acea zi din februarie 2000 și începerea oficială a producției pe 20 august 2002. În acel moment, a fost construită o hală de asamblare de 15.000 de metri pătrați, cu caroserii Cayenne vopsite, livrate acolo de la Bratislava. Motoarele veneau de la Zuffenhausen. „Căsătoria” – îmbinarea șasiului, transmisiei, motorului și caroseriei – a avut loc la Leipzig, la fel ca și producția finală, ceea ce a însemnat că modelul Cayenne a fost considerat a fi „Made in Germany” și din punct de vedere legal.
Marea investiție făcută de Porsche avea să se răscumpere în curând. În scurt timp, nici cei 259 de angajați inițiali și nici facilitățile de asamblare nu au fost suficiente pentru a satisface cererea în creștere pentru primul SUV Porsche. Fabrica a fost extinsă pentru prima dată în 2004. „Leipzig a devenit o a doua casă pentru noi la Porsche, alături de Zuffenhausen”, a spus Wendelin Wiedeking. Un alt semn puternic de angajament față de locația saxonă a fost decizia de a construi acolo mașina super sport Carrera GT cu tiraj limitat, din 2003 până în 2006.
Cinci extinderi în 20 de ani!
În ultimele două decenii, platfforma de la Leipzig a evoluat în multe feluri – de la uzina de asamblare inițială la o unitate de producție completă și un loc de întâlnire pentru pasionații de mașini. La Porsche Experience Center Leipzig, clienții își pot ridica vehiculul, pot vizita o expoziție de vehicule istorice și își pot pune în evidență diverse modele Porsche pe o pistă unică și o zonă off-road de 132 de hectare. Principala trăsătură distinctivă a locației este „diamantul” de 32 de metri înălțime – centrul pentru clienți, care este proiectat ca o bijuterie.
Porsche Leipzig a început să crească cu Cayenne. În 2009, s-a adăugat ansamblul sedanului sport Panamera, iar din 2011 până în 2013, fabrica a evoluat în ceea ce este cunoscut ca o fabrică completă. Cel de-al doilea SUV al Porsche, Macan, a fost construit la Leipzig din 2013. În acest scop au fost adăugate încă un atelier de caroserie și unul de vopsire. De la momentul lansării noii generaţii Panamera, în 2016, modelul a fost fabricat în întregime, la fel, în această fabrică.
În 20 de ani, peste 1.7 milioane de mașini Porsche au părăsit linia de producție din Saxonia. În prezent, mixul de modele este de aproximativ 550 exemplare Macan și Panamera pe zi! Din 2019, fabrica din Leipzig trece printr-o a cincea extindere pentru a deveni un centru de experienţă pentru electromobilitate. Un nou atelier de caroserie a fost construit pentru următoarea generație Macan, care va fi lansată ca model integral electric.
Adio pentru Cayenne după 738.503 de exemplare făcute
Porsche Cayenne și-a părăsit casa din Saxonia cu trecerea de la a doua la a treia generație de modele în 2017. După ce au fost fabricate 738.503 de exemplare la Leipzig, modelul actual este acum produs în întregime în Bratislava! Însă acum această mișcare nu a făcut nimic pentru a-i încetini succesul: în primele 9 luni ale lui 2022 au fost livrate 66.769 de exemplare Cayenne, în timp ce Macan se află imediat în spate cu 59.604 de unităţi.
Apropo! Tot în acest an modelul Cayenne a devenit primul Porsche asamblat în afara Europei, în Kulim, Kedah, Malaezia. Doar modelul de bază cu V6 de 3.0 litri este asamblat în Malaezia.
Aceasta este prima fabrică Porsche din afara Europei și asamblează kituri CKD (Completely Knocked-Down) ale lui Cayenne special pentru piața din Malaezia. Întreprinderea amenajată este situat în uzina de asamblare a Sime Darby Berhad, o companie de comerț și logistică din statul asiatic.
Platforma primește energie electrică suplimentară de la panouri solare, în timp ce tehnologiile de colectare a apei de ploaie au fost, de asemenea, folosite pentru a reduce apele uzate. Fabrica are, de asemenea, personal format exclusiv din malaezieni, toți aceștia fiind instruiți de Porsche.
„Noul loc de asamblare din Malaezia răspunde nevoilor specifice ale pieței și funcționează alături de rețeaua consacrată de platforme de producție a Porsche din Europa. Îndeplinește standardele complete de calitate stabilite de Porsche la asamblarea mașinilor sport Porsche”, a declarat Albrecht Reimold, membru al consiliului de administrație Porsche pentru producție și logistică.
În plus, producţia locală a dus la micșorarea preţului maşinii cu aproximativ 30.000 de dolari SUA (până la 116.000 de dolari, după cursul de schimb actual), în acelaşi timp având standard o mulțime de funcții care anterior erau opționale pe modelele importate.
Cmentariile sunt închise