(foto) Actualizare pentru Audi Q4 e-tron: mai multă autonomie, mai multă eficiență, mai multe emoții

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Audi își continuă în mod sistematic cursul spre creștere în modelele complet electrice. Mai mult decât alte modele de genul, familia Audi Q4 e-tron a contribuit la creșterea puternică a livrărilor în prima jumătate a anului 2023 (+51.2%). Cu această ocazie, producătorul a actualizat modelul pentru gama anului 2024.

Caracteristici cheie:

  • Toate versiunile dispun acum de bateria mare care furnizează 77 kWh de energie netă (82 kWh brut). Iar chimia optimizată a celulelor a sporit puterea de încărcare rapidă (10-80% în aproximativ 28 de minute, în condiții ideale). Modelele quattro se pot încărca acum cu maximum 175 kW, iar modelele cu tracțiune spate cu maximum 135 kW.
    • Funcția de protecție a bateriei limitează automat nivelul de încărcare la 80% pentru a prelungi durata sa de viață a bateriei. 
    • Pentru a asigura planificarea inteligentă a călătoriei și a încărcării, e-tron route planner prioritizează stațiile HPC de înaltă performanță. Dacă șoferul urmează traseul sugerat, sistemul activează precondiționarea bateriei înainte de ajungere la destinaţie. Dacă șoferul selectează o stație HPC ca destinație, sistemul activează condiționarea termică pentru a asigura că bateria se încarcă cât mai repede posibil la stație. 
    • Pentru prima dată, familia Q4 e-tron include și post-condiționare. Aici, sistemul de management termic al vehiculului răcește bateria, de exemplu, dacă depășește un prag de temperatură fix după conducere sau încărcare.
    • Audi Q4 Sportback 45 e-tron, de exemplu, atinge o autonomie de până la 562 km în ciclul WLTP.
  • Toate modelele Audi Q4 e-tron au acum un motor sincron cu excitație permanentă (PSM) pe puntea din spate, complet redezvoltat. Este mai puternic şi în acelaşi timp mai eficient. Noul motor electric folosește un management termic optimizat pentru o eficiență mai mare. Sistemul dispune de o răcire cu economie de energie: datorită geometriei și aranjamentului roților dințate în transmisie, precum și componentelor cu formă specială pentru transportul și distribuirea uleiului, temperaturile din grupul motopropulsor nu cresc deloc. Circuitul de răcire, la rândul său, asigură controlul temperaturii uleiului. O componentă aferentă este mantaua de răcire cu apă din exteriorul statorului.
    • Versiunile Q4 45 e-tron și Q4 Sportback 45 e-tron cu tracțiune spate propun acum 210 kW (286 CP) și o acceleraţie 0-100 km/h în 6.7 secunde.
    • Versiunile Q4 45 e-tron quattro şi Q4 Sportback 45 e-tron quattro, deşi cu două motoare, oferă aceeaşi putere totală de 210 kW (286 CP), în timp ce acceleraţia 0-100 km/h este nesemnificativ mai sprintenă (6.6 secunde). 
    • Versiunile de top Q4 55 e-tron quattro şi Q4 Sportback 55 e-tron quattro au 250 kW (340 CP) şi fac 0-100 km/h în 5.4 secunde.
    • Viteza maximă pentru toate modelele este acum de 180 km/h.
    • Versiunea de bază anterior 40 e-tron a fost scoasă din gamă, iar 50 e-tron quattro s-a transformat în 55 e-tron quattro.
  • Suspensia a fost modificată pentru un echilibru mai bun, respectiv pentru un confort mai mare, distracție de condus și stabilitate. 
    • Indiferent dacă modelul are suspensie standard sau sport, ori suspensie cu amortizoare controlate, caracteristicile de direcție și reglarea amortizoarelor au fost special adaptate. Rezultatul este o amortizare armonioasă, un răspuns mai pronunţat al direcției și un control mai strict al sarcinii.
    • Cu suspensia sport, caroseria stă mai aproape de sol cu 15 mm. Noul reglaj arc/amortizor și noul reglaj al direcției oferă o experiență de condus echilibrată și solidă și un răspuns sportiv al direcției, tipic unui Audi. 
    • În linii generale, toate modelele Q4 e-tron răspund mai direct la schimbările de direcție pentru o mai mare sportivitate și agilitate. 
  • Opțional, actualizarea permite familiei Audi Q4 e-tron să folosească pentru prima dată schimbarea asistată a benzii în combinație cu adaptive cruise assist la viteze de peste 90 km/h pe autostrăzi.
    • Noul sistem folosește săgeți albe pe panoul de bord și pe head-up display cu realitate augmentată pentru a indica șoferului dacă este sigur să schimbe benzile și pe ce bandă este sigur să schimbe.
    • Dacă șoferul inițiază schimbarea benzii atingând semnalizatorul de direcţie, sistemul îl asistă activ pe șofer în ce priveşte direcţia. Odată ce vehiculul se află pe noua bandă, oprește automat semnalul de direcție. De notat că în timpul schimbării benzii, persoana aflată la volan își păstrează întreaga responsabilitate. Schimbările asistate ale benzii sunt posibile folosind datele de la radarul din spate.
    • Printre sistemele opționale, controlul adaptiv al vitezei de croazieră este specializat în reglarea distanței până la vehiculul din față prin accelerare și decelerare.
      • Asistența adaptivă de croazieră extinde funcționalitatea sa prin folosirea unor ușoare corecții de direcție pentru a menține mașina în centrul benzii. Pentru a menține controlul lateral, tot ce trebuie să facă șoferul este să atingă ușor volanul capacitiv care face parte din sistem pentru a-și demonstra atenția.
      • Iar Side Assist monitorizează traficul în spatele și lângă mașină și avertizează persoana aflată la volan dacă este pe cale să schimbe benzile într-o situație critică.
  • Audi MMI Navigation plus, Audi connect Navigation & Infotainment și panoul de instrumente complet digital de 10.25 inchi Audi virtual cockpit sunt acum oferite standard. De asemenea standard este hayonul acţionat electric şi doar cu opţionalul convenience key poate răspunde gesturilor piciorului. Încălzirea în scaunele frontale este la fel standard.
    • Cu noua Edition S line, Audi își extinde gama extinsă de echipamente individuale. Indiferent de culoarea exterioară Pebble Grey, Glacier White Metallic sau Mythos Black Metallic, arcurile roţilor şi aplicaţiile de pe portiere rămân negre, jantele de 21 inchi în nuanţă mată bronză, iar farurile Matrix LED şi stopurile au un finisaj fumuriu. În același timp, inelele Audi cu finisaj bronz adaugă accente sportive.
  • Odată cu actualizarea, Audi oferă seriei de modele compacte propria sa identitate acustică în calitate de opţiune, care le vor diferenţia de alte electromobile Audi şi cele ale altor producători. Sunetul se face auzit până la 25 km/h, fiind generat digital şi emis prin două difuzoare exterioare în spate și două difuzoare interioare în ușile din spate. Peisajul sonor inovator variază în funcție de sarcină și viteză până la viteza maximă a mașinii.

Modelele actualizate vor putea fi comandate începând cu 26 septembrie, începând de la 52.950 de euro în Germania. De la sfârșitul anului, Audi va produce seria de modele Q4 e-tron şi la fabrica din Bruxelles, pe lângă producția din Zwickau, pentru a răspunde mai bine cererii.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise