(foto) BASF, despre culorile anului 2023 în piața auto: Albul rămâne primul în top, dar negrul câștigă teren

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În cercetarea tendințelor lansată în toamna anului trecut, BASF a declarat că paleta tradițională de culori pentru automobile trece printr-o transformare. Raportul de culoare BASF 2023 pentru acoperiri OEM pentru automobile, lansat recent, oferă date solide pentru a susține această tendință.

Nuanțele acromatice, care au format întotdeauna fundamentul culorilor auto, se confruntă cu o schimbare semnificativă. În timp ce albul continuă să-și mențină poziția de cea mai populară alegere pentru vehiculele ușoare de pasageri, a înregistrat, totuși, o scădere notabilă a cotei de piață. În schimb, negrul a crescut în popularitate, în detrimentul albului.

Preferințele consumatorilor variază, de asemenea, în diferite regiuni. De exemplu, în America de Nord, există o preferință din ce în ce mai ridicată pentru nuanțele mai deschise de argintiu în detrimentul celor de gri închis, în timp ce în regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), balanța înclină spre nuanțele mai închise. Această variație regională adaugă o dimensiune intrigantă peisajului de culoare în continuă evoluție.

Între timp, culorile cromatice au rămas stabile, fără modificări semnificative în cota lor totală de piață (19%). Această categorie include o gamă de culori precum albastru, roșu, maro și bej, care continuă să-și mențină popularitatea în rândul clienților.

Culorile acromatice – alb, negru, gri și argintiu – au câștigat două puncte procentuale în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). Cumpărătorii de mașini au trecut de la culorile mai deschise de alb și argintiu, la nuanțe mai închise de negru și gri. Mașinile premium au prezentat mai mulți pigmenți pentru efecte, care să evidențieze profunzimea și creativitatea culorii, față de cele din clase de preț scăzut și mediu.

Când consumatorii europeni optează pentru culori, există preferințe specifice fiecărei țări. Germania iubește albastrul (11%), Spania și Marea Britanie preferă roșul și portocaliul (aproximativ 9%), Franța optează pentru verde (6%), în timp ce Italia își arată preferința pentru toate culorile, ponderea sa de culori cromatice fiind cea mai mare dintre toate cele cinci țări (30%).

La fel ca în cazul EMEA, culorile acromatice din America de Nord – alb, negru, argintiu și gri – au câștigat, în general, două puncte procentuale. Consumatorii s-au reorientat către nuanțele mai luminoase după ce producătorii de automobile au retras câteva culori de gri. Acestea au fost preponderent înlocuite cu nuanțe de argintiu. America de Nord a avut, de asemenea, cea mai mare pondere de mașini roșii în comparație cu alte regiuni, în 2023. Cu toate acestea, roșul nu a reușit să depășească albastrul ca cea mai populară culoare cromatică din America de Nord.

America de Sud are, din punct de vedere istoric, o abordare conservatoare a culorilor, cu o pondere uriașă a culorilor acromatice în 2023, cea mai mare dintre toate regiunile. Un total de 86% dintre vehiculele noi asamblate în America de Sud au avut caroserie albă, neagră, argintie sau gri. Proporția de argintiu este, de asemenea, cea mai ridicată în America de Sud.

Cu acest tip de piață, din ce în ce mai mulți producători auto aleg pigmenți cu efecte pentru a scoate în evidență culorile acromatice. Comparativ cu 2022, au fost livrate mai multe mașini cu pigmenți pentru efecte, indiferent de dimensiunile caroseriei.

Menținându-și poziția de lider în noua paletă de culori auto, ponderea culorilor cromatice în Asia Pacific s-a aflat ușor în creștere față de 2022. Popularitatea nuanțelor naturale a crescut, în special în cazul culorii verde. Culorile mai deschise au devenit mai populare, în special gri deschis și argintiu.

Cmentariile sunt închise