(foto) Bentley a încetat producţia celui mai longeviv motor V8 din istorie
Puternicul motor Bentley V8 de 6.75 litri – cel mai longeviv propulsor cu un design V8 în producție continuă din istorie – a ajuns în cele din urmă la sfârșitul producției sale. Motorul final a fost asamblat în prima zi a acestei veri de către o echipă dedicată, formată din șapte persoane, care au o experiență combinată de 105 ani în construcția agregatului emblematic.
În producție pentru mai mult de 60 de ani, având aceeași configurație și distanță de alezaj ca prima sa versiune din 1959, ultimul motor L-Series îşi va petrece viața alimentând al 30-lea și ultimul Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner. Această maşină în ediţie limitată închide producția modelului Mulsanne și sărbătorește durata de viață a motorului său iconic, cu o multitudine de detalii V8-inspirate.
“Venerabilul nostru V8 de 6.75 litri a alimentat Bentley-ul emblematic pentru mai mult de șase decenii și astfel și-a câștigat retragerea. Sunt extrem de mândru de generațiile de meșteșugari calificați care au asamblat cu meticulozitate fiecare dintre aceste motoare, exclusiv manual, de-a lungul anilor. Că acest motor a rezistat testului timpului atât de mult timp este o dovadă a inginerilor ingenioși care au continuat să facă motorul din ce în ce mai puternic, rafinat și mai fiabil. Acum, privim înainte spre viitorul Bentley, care va fi alimentat de excepționalul nostru W12, sportivul V8 de 4.0 litri și, desigur, eficientul nostru V6 Hybrid – începutul călătoriei noastre spre electrificare”, a declarat Peter Bosch, Membrul Consiliului de Administrație responsabil pentru Producție.
Proiectat inițial de o echipă de ingineri Bentley în anii 1950 pentru a oferi un pas schimbător în performanță, peste unitatea cu şase cilindri în linie, V8-ul din seria L a fost folosit pentru prima dată pe modelul Bentley S2 din 1959, dezvoltând în jur de 183 CP, ceea ce era considerat “adecvat” de producător la momentul respectiv. De atunci, prin apariția îmbunătățirii continue a designului, turbocompresiei (single, apoi twin), sistemelor electronice de control, sistemului de injecție cu combustibil și a celui cunoscut sub denumirea de VVT, descendentul modern al acelui motor original a evoluat în ceva cu adevărat extraordinar.
Ajungând să dezvolte 537 CP pe modelul Mulsanne Speed, împreună cu un uimitor cuplu maxim de 1.100 Nm, motorul oferă un caracter unic care a definit pe scară largă recunoscutele “valuri de cuplu”, caracteristici de care se bucură în prezent toate modelele mărcii. În același timp, emisiile au fost reduse drastic, motorul modern producând cu 99% mai puține emisii dăunătoare decât predecesorul său.
Fiecare dintre cele 36.000 de motoare din seria L construite în ultimii 60 de ani au fost asamblate manual în atelierele Bentley din Crewe, Marea Britanie. Chiar și pentru motorul modern sunt necesare 15 ore de muncă pentru a fi construit, iar componentele interne cheie sunt alese individual pentru a forma un set echilibrat, potrivit, astfel încât motorul să meargă perfect – o abilitate care durează ani de zile pentru a se perfecționa. Odată finalizat, și după o testare aprofundată, motorul este semnat de către unul dintre specialiștii Bentley, așa cum s-a făcut de zeci de ani – cu o placă care denotă semnătura aplicată pe partea din față a motorului.
O scurtă istorie a motorului Bentley V8
Dezvoltarea primului motor Bentley V8 a început la scurt timp după ce compania s-a mutat la sediul său actual din Crewe. La începutul anilor 1950, Jack Phillips, Senior Engine Designer, a fost rugat să realizeze un studiu confidențial pentru a găsi un înlocuitor pentru motorul cu șase cilindri utilizat în Bentley Mark VI, R-Type și S1.
Ideea a fost de a construi un motor care să fie cu cel puțin 50 la sută mai puternic decât cel cu șase cilindri pe care îl va înlocui în cele din urmă, în timp ce era necesar să ocupe același spațiu sub o capotă şi cu nicio creștere în greutate. O configurație “V” a fost alegerea naturală, iar după doar 18 luni de la începerea procesului de proiectare primul V8 a fost pus în funcţiune.
Încă de la începutul producției, motoarele au fost “rulate”. Ele erau testate pe un stand special timp de peste 500 de ore, la accelerație completă, acoperind o distanţă de câteva sute de mii de mile în condiții reale pentru a se dovedi demnitatea lor. Un departament de inspectori calificați eliminau apoi componentele mecanice pentru a verifica şi a asigura menținerea celor mai înalte standarde.
Motorul V8 de 6.2 litri rezultat a fost cu 13.6 kg mai ușor decât cel cu șase cilindri. Și-a făcut debutul în Bentley S2 din 1959. Mașina avea aer condiționat, servodirecție, control al cursei acționat electric și geamuri controlate în deschidere/închidere prin butoane – cel mai luxos echipament pentru o mașină din acea epocă.
Motorul original V8 a trebuit apoi să fie reproiectat pentru a se potrivi în noul Bentley T-Series introdus în 1965. Echipa de proiectare a motorului s-a concentrat pe îmbunătățirea performanței, reducând în același timp dimensiunile-i globale pentru a se potrivi spațiului disponibil sub o capotă coborâtă. Capacitatea motorului a fost mărită la 6.75 litri în 1971 printr-o creștere a cursei cilindrilor de la 3.6 la 3.9 inci, fapt care a dus la producerea unui cuplu mai mare.
Sosirea primei iterații a Bentley Mulsanne în 1980 a necesitat modificări majore ale V8-ului, nu în ultimul rând fiind necesare controale mai stricte ale emisiilor și îmbunătățirea siguranței pasagerilor în cazul unui impact frontal, aici contribuind şi o pompă de apă pliabilă, care a scurtat efectiv motorul cu patru inci (10.1 cm).
Cea mai mare schimbare unică a motorului a fost pentru lansarea lui Mulsanne Turbo. Odată cu montarea unui turbocompresor unic mare, motorul de 6.75 litri a devenit primul motor Bentley cu inducție forțată de la cele care au alimentat Bentley-urile Blower ale lui Tim Birkin din anii 1920. Puterea și cuplul au făcut un pas major înainte, iar configurația turbo unică a fost înlocuită în cele din urmă de un design twin-turbo, împreună cu injecția de combustibil și controlul electronic complet.
Odată cu modernizarea fabricii din Crewe din 1998 și o creșterere a producției de maşini, motorul V8 a suferit, de asemenea, o dezvoltare continuă. Autoturisme cum ar fi Bentley Brooklands V8 din 2008 au beneficiat foarte mult pe seama acestui lucru şi s-au ales cu aproape 200% mai multă putere și cuplu, comparativ cu varianta sa iniţială din 1959.
Pentru lansarea noului Mulsanne în 2010, V8-ul a suferit o revizuire majoră, cu un nou arbore cotit, pistoane, biele și capete de cilindri noi, care au adus din nou sistemul VVT, dar şi cel de dezactivare a cilindrilor – acesta din urmă fiind o premieră pentru Bentley, dar în cele din urmă adoptat în întreaga gamă de modele. Puterea a rămas de peste 500 CP, în timp ce cuplul a atins un număr maxim de 1.100 Nm – pentru o perioadă de tip, seria L a acestui V8 a avut un cuplu mai mare decât orice alt motor auto din lume. În același timp, V8-ul reproiectat a adus o îmbunătățire de 15% în ce priveşte consumul şi emisiile.
Motorul a ajuns acum la sfârșitul dezvoltării sale și producţiei continue, dar va continua să trăiască zeci de ani în mașinile iubite ale clienților Bentley.
Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.
Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
Cmentariile sunt închise